ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό της εκπαίδευσης.Τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Διάδωσέ το

επιστημονικό περιοδικό

Δημοσίευση  σε επιστημονικό περιοδικό της εκπαίδευσης

Για να ξεκινήσει κάποιος να σκέφτεται  για μια δική του  δημοσίευση  σε ένα επιστημονικό περιοδικό της εκπαίδευσης θα πρέπει πρώτα να είναι σίγουρος ότι αυτό έχει έρθει αβίαστα και είναι αποτέλεσμα  της επαγγελματικής του ανάπτυξης.Επίσης ότι  έχει ως σκοπό να περιγράψει ένα θέμα που το γνωρίζει  καλά, να ενημερώσει την εκπαιδευτική  κοινότητα   και να συμβάλλει στην εκπαιδευτική συζήτηση.

Σύμφωνα με τον παραπάνω κανόνα μερικά ενδεικτικά βήματα για την επιτυχία μιας προσωπικής δημοσίευσης σε ένα επιστημονικό περιοδικό της εκπαίδευσης είναι:

Να έχουμε γνώση των επιστημονικών εκπαιδευτικών περιοδικών και της θεματολογίας που φιλοξενούν.

Σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά μας να στοχεύσουμε σε ένα  ή δύο  επιστημονικά εκπαιδευτικά περιοδικά.

Πρέπει να έχουμε παρακολουθήσει  και διαβάσει για αρκετό χρονικό διάστημα επιστημονικά εκπαιδευτικά περιοδικά που δημοσιεύουν άρθρα του γνωστικού μας αντικειμένου/ειδικότητας ( θεματολογία, ενδιαφέροντα αναγνωστών, κ.ά).

Ποτέ να μην θεωρήσουμε ότι για να κάνει δημοσίευση κάποιος εκπαιδευτικός σε ένα επιστημονικό εκπαιδευτικό περιοδικό πρέπει να έχει κάνει μεταπτυχιακό, διδακτορικό ή   να είναι πανεπιστημιακός καθηγητής.

Να γνωρίζουμε πολύ καλά το γνωστικό αντικείμενο για το οποίο θέλουμε να δημοσιεύσουμε( προσωπικό διάβασμα, βιβλιογραφία, σχολική εμπειρία, κ.α).

Να έχουμε αποφασίσει για το είδος της δημοσίευσης που θα κάνουμε: Πρωτότυπη εργασία, ανασκόπηση  ,άρθρο άποψης,  σχόλιο ,μελέτη περίπτωσης ,ανάλυση  (κεφάλαιο βιβλίου, κτλ).

Το θέμα μας πρέπει να είναι πρωτότυπο. Η πρωτοτυπία του προκύπτει μετά από πολλές εσωτερικές σκέψεις , διερευνήσεις , θέαση διαφορετικών οπτικών  σε σχέση με αυτό. Δεν είναι δηλαδή αποτέλεσμα μιας γρήγορης σκέψης ή απόφασης αλλά μιας μακρόχρονης πορείας.

Η σύνθεση σχολικής εμπειρίας και θεωρίας μπορεί να δώσει σοβαρό προβάδισμα σε μια δημοσίευση έναντι    θεωρητικών άρθρων.

Ποτέ δεν στέλνουμε ένα άρθρο προς δημοσίευση σε όλα τα περιοδικά. Σωστό είναι να στείλουμε πρώτα σε ένα περιοδικό αναμένοντας απάντηση και αν αυτή είναι αρνητική προχωρούμε στο επόμενο περιοδικό.

Ένα κείμενο , μία άποψη, μια έρευνα που έχει ανακοινωθεί σε ένα συνέδριο, σε μια ημερίδα ή  έχει γίνει γνωστό με κάποιον τρόπο, δεν ενδείκνυται να προταθεί προς δημοσίευση.

Πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά τους όρους δημοσίευσης που θέτει το περιοδικό στο οποίο θέλουμε να δημοσιεύσουμε( αριθμός λέξεων, μορφοποίηση, τρόπος παράθεσης βιβλιογραφίας κ.α) και να διαμορφώσουμε τη δημοσίευσή μας σύμφωνα με αυτούς. Αν  έχουμε, για παράδειγμα, ήδη  ένα άρθρο που όμως είναι πολύ μεγάλο σε αριθμό λέξεων σε σχέση με τους όρους δημοσίευσης, θα πρέπει να το συμπυκνώσουμε  κρατώντας τα πιο ουσιαστικά μέρη του.

Μαζί με τη δημοσίευση στέλνουμε και μια σύντομη επιστολή στον εκδότη του περιοδικού όπου αναφέρουμε τι ακριβώς θέλουμε, υπογραμμίζουμε τη σημασία του άρθρου μας, τονίζουμε τη σχέση του με τη θεματολογία του περιοδικού και ζητούμε να περάσει από επιτροπή κρίσης .

Η διάρκεια αναμονής για τη δημοσίευση ενός άρθρου μπορεί να είναι από 3 μήνες έως και 1 χρόνο, ανάλογα με τον χρόνο έκδοσης του περιοδικού αλλά και με τα άρθρα που βρίσκονται σε αναμονή για εξέταση από την επιτροπή κρίσης του.

Για να ενημερώνεστε άμεσα  για  δημοσιεύσεις που θα διαβάσετε αργότερα στις άλλες ιστοσελίδες, πατήστε το κόκκινο καμπανάκι,κάτω αριστερά της οθόνης

 

 

Δείτε επίσης

Τα “Τέμπη” των υπηρεσιακών συμβουλίων επιλογής στελεχών…

Διάδωσέ το Τα “Τέμπη” των υπηρεσιακών συμβουλίων (επιλογής στελεχών) , οι συνεντεύξεις και η υπηρεσιακή …

2 Σχόλια

  1. Θα μπορούσα να δημοσιεύσω ένα άρθρο για την υπερκινητικότητα των παιδιών?

  2. Αγγελικη Αμβρακιδου

    Θα μπορούσα να δημοσιεύσω ένα άρθρο: Αυτισμός( σύνδρομο Αsperger)?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *