ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προφίλ στα social media έχουν πάνω από τους μισούς μαθητές κάτω των 13 ετών(έρευνα)

Διάδωσέ το

Προφίλ

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών (83%) διαθέτει προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο. Από αυτά τα παιδιά  το 70%  ξεκινά την ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα πριν από την επιτρεπόμενη ηλικία των 13 ετών

www.fresh-education.gr

Ανησυχητικά στοιχεία αποκαλύπτονται από έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ,  που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018 σε 400 σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου Κρήτης, της Πάτρας και της Λάρισας, στην οποία συμμετείχαν 14.000 μαθητές ηλικίας από 10-17 ετών.

Ως εργαλείο της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ανώνυμο online ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπλήρωσαν οι μαθητές, κυρίως στο μάθημα της πληροφορικής.

Από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν και προκαλούν ανησυχία είναι τα εξής:

το 70% των παιδιών χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα σε μη επιτρεπτή ηλικία,

το 21% των παιδιών δηλώνει ότι έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση και ένα μεγάλο ποσοστό επιχείρησε να την αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν,

το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο και το 41% αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους.

το 14% παραδέχεται ότι έχει μοιραστεί στο διαδίκτυο πολύ προσωπικές φωτογραφίες και το 61% ότι έχει συναντήσει βίαιο/ακατάλληλο περιεχόμενο.

το 34% νιώθει ότι παραμελεί τις δραστηριότητές του για χάρη του ψηφιακού κόσμου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η παραδοχή από τα παιδιά ότι σχεδόν οι μισοί γονείς δε τους θέτουν όρια για τη χρήση του διαδικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με σύνθημα «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»

Αναλυτικά, κάποια  αποτελέσματα όπως προκύπτουν από την έρευνα είναι:

  • Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών (83%) διαθέτει προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο. Από αυτά τα παιδιά  το 70%  ξεκινά την ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα πριν από την επιτρεπόμενη ηλικία των 13 ετών. Το 36% μάλιστα των παιδιών που διαθέτουν προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα το άνοιξαν μόνα τους, χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.
  • Η πλειοψηφία των παιδιών (41%) ξεκινά να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο στην ηλικία των 7-8 ετών ενώ ένα 20% δηλώνει ότι ξεκίνησε τη χρήση του διαδικτύου στην πολύ μικρή ηλικία των 4-6 ετών.
  • Το κινητό τηλέφωνο είναι το κύριο μέσο πρόσβασης των παιδιών στο διαδίκτυο με ποσοστό 73%. Στην ηλικία των 10-12 ετών το 40% των παιδιών έχει ήδη αποκτήσει δικό του κινητό τηλέφωνο ενώ ένα 23% το αποκτά στην ηλικία των 8-10 ετών.
  • Το 83% των παιδιών δηλώνει ότι μπαίνει στο διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη των γονιών του ενώ όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των παιδιών σχεδόν οι μισοί γονείς (43%) δεν θέτουν όρια στα παιδιά τους όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Έρχεται επιμόρφωση Διευθυντών/ντριων σχολείων στην Περιγραφική αξιολόγηση

Τα στοιχεία της έρευνας αντλήθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο  Ασφαλούς Διαδικτύου

Δείτε επίσης

Τα “Τέμπη” των υπηρεσιακών συμβουλίων επιλογής στελεχών…

Διάδωσέ το Τα “Τέμπη” των υπηρεσιακών συμβουλίων (επιλογής στελεχών) , οι συνεντεύξεις και η υπηρεσιακή …

2 Σχόλια

  1. Μια μεγάλη εθελοντική μη χρηματοδοτούμενη προσπάθεια γίνεται εδώ και 4 χρόνια σε δημόσια σχολεία, σε 3 Περιφερειακές Διευθύνσεις (Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης) με περισσότερα από 240 Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, θέματα εθισμού, ασφαλή χρήση κοινωνικών δικτύων με την ονομασία Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (http://isecurenet.sch.gr/portal/ ).

    Η έρευνα δείχνει ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, παρότι στα σχολεία του δικτύου τα αποτελέσματα είναι σημαντικά όσο αφορά την αλλαγή στάσης των μαθητών μας όσο αφορά τη χρήση του Διαδικτύου.
    Φέτος το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο συνεχίζει τη λειτουργία του για πέμπτο έτος μέσω των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.
    Μια μικρή γεύση για τη δομή και τις δράσεις του Διαπεριφερειακού Θεματικού Δικτύου από τα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας στην ταινία https://www.youtube.com/watch?v=K18UVaZKLSQ&t=10s

    Εκ μέρους των Πρεσβευτών του Διαπεριφερειακού Δικτύου
    Δρ. Απόστολος Παρασκευάς
    ΣΕΕ 2ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας

  2. Η λύση είναι να γίνει κοινωνικό δίκτυο για παιδιά / μαθητές, μόνο να μην είναι δύσχρηστο σαν το άθλιο portal του Etwinning. Οι εκτός τόπου και χρόνου κραυγές πανικού της κάθε Κασσάνδρας δεν ωφελούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *