ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης – Η σιωπή δε βοηθά!

Διάδωσέ το

19 Νοεμβρίου 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης 

Ιωαννέτα Δημουλή 

Κάθε 19 Νοέμβρη, συνειδητοποιούμε όλοι μας, ότι το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά κάθε μέρα που περνάει γιγαντώνεται. Για κάποια παιδιά, η κακοποίηση είναι καθημερινότητα. Ζουν κάτω από μια συνεχή απειλή και ο φόβος κυριαρχεί στη ζωή τους. Οι επιθυμίες τους δεν συνδέονται με παιχνίδια και υλικά αγαθά, όπως των περισσότερων παιδιών, αλλά με την ευχή να καταφέρουν να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον με ασφάλεια και αγάπη.

Όλο και περισσότερα παιδιά γύρω μας κακοποιούνται ακόμη και μέσα στην οικογένειά τους. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 275 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, βιώνουν κάποια μορφή βίας στο σπίτι τους, ενώ πάνω από 500 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα βίας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 4000 παιδιά κακοποιούνται σοβαρά κάθε χρόνο. Από αυτά πάνω από 100 πεθαίνουν και πάνω από 100 μένουν σοβαρά ανάπηρα.

Από πού να ξεκινήσει κανείς και πού να τελειώσει!!! 

Η οικογένεια που θα έπρεπε να είναι ζεστή αγκαλιά για αυτά τα παιδιά, δοκιμάζει την ισχύ της πάνω τους, χρησιμοποιώντας σωματικές τιμωρίες, ψυχολογική βία και επιθετικές συμπεριφορές. Στοιχεία από 37 χώρες δείχνουν ότι το 86 τις εκατό των παιδιών 2-14 ετών, ζει καθημερινά τέτοιου είδους περιστατικά μέσα στην οικογένειά του. Επιπλέον 1 στα 5 παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Εκτός από τους γονείς, τα παιδιά αυτά κακοποιούνται από φίλους των γονιών τους, από γνωστούς και το χειρότερο-φαινόμενο τη εποχής δυστυχώς- από ανθρώπους πέραν πάσης υποψίας. Από ανθρώπους που τα συμβουλεύουν υποτίθεται και τα προστατεύουν, που τα έχουν δίπλα τους δήθεν να τα “διδάξουν” και να τα δυναμώσουν για το ταξίδι της ζωής τους, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που θέλουν από εκείνα είναι να τα εκμεταλλευτούν και να αμαυρώσουν ό,τι πιο αγνό υπάρχει μέσα τους, ικανοποιώντας τις δικές τις ορέξεις.

Ο αριθμός των κακοποιημένων παιδιών αυξάνεται συνεχώς. Η πλειοψηφία αυτών καταλήγει να ζει σε ιδρύματα. Σε κρατικά ιδρύματα, υποστελεχωμένα, χωρίς εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό και χωρίς κανένα έλεγχο. Σύμφωνα με τη Unicef, ο αριθμός των κακοποιημένων παιδιών που ζουν σε ίδρυμα υπολογίζεται στα 2,7 εκατομμύρια. Τα παιδιά αυτά ζουν σε συνθήκες μη προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες και στερούνται επιλογών.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν όλοι, πως αυτά τα παιδιά κακοποιούνται διπλά. Μια από το περιβάλλον τους και μια από το ίδιο το κράτος. Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις αντί να προωθούν την αποϊδρυματοποίηση, την “επιβάλλουν”.

Πού θα φτάσει αυτό πια; 

Πρέπει να γίνει κάτι ουσιαστικό. 

Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης και παρά την τεράστια προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για ενημέρωση του κόσμου, ώστε τα περιστατικά βίας που αφορούν παιδιά να βγουν στην επιφάνεια, δυστυχώς πολλά από αυτά μένουν στο σκοτάδι. Ενδεικτικό αυτού είναι, ότι μόλις το 1 τις εκατό των περιπτώσεων κακοποίησης ανηλίκων αναφέρεται στις αρχές. Πόσοι γνωρίζουν, αλλά δε μιλούν.

Η σιωπή δε βοηθά!!! 

Ο καθένας μας, ως γείτονας, ως επαγγελματίας, ως φίλος ή συγγενής θα πρέπει να μιλήσει μόλις αντιληφθεί ότι κάτι του δημιουργεί υποψία.

Είναι προτιμότερο να έχουμε κάνει λάθος, παρά να γυρίσουμε την πλάτη σε ένα παιδί που όντως κακοποιείται.

Κανείς μας δεν πρέπει να μείνει στην αδράνεια. Δεν αγνοούμε καμία ένδειξη. Ας σκεφτούμε, πόσα παιδιά θα είχαν σωθεί, αν όσοι ήξεραν ή υποψιάζονταν, είχαν κάνει έστω ένα τηλεφώνημα στις αρχές.

Μη διστάζεις. ΚΑΝ’ΤΟ!!! 

Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για παιδιά: 1056 

(24 ώρες τη μέρα/7 μέρες την εβδομάδα. ΔΩΡΕΑΝ και ΑΝΩΝΥΜΗ) 

Ιωαννέτα Δημουλή

Νηπιαγωγός

Φωτογραφία από Emilian Robert Vicol από το Pixabay

Δείτε επίσης

Τα “Τέμπη” των υπηρεσιακών συμβουλίων επιλογής στελεχών…

Διάδωσέ το Τα “Τέμπη” των υπηρεσιακών συμβουλίων (επιλογής στελεχών) , οι συνεντεύξεις και η υπηρεσιακή …