ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διαδραστικοί πίνακες: πώς να επεξεργάζεστε αρχεία στον υπολογιστή τους

Διάδωσέ το

Οι νέοι διαδραστικοί πίνακες έχουν ενσωματωμένο στο πίσω μέρος τους έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σε αυτόν τον υπολογιστή υπάρχουν εγκατεστημένες οι βασικές εφαρμογές ώστε να μπορεί να ενταχθεί άμεσα στο σχολικό περιβάλλον. Μια από αυτές είναι και η σουΐτα γραφείου Libre Office που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία και επεξεργασία αρχείων κειμένου, παρουσιάσεων και λογιστικών φύλλων, αρχείων δηλαδή που χρησιμοποιούνται ευρέως στις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Η σουΐτα όμως δε φαίνεται να είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των εκπαιδευτικών και είναι μάλλον λίγοι όσοι μπορούν να δουλέψουν παραγωγικά με αυτήν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι διαθέτει εργαλεία που μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα στο έργο τους. 

Διαδραστικοί πίνακες -οδηγίες για Libre Office

Μια λύση σε αυτό το ζήτημα έρχεται να προσφέρει ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) που έχει δημιουργήσει ένα ειδικό διαδικτυακό μάθημα για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τη χρήση του Libre Office. Το μάθημα βρίσκεται στην πλατφόρμα ανοιχτών μαθημάτων του Οργανισμού και περιέχει έναν λεπτομερή κατάλογο από οδηγίες χρήσης για τις εφαρμογές της σουΐτας. Οι οδηγίες προσφέρονται χωρίς κόστος ενώ η δημιουργία λογαριασμού χρήστη της πλατφόρμας είναι προαιρετική. 

Αφού  εξοικειωθείτε με το περιβάλλον και τα βασικά εργαλεία, θα εκτιμήσετε την ευχρηστία και τη λειτουργικότητα του Libre Office, αφού όπως αναφέρεται και στον σχετικό ελληνικό ιστοχώρο «είναι συμβατό με τις μορφές αρχείων όλων των μεγαλύτερων ανταγωνιστικών πακέτων. Μπορείτε, λοιπόν, να εισαγάγετε εύκολα τα αρχεία τύπου Microsoft Word, Excel και PowerPoint και πολλές άλλες μορφές αρχείων, και μπορείτε, επίσης, να αποθηκεύετε εύκολα τα αρχεία σας, υπό μορφή Microsoft Office καθώς και με τη μορφή πολλών άλλων αρχείων, όταν χρειάζεστε».

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει σε δύο εφαρμογές του Libre Office που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε έναν εκπαιδευτικό

  • στην εφαρμογή Σχεδίαση (Draw) που δημιουργεί φυλλάδια, παρουσιάσεις και νοητικούς χάρτες, 
  • στην εφαρμογή Τύπος (Math) που δημιουργεί ακόμα και περίπλοκες μαθηματικές παραστάσεις (με εξισώσεις, κλάσματα, κ.τ.λ.) και τις ενσωματώνει σε αρχεία κειμένου. 

Καταλήγουμε επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι, μέσω των διαδραστικών πινάκων, θα χρησιμοποιείται συχνά ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα στην καθημερινότητα της σχολικής τάξης. Το συγκεκριμένο μάλιστα λογισμικό, εκτός του ότι εγκαθίσταται χωρίς κόστος, είναι πολύ αξιόπιστο και εύκολο στη χρήση. Θα ήταν ευχής έργο να ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε να προωθηθεί η χρήση του σε όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ. Μόνο κέρδος θα είχαμε από μια τέτοια εξέλιξη. 

Δείτε επίσης:

Διαδραστικοί πίνακες: από τις εξαγγελίες στη λειτουργική ενσωμάτωση

Διευθυντές σχολείων: Τι είναι η “εμπλοκή στο μάθημα” που θα αξιολογήσουν

Ζ. Μακρή: Από το Υπουργείο Υγείας μας είπαν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι οι πιο συνειδητοποιημένοι δημόσιοι υπάλληλοι

Αξιολόγηση – τηλεδιάσκεψη: Ποιοι εκπαιδευτικοί παίρνουν σειρά μετά τους νεοδιόριστους

Επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο CERN

Δωρεάν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς στους διαδραστικούς πίνακες του ΥΠΑΙΘΑ (αιτήσεις)

freshedu

Δείτε επίσης

Τεχνητή νοημοσύνη, προκλήσεις και προβληματισμοί: webinar Θεολόγων εκπαιδευτικών

Διάδωσέ το Τεχνητή νοημοσύνη, προκλήσεις και προβληματισμοί Επιμορφωτικό webinar Θεολόγων εκπαιδευτικών Στερεάς, Θεσσαλίας, Μακεδονίας  Συνεχίζονται …