ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με σύνθημα «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»

Διάδωσέ το

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

 Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου-Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»

Με σύνθημα «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο», θα γιορταστεί και φέτος, στις 5 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Τρίτη, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day – SID), καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε δράση, ώστε να διαμορφώσουν ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου για όλους γενικότερα, και για τα παιδιά και τους εφήβους ειδικότερα.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικά. Στοχεύει δε να προσελκύσει παιδιά και νέους, γονείς και κηδεμόνες, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και τους πολιτικούς, να ενθαρρύνει όλους να παίξουν το ρόλο τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου.

Με αφορμή το σύνθημα της ημέρας το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Πανευρωπαϊκού δικτύου INSAFE/INHOPE, διοργανώνει έναν πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό με στόχο τα ίδια τα παιδιά να αποτυπώσουν τις ιδέες τους για το πώς αντιλαμβάνονται την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων ή πως μπορούν να προάγουν την ασφάλεια των συσκευών τους, αλλά και γενικότερα πως αντιλαμβάνονται την ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Περιγραφή

Παιδιά από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) μπορούν να επιλέξουν ένα από τα εξής θέματα: Προστασία Προσωπικών ΔεδομένωνΑσφάλεια των ΣυσκευώνΑσφάλεια στον Ψηφιακό Κόσμο. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τους θα δημιουργήσουν πρωτότυπο υλικό το οποίο θα καταθέσουν ηλεκτρονικά σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα.  Το υλικό μπορεί να είναι μία ζωγραφιά/ιές ή μία παρουσίαση ή μία εικονογραφημένη ιστορία ή ένα βίντεο ή ακόμα και μία εφαρμογή αρκεί να είναι πρωτότυπο και να μην εμπίπτει στους νόμιμους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων άλλων.

Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά που θα επιλέξουν το θέμα της προστασία των προσωπικών δεδομένων μπορούν π.χ. να αναπτύξουν υλικό για την επίδραση της εφαρμογής του νέου κανονισμού GDPR στην καθημερινότητά μας, για το πώς αποκαλύπτουμε προσωπικά δεδομένα χωρίς να το συνειδητοποιούμε, για τη σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κ.α.

Τα παιδιά που θα επιλέξουν το θέμα της ασφάλειας των συσκευών μπορούν π.χ. να δημιουργήσουν υλικό για τη σημασία του cyber hygiene, τους κινδύνους που υπάρχουν, στα μέσα που διαθέτουμε για να τους αντιμετωπίσουμε κ.α.

Φυσικά οποιαδήποτε πρωτότυπη ιδέα από τους μαθητές θα γίνει με χαρά αποδεκτή.

Συμμετέχοντες

Ομάδες μαθητών νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών Ελληνικών σχολικών μονάδων.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος: – ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου – μια ή περισσότερες τάξεις ενός σχολείου – μια ομάδα μαθητριών και μαθητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου – ένας μεμονωμένος μαθητής ή μαθήτρια – δύο ή περισσότερες τάξεις από διαφορετικές σχολικές μονάδες  με σκοπό τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση του μαθητικού δυναμικού και του εκπαιδευτικού προσωπικού και την από κοινού υποβολή δημιουργιών. Γι’ αυτό και όχι μόνο επιτρέπονται αυτές οι συμπράξεις αλλά και ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες να αναζητήσουν σχολεία-συνεργάτες για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

 

Δείτε επίσης

Βλέπω και Συζητώ: το πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα

Διάδωσέ το Βλέπω και Συζητώ: το πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους που ανοίγει συζητήσεις από τη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *