ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πιερρακάκης: Η Επαγγελματική Εκπαίδευση πρέπει να γίνει πρώτη επιλογή για πολλούς μαθητές

Διάδωσέ το

 

Ο Υπουργός Παιδείας κ Πιερρακάκης παραχώρησε συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» και την Ελπίδα Οικονομίδη για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός τόνισε τη σημασία της Επαγγελματικής εκπαίδευσης και τις ενέργειες που πραγματοποιούνται για την αναβάθμιση της. “Θεωρούμε ότι η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να γίνει πρώτη επιλογή για πολλούς μαθητές“, είπε ο Υπουργός.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Πιερρακάκης για την επαγγελματική εκπαίδευση

Τα συνθήματά μας είναι «Επαγγελματική εκπαίδευση: πρώτη επιλογή» και «στοχευμένη επαγγελματική εκπαίδευση». Θεωρούμε ότι η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να γίνει πρώτη επιλογή για πολλούς μαθητές και αποφοίτους και πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα αυτό να επιτευχθεί. Ο νόμος αποτελεί μόνο ένα κομμάτι αυτής της στρατηγικής. Επενδύουμε στα επαγγελματικά εργαστήρια εκσυγχρονίζοντας τον εξοπλισμό μέσα από χρηματοδότηση ύψους πάνω από 100 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης παρουσιάζουμε 130 νέους οδηγούς κατάρτισης στα ΙΕΚ. Δηλαδή νέες ειδικότητες, συμβατές με την τοπική αγορά εργασίας και με τα επαγγέλματα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη. Η καινοτομία σε αυτό είναι ότι τα προγράμματα σπουδών κατατίθενται από τους κοινωνικούς εταίρους. Άρα οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, η αγορά, έρχεται να δημιουργήσει μια ώσμωση με εμάς ως Υπουργείο για να λειτουργήσουν ως Οδηγοί Κατάρτισης πεδίου, να καθιστούν, δηλαδή, έτοιμους τους αποφοίτους να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Μία ακόμα καινοτομία είναι η δημιουργία campuses στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ήδη βλέπουμε ότι σε ένα περίπου 60% των δομών υπάρχει συστέγαση μεταξύ του ΙΕΚ του ΕΠΑΛ και του Επαγγελματικού Εργαστηρίου. Σε αυτές τις δομές θα δημιουργήσουμε τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ), αναγνωρίζοντας θεσμικά αυτές τις συνέργειες και ενισχύοντας τη λειτουργία τους στην πράξη. Σε αυτό το πλαίσιο, αναβαθμίζουμε τα Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ), δηλαδή τα γραφεία διασύνδεσης των σημερινών ΙΕΚ: αναβαθμίζουμε τη διασύνδεσή τους με την τοπική οικονομία και τα εντάσσουμε οργανικά στα ΚΕΕΚ, ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και στις υπόλοιπες δομές κάθε campus.

Περαιτέρω, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα ξεκινήσουν οι νέοι οδηγοί κατάρτισης, ενώ θα ανακοινώσουμε και την αλλαγή επωνυμίας των ΙΕΚ. Στοχεύουμε, επίσης, το πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζεται στα Πρότυπα ΕΠΑΛ να διαχυθεί σε όλα τα ΕΠΑΛ, καθώς κρίθηκε επιτυχημένο.

Τέλος συζητάμε αλλαγές στα προγράμματα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τη διενέργεια τεστ ανίχνευσης κλίσεων, ώστε να μπορούν τα παιδιά να λαμβάνουν συμβουλευτική στην κατάλληλη ηλικία.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ

Δείτε επίσης:

Εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις: Τέσσερις πολιτικές που οδηγούν σε βέβαιη αποτυχία

Δείτε επίσης

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Διάδωσέ το Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας …