ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κ. Γαβρόγλου: Να μπορεί κάθε υποψήφιος να «δει τον εαυτό του» στην προκήρυξη

Διάδωσέ το

Από ποιους αξιολογούνται

Το 99,9% μεταπτυχιακών, διδακτορικών, κτλ., προέρχεται από δημόσιο πανεπιστήμιο, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου

Όποιος έχει αρκετή προϋπηρεσία θα μαζέψει αρκετά περισσότερα μόρια από έναν αδιόριστο, αλλά δεν μπορεί τα ακαδημαϊκά κριτήρια να μην προσμετρώνται στις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, ειδικά όταν το 99,9% μεταπτυχιακών, διδακτορικών, κτλ., προέρχεται από δημόσιο πανεπιστήμιο, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. Το σύστημα για τις αιτήσεις θα «ανοίξει» τον Ιανουάριο και θα ψηφιστεί στη Βουλή το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ την Άνοιξη θα ακολουθήσει η διαδικασία αιτήσεων για τις προσλήψεις μονίμων το 2020-2021.

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε σχετικά με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών ότι «μετά από 10 χρόνια επιτέλους καταφέραμε και προχωράμε σε μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους αναπληρωτές, οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται, η εκπαίδευση δεν μπορεί να μην έχει μόνιμους» και εξήγησε ότι η κατανομή των 15.000 θέσεων είναι, 4.500 το 2019, μετά 5.250 το 2020, καθώς και 5.250 το 2021. Τόνισε μάλιστα ότι «οι 4.500 το 2019 είναι μία μεγάλη κατάκτηση, είναι πέραν των περιορισμών του attrition rule (σ.τ.σ. της μεθόδου μείωσης προσωπικού χωρίς απολύσεις) στην δημόσια διοίκηση. Εξηγήσαμε ότι έχουμε τεράστιο, απαράδεκτο ποσοστό, 80% των αναπληρωτών, που δουλεύει στην ειδική εκπαίδευση. Οι θεσμοί δέχθηκαν, καθώς έχουμε την δημοσιονομική άνεση, να κάνουμε προσλήψεις στο Δημόσιο πέραν των προβλέψεων».

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό και το κάνουμε το 2019», συνέχισε, προαναγγέλλοντας ότι «το σύστημα για τις αιτήσεις θα “ανοίξει” τον Ιανουάριο. Την Άνοιξη θα ανοίξει επίσης το σύστημα που δέχεται αιτήσεις για το 2020 και το 2021. Έτσι, από τώρα θα γνωρίζουν ποιοι και πότε θα διοριστούν», προσέθεσε.

Και περισσότερη προϋπηρεσία και ακαδημαϊκά προσόντα

Απαντώντας εξάλλου στις αιτιάσεις της ΟΛΜΕ για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι προσλήψεις, ο κ. Γαβρόγλου θύμισε ότι «η ΟΛΜΕ είχε πριν από ενάμισι-δύο χρόνια γνωμοδότηση από εξαιρετικά έγκριτο νομικό που έλεγε ότι το “ταβάνι” της προϋπηρεσίας δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 84 μήνες. Εμείς καταφέραμε να το πάμε στους 120 μήνες, δεν το περίμενε κανείς. Θεωρούμε ότι είναι απολύτως νόμιμο».

«Επίσης απολύτως νόμιμο πρέπει να είναι το ότι τα μόρια που “μαζεύει” κανείς από τα επιστημονικά, πρέπει να είναι συγκρίσιμα με τα μέγιστα μόρια από την προϋπηρεσία. Είναι εξειδικευμένο προσωπικό, δεν μπορεί μεταπτυχιακά, διδακτορικά, πρόσθετες εκπαιδευτικές δράσεις, να μην προσμετρώνται στο να μπορέσει κάποιος να πάρει μία θέση», συνέχισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αναπληρωτές μηδενικής προϋπηρεσίας: Απαιτούμε ίση πρόσβαση των νέων εκπαιδευτικών
Από δημόσιο πανεπιστήμιο το 99,9% των μάστερ και διδακτορικών

Απάντησε επίσης με σκληρό τρόπο στον πρόεδρο της ΟΛΜΕ που μίλησε το πρωί στον 105,5 Στο Κόκκινο, λέγοντας «πείτε του κ. Κωνσταντίνου και όλων των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ ότι αυτά να τα πούνε δημόσια. Γιατί με αυτό τον τρόπο κατηγορούν τα δημόσια πανεπιστήμια. Θα είμαστε αυστηρότατοι. Το 99,9% των ανθρώπων που έχουν πάρει μάστερ και διδακτορικά τα έχουν πάρει από τα δημόσια πανεπιστήμια, από εκεί που ο κ. Κωνσταντίνου και οι υπόλοιποι έχουν πάρει τα πτυχία τους. Δεν μπορεί να λέμε “μόνο το πτυχίο” και να κατηγορούμε τα δημόσια πανεπιστήμια ότι είναι επί πληρωμή. Αν είναι, να βγουν να το πουν».

«Είμαστε δεσμευμένοι από το Σύνταγμα», τόνισε ο κ. Γαβρόγλου, «πρέπει να τηρείται η αξιοκρατία και η ισότιμη πρόσβαση κάθε πολίτη σε ένα επάγγελμα. Αυτό βάζει τους δύο άξονες, να είναι τουλάχιστον ίδιοι. Όλοι οι συνδικαλιστές μας έλεγαν (σ.τ.σ. για τους μέγιστους αναγνωρίσιμους μήνες προϋπηρεσίας) “πάτε το στους 84” … το πήγαμε στους 120. Είναι 12 χρόνια, γιατί είναι 10 μήνες ανά έτος».

Χτες το υπουργικό, σήμερα το πρωί η πρόσκληση

Ο κ. Γαβρόλγου αναφέρθηκε επίσης στα όσα έγιναν μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου και συνδικαλιστών, μετά το υπουργικό συμβούλιο. «Τηρώντας την ακαδημαϊκή και πολιτική τάξη, ζήτησα σήμερα το πρωί να δω τους συνδικαλιστές στην Βουλή, μετά το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο. Τι έπρεπε να κάνω; Και λένε “όχι, δεν θα συναντηθούμε το πρωί στη Βουλή, να συναντηθούμε το μεσημέρι στο υπουργείο, όταν το κίνημα είναι απ’ έξω” κτλ. Τα θεωρώ λίγο αστεία αυτά. Χτες έγινε το υπουργικό. Αποφασίσαμε να μην ανακοινώσουμε λεπτομέρειες, να τις δώσουμε πρώτα στους συνδικαλιστικούς φορείς, τους οποίους και κάλεσα πρώτους. Δεν ήρθαν, τους το ανακοινώσαμε, τους δώσαμε το σύστημα, περιμένουμε γραπτά τις απαντήσεις», ξεκαθάρισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  ΑΔΕΔΥ: Σχετικά με τα αναδρομικά των δώρων και την απόφαση του ΣΤ’ τμήματος του ΣτΕ
Να μπορεί κάθε υποψήφιος να «δει τον εαυτό του» στην προκήρυξη

«Επίσης», προσέθεσε, «είναι μία προκήρυξη που και οι νεαρότεροι συνάδελφοι δεν μπορούν να μην “δουν” τον εαυτό τους, ότι μπορούν να μπουν κι αυτοί. Προφανώς, κάποιος που έχει δουλέψει αρκετά χρόνια, θα μαζέψει αρκετά περισσότερα μόρια από έναν αδιόριστο. Προσπαθούμε να είναι ένα σύστημα δίκαιο, ο καθένας να “βλέπει” τον εαυτό του σε αυτό το σύστημα μέσα. Θεραπεύει επίσης μία άλλη διάσταση, της “διαμαντοπούλειου” λογικής, ότι είναι μόνο τα μάστερ, μόνο το ένα, μόνο το άλλο. Έχει μεγάλη σημασία η προϋπηρεσία, ωριμάζει ο εκπαιδευτικός. Προφανώς έχουν και τα επιστημονικά κριτήρια, τα περί “πληρωμένων” είναι λαϊκισμός του χειρίστου είδους. Και βεβαίως, θα συνεκτιμήσουμε και τα κοινωνικά κριτήρια».

stokokkino.gr

Δείτε επίσης

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Διάδωσέ το Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *