ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΦΕΚ: Έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων ή τίτλων σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Διάδωσέ το

Δημoσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει  ειδικότερα θέματα σχετικά με τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 290 του ν. 4957/2022 (Α’ 141).

Η απόφαση αναλυτικά

Έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και τίτλων σπουδών της  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή αποσπασμάτων  αυτών με χρήση Τ.Π.Ε. 

  1. Τίτλοι πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπου δών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.)  και πάσης φύσης πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις που σχε τίζονται με τη φοίτηση ή την περάτωση σπουδών, την  εκπόνηση διδακτορικής διατριβής ή μεταδιδακτορικής  έρευνας σε Α.Ε.Ι., ή αποσπάσματα αυτών, καθώς και κάθε  είδους πιστοποιητικά και βεβαιώσεις των Κέντρων Επι μόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) των Α.Ε.Ι.  ή αποσπάσματα αυτών, δύνανται να εκδίδονται και μη χανογραφικά μέσω Πληροφοριακών Συστημάτων (Π.Σ.)  των οικείων Α.Ε.Ι. με τη χρήση των δεδομένων που υπάρ χουν σε αυτά ή να ψηφιοποιούνται και να αναρτώνται ή  να αποτίθενται σε Π.Σ. με τη χρήση των δεδομένων που  υπάρχουν στα Π.Σ. των οικείων Α.Ε.Ι.
  2. Τα έγγραφα της παρ. 1 δύνανται να εκδίδονται και να  χορηγούνται, επίσης: α) είτε ως πρωτότυπα ηλεκτρονικά  δημόσια έγγραφα κατά την έννοια της παρ. 3 του άρ θρου 13 του ν. 4727/2020, β) είτε ως ηλεκτρονικά ακριβή  αντίγραφα κατά την έννοια της παρ. 4 του άρθρου 13  του ν. 4727/2020, γ) είτε ως ψηφιοποιημένα ηλεκτρονικά  αντίγραφα κατά την έννοια της παρ. 5 του άρθρου 13  του ν. 4727/2020, εφόσον προέρχονται από φορέα του  δημόσιου τομέα.

3. Η ακρίβεια των στοιχείων των τίτλων, βεβαιώσεων  ή πιστοποιητικών, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν  καταχωριστεί στα ανωτέρω Π.Σ., βεβαιώνεται από τα  Α.Ε.Ι. που είναι αρμόδια για την έκδοση, χορήγηση ή  ψηφιοποίηση των εγγράφων της παρ. 1.

Έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων ή τίτλων σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή αποσπάσματα αυτών μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ)

1. Κάθε ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο – χρήστης αι τείται την έκδοση πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων ή τίτλων σπουδών οποιουδήποτε κύκλου, που έχουν χορηγηθεί από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της ημεδα πής,ή αποσπασμάτων αυτών, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – Ε.Ψ.Π.). Με όμοια διαδικασία κάθε ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσω πο – χρήστης δύναται να αιτείται την έκδοση βεβαιώσεων ή πιστοποιητικών που σχετίζονται με τη φοίτηση ή την περάτωση προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου και επι μορφωτικών προγραμμάτων των Κέντρων Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) των Α.Ε.Ι.
2. Κάθε ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο – χρήστης εισέρχεται στην ως άνω ηλεκτρονική εφαρμογή, κατόπιν
αυθεντικοποίησής του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4727/2020.
3. Τα έγγραφα της παρ. 1 που εκδίδονται από την ηλεκτρονική εφαρμογή, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 4727/2020, φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
4. Αρμόδιος φορέας για τη βεβαίωση της ακρίβειας της αποτύπωσης της ως άνω εξαγωγής των δεδομένων στο μορφότυπο ηλεκτρονικού εγγράφου που δημιουργείται και χορηγείται στο ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο – χρήστη, είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
5. Τα έγγραφα της παρ. 1 αναρτώνται και τηρούνται στη θυρίδα του φυσικού προσώπου -χρήστη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 26 του ν. 4727/2020 και την υπό στοιχεία 5620/26.2.2021 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας (Β’ 849).
6. Η επαλήθευση του περιεχομένου των εγγράφων της παρ. 1 από κάθε λήπτη γίνεται μέσω της υπηρεσίας επαλήθευσης που παρέχεται από την ΕΨΠ με τη χρήση του μοναδικού αναγνωριστικού αριθμού επαλήθευσης, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 4727/2020.
7. Η επαλήθευση της εγκυρότητας των στοιχείων που περιέχονται στα εκδοθέντα, σύμφωνα με την παρ. 1, έγ γραφα, πραγματοποιείται με βάση τον μοναδικό ανα γνωριστικό αριθμό επαλήθευσης.
8. Σε περίπτωση που, κατά τη διαδικασία αίτησης έκδοσης εγγράφων σύμφωνα με το παρόν, τα στοιχεία του αιτούντος φυσικού προσώπου – χρήστη της ειδικής εφαρμογής δεν επαληθευθούν, η τελευταία επικοινωνεί με το εκάστοτε αρμόδιο Α.Ε.Ι..
9. Για τον σκοπό της άντλησης των αναγκαίων στοι χείων και δεδομένων για την έκδοση των εγγράφων της παρ. 1 του παρόντος, η ηλεκτρονική εφαρμογή διασυν δέεται, με τη χρήση διαδικτυακής υπηρεσίας, με τα Π.Σ. των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μέσω του Κέ ντρου Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., σύμφωνα μ

Διαβάστε εδω όλο το ΦΕΚ

Δείτε επίσης:

Τροποποίηση της Υ.Α. για το Προγράμμα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών

Δείτε επίσης

Υπουργείο Παιδείας: Την Παρασκευή 28/4 η κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά σχολεία

Διάδωσέ το Το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε ότι η δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση για την εισαγωγή στα …