ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δικαστική περιπέτεια για την Κεραμέως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Διάδωσέ το

Μία αγωγή από την υπουργό Παιδείας, δύο  εγκύκλιοι συμμόρφωσης προς τους Συλλόγους Διδασκόντων, ένα εξώδικο και μια μήνυση της ΔΟΕ προς κάθε υπεύθυνο της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, δυο  τρεις παρατάσεις στα χρονοδιαγράμματα, ψαλίδι σε άξονες και δείκτες είναι το έως τώρα μενού της εκπαιδευτικής πολιτικής για την αξιολόγηση  στα σχολεία.

Όσο και αν φαινόταν στην αρχή αποφασισμένη η υπουργός Παιδείας ότι θα εφαρμόσει την αξιολόγηση στο χώρο της εκπαίδευσης με τα αισιόδοξα μηνύματα που έστελνε, αφού όπως η ίδια δήλωνε  έρχονται εκπαιδευτικοί και μου λένε ότι θέλουν να αξιολογηθούν”, τόσο φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα είχε σχεδιάσει και εκ του αποτελέσματος φάνηκε  ότι δεν έγιναν ενέργειες σύμφωνα με τον βασικό κανόνα  της διοίκησης της εκπαίδευσης που λέει:

“Ποτέ μη νομίσεις ότι έχεις συλλάβει τη λύση του προβλήματος και προσπαθήσεις να την εφαρμόσεις, προτού συζητήσεις τη σκέψη σου με τους εμπλεκόμενους. Αν δεν το κάνεις, τότε αυτό που σκέφτηκες και νομίζεις ότι θα το εφαρμόσεις με ευκολία, όσο ωραίο και αν το φαντάζεσαι, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία”.

Το ιστορικό της περιπέτειας της αξιολόγησης όπως το κατέγραψε το fresh education.gr

Νόμος  Κεραμέως 4692/2020 “Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις”  

Στο Άρθρο 33 προβλέπεται η Αντικατάσταση του άρθρου 47 του ν. 4547/2018 (Γαβρόγλου) για την εσωτερική αξιολόγηση

Απόφαση (ΦΕΚ – 20 Ιανουαρίου 2021): Εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων (με 14 άξονες αξιολόγησης). Δεν πραγματοποιήθηκε από συντριπτικό αριθμό σχολείων. Όσα σχολεία έκαναν Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης “έφαγαν πλατφόρμα” από το Ι.Ε.Π.  γιατί δεν  άνοιξε την ειδική ψηφιακή εφαρμογή από 15 έως 25 Ιουνίου, όπως προβλεπόταν από την Υπουργική απόφαση και δεν μπορούσαν να  καταθέσουν τις εκθέσεις τους. Ποτέ κανείς δεν ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς αυτών των σχολείων για ποιον λόγο έγινε αυτό (διαβάστε εδώ)

Απόφαση (ΦΕΚ – 10 Σεπτεμβρίου 2021):“Ψαλίδι” σε άξονες (από 14 γίνονται 9 ) , τεκμήρια και δράσεις εκπαιδευτικών ( διαβάστε εδώ).  Κόπηκαν: υλικοτεχνική υποδομή, επάρκεια και καταλληλόλητα σχολικών χώρων, επάρκεια και καταλληλόλητα σχολικού εξοπλισμού, επάρκεια οικονομικών πόρων. Διορία μέχρι 30 Σεπτεμβρίου οι συνοπτικές εκθέσεις στην πλατφόρμα του ΙΕΠ ( διαβάστε εδώ)

16 – 09 -2021 Εγκύκλιος ΥΠΑΙΘ Μαρούσι, Αριθμ. Πρωτ.: 115853/ΓΔ5 Η εγκύκλιος προειδοποιεί τους εκπαιδευτικούς ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διαδικασίες αξιολόγησης ενεργοποιούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες

30-09-21 Αγωγή Νίκης Κεραμέως κατά ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΠΟΣΕΕΠΕΑ-ΟΙΕΛΕ και της «απεργίας-αποχής» από την εφαρμογή της αξιολόγησης σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου. “Φωτιά” έβαλε στην εκπαιδευτική κοινότητα η ενέργεια της υπουργού Παιδείας να καταθέσει αγωγή κατά της απεργίας αποχής των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση των σχολείων. Αν και οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου   και πανεπιστημιακοί ενημέρωναν την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ότι οι συνθήκες λειτουργίας των σχολείων δεν είναι κατάλληλες για την εφαρμογή της αξιολόγησης  και ότι ο τρόπος επιβολής της, με απειλές  και ποινές και όχι με συναίνεση, δεν συνάδει με τον χώρο της εκπαίδευσης, αυτή προχώρησε σε κάτι που δεν έγινε ποτέ στα χρονικά της εκπαίδευσης.

20 Οκτωβρίου, 2021 ΔΟΕ με τα ενιαία κείμενα : άρχισε να υλοποιείται  η απόφαση της ΔΟΕ για εναλλακτική μορφή δράσης των εκπαιδευτικών( ενιαία κείμενα) μετά την απόφαση του Εφετείου που έκρινε  παράνομη την απεργία αποχή από την αξιολόγηση σχολείων.

21 Οκτωβρίου 2021 Εγκύκλιος Κόπτση: Αλλαγή χρονοδιαγράμματος. Έως την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου θα παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα του ΙΕΠ για την υποβολή της συνοπτικής έκθεσης αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και του πρώτου μέρους του συλλογικού προγραμματισμού και μέχρι τέλη  Δεκεμβρίου ο σχεδιασμός των δράσεων.

26-10-2021 Έγγραφο Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ προς σχολεία να αποσύρουν τις αξιολογήσεις με τα ενιαία κείμενα όταν είδαν ότι πολλά σχολεία καταθέτουν εκθέσεις που έβγαζαν στην επιφάνεια τις ευθύνες του υπουργείου Παιδείας.

4 Νοεμβρίου 2021 Εξώδικο της ΔΟΕ προς Κόπτση και Κεραμέως

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία – καταγγελία προς την Υπουργό Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ. Στο εξώδικο η ΔΟΕ τονίζει στον Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τις αποφάσεις των Σ.Δ., ότι “δυστυχώς κανένα μέτρο, δεν διαθέτετε πλέον στον δημόσιο λόγο σας” και μεταξύ άλλων καλεί την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ “να απέχετε από οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία αφενός παραβιάζει τον νόμο και αφετέρου επιχειρεί να εκφοβίσει τα μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων κατά τη διαμόρφωση και έκφραση της άποψής τους” “ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, θα ασκήσουμε τα εκ του νόμου δικαιώματα ημών και των μελών μας, προβαίνοντας σε κάθε νόμιμη ενέργεια”

ΙΕΠ: Η Φόρμα Αποτύπωσης Σχεδίου Δράσης (σχεδιασμός δράσης) από τις ομάδες εκπαιδευτικών παραμένει ενεργή έως και τον Δεκέμβριο

8-11-2021 Εγκύκλιος: Και μετά τα Χριστούγεννα η υποβολή σχεδίων δράσης από τους εκπαιδευτικούς.  Σύμφωνα με την εγκύκλιο δίνεται νέα παράταση στους  συντονιστές εκπαιδευτικούς των Ομάδων Δράσης  να συμπληρώσουν το Α΄ μέρος της Φόρμας Αποτύπωσης του Σχεδίου Δράσης («Σχεδιασμός της Δράσης») μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2022 (δείτε εδώ τη φόρμα) και όχι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου που ίσχυε.

12-11-2021 Μήνυση της ΔΟΕ κατά παντός υπευθύνου για παράνομες ενέργειες Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε συνέχεια της αποστολής, στις 4 Νοεμβρίου, εξώδικης διαμαρτυρίας – καταγγελίας κατά της Υπουργού Παιδείας και του Γενικού Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ., με  απόφασή του προχώρησε στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, κατά παντός υπευθύνου, για όλες τις παράνομες ενέργειες στις οποίες έχει καταφύγει η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., συμπαρασύροντας και στελέχη της εκπαίδευσης, προκειμένου να εφαρμόσει με τον στρεβλό τρόπο που η ίδια αντιλαμβάνεται την αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Πηγή: fresh-education

 

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *