ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε ποια περίπτωση η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να επαναφέρει τα δώρα στα 1000 ευρώ και όχι με μικρότερο ποσό

Διάδωσέ το

Εκδικάστηκε χθες από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεση που αφορούσε στον 13ο και 14ο μισθό των Δημοσίων Υπαλλήλων, που περικόπηκαν με τον Ν.4093/12.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς είναι και το ποσό των δώρων, όταν αυτά, εκτός απροόπτου, επανέλθουν.

Η κυβέρνηση  δεν είναι δεσμευμένη να  επαναφέρει τα Δώρα  στα 1.000 ευρώ, από εδώ και στο εξής, αλλά μπορεί να αποφασίσει και για μικρότερο ποσό. Το ποσό μπορεί να είναι και στα 300 ευρώ το χρόνο, όπως αναφέρουν νομικοί, στον Ε.Τ, εξηγώντας ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση του Δώρου που ήταν τότε στα 1.000 ευρώ.

Μόνον αν το ΣτΕ ορίσει ότι τα Δώρα πρέπει να επανέλθουν στα 1.000 ευρώ, τότε και μόνον η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να ορίσει νομοθετικά το ποσό των 1.000 ευρώ συνολικά.

Αν όχι, μπορεί να επαναφέρει και μικρότερο ποσό, που όμως θα δημιουργήσει νέο κύμα προσφυγών και θα χρειαστεί νέα απόφαση του ΣτΕ σε δύο με τρία χρόνια, για να πει (τότε) αν επαρκούν τα 300 ευρώ, για παράδειγμα, ή αν θα έπρεπε να είναι στα 1.000 ευρώ.

Με επαναφορά Δώρου στα 1.000 ευρώ ο προϋπολογισμός θα πρέπει να δίνει περίπου 1,2 δισ. ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Με μικρότερο Δώρο (π.χ. 300 ευρώ) το κόστος πέφτει στα 180 με 200 εκατ. ευρώ.

 

Η ΑΔΕΔΥ εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου για την εκδίκαση της Υπόθεσης

Εκδικάστηκε σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεση που αφορούσε στο 13ο και 14ο μισθό των Δημοσίων Υπαλλήλων, που περικόπηκαν με τον Ν.4093/12.

Ως γνωστόν η υπόθεση εισήχθη στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του ΣτΕ, ύστερα από την απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν.4093/12, με τις οποίες καταργήθηκε εντελώς ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., όπως σας είχε ενημερώσει, έκανε σήμερα νομική παρέμβαση στο ΣτΕ, αφού το θέμα αφορά το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στο προσεχές διάστημα.

Ως συνήθως οι αποφάσεις του ΣτΕ δημοσιεύονται σε χρόνο τεσσάρων έως έξι μηνών. Αν, όμως, κρίνουμε από την ταχύτητα με την οποία προσδιορίστηκε η δίκη στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του ΣτΕ, φαίνεται ότι ο χρόνος δημοσίευσης θα είναι συντομότερος και εντός των πλαισίων που η νομική γνωμοδότηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. προσδιόρισε.

Δείτε επίσης

Διαδικτυακή ενημέρωση για το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό στις 03-02-2024

Διάδωσέ το Διαδικτυακή ενημέρωση για το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό στις 03-02-2024 Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. διοργανώνει διαδικτυακή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *