ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιλογή στελεχών: Οι άξονες κριτηρίων, ποια στελέχη θα παραμείνουν στις θέσεις τους

Διάδωσέ το

Στελέχη εκπαίδευσης

Στο υπουργείο Παιδείας υπάρχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Η μία προτείνει τον αποκλεισμό των συνδικαλιστών από τη διαδικασία επιλογής στα υπηρεσιακά συμβούλια. Ο λόγος είναι πως με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί τυχόν προώθηση υποψηφίων με μόνο κομματικά κριτήρια

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο σύστημα για την επιλογή  στελεχών της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσιάζει η «Κ» σε δημοσίευσή της, οι σημερινοί 13 περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Επιλογές θα έχουμε από τους διευθυντές σχολικών μονάδων έως τους διευθυντές εκπαίδευσης. Επίσης  θα επανέλθει ο θεσμός των σχολικών συμβούλων.

Η βασική δομή του νέου συστήματος θα περιλαμβάνει τέσσερις άξονες μοριοδοτούμενων κριτηρίων:

1. η επιστημονική και παιδαγωγική τους συγκρότηση,

2. η υπηρεσιακή κατάσταση, η καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία,

3. η συνέντευξη ενώπιον επιτροπής και

4. η αξιολόγηση των υποψηφίων.

Στη διαδικασία για την επιλογή στελεχών θα έχει συμμετοχή και το ΑΣΕΠ. Στην επιλογή στελεχών για τις υψηλές θέσεις το ΑΣΕΠ θα έχει την προεδρία του Συμβουλίου Επιλογής και την επίβλεψη στις διαδικασίες επιλογής στελεχών κατώτερων βαθμίδων

Διευθυντές και νέοι Σχολικοί Σύμβουλοι τα πρόσωπα- κλειδιά στην αξιολόγηση

Δύο αντίθετες θέσεις

Στο υπουργείο Παιδείας υπάρχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Η μία προτείνει τον αποκλεισμό των συνδικαλιστών από τη διαδικασία επιλογής στα υπηρεσιακά συμβούλια. Ο λόγος είναι πως με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί τυχόν προώθηση υποψηφίων με μόνο κομματικά κριτήρια και μάλιστα αφού έχει προηγηθεί ένα μοίρασμα των θέσεων με βάση τη δύναμη των παρατάξεων. Στελέχη της εκπαίδευσης βεβαιώνουν στην «Κ» ότι τέτοιες πρακτικές είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν.

Η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι η παρουσία των συνδικαλιστών στην διαδικασία επιλογής αποτελεί τη θεσμική εκπροσώπηση του κλάδου στη διαδικασία, και εξασφαλίζει τη μη αναβίωση του πελατειακού συστήματος. Με την άποψη αυτή φέρεται να συντάσσονται συνδικαλιστές της Ν.Δ. αλλά και εκπαιδευτικοί-στελέχη της Ν.Δ. με θετική συμβολή στην εκλογική επιτυχία της ηγεσίας του υπ. Παιδείας στις εθνικές εκλογές.

Σ. Ζαχαράκη: Να μην φοβίζει τους εκπαιδευτικούς η διαδικασία της αξιολόγησης

Τον Σεπτέμβρη η αξιολόγηση σχολείων. Κριτήρια οι δείκτες παραγόμενου έργου. Επιμορφωτές με πιστοποίηση

Κ. Μητσοτάκης: «Δε μπορώ να φανταστώ πώς θα επιλέγουμε διευθυντές οι οποίοι δεν πιστεύουν στην έννοια της αξιολόγησης και της αυτο-αξιολόγησης»

kathimerini.gr

 

Δείτε επίσης

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Διάδωσέ το Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας …

Πρώτο σχόλιο

  1. Φουλ στη κοματικοποιηση ηταν /ειναι το υπ.παιδειας.Το 1/3 της γραφειοκρατιας του δημοσιου τομεα χωρις γραφειοκρατικο μηχανισμο,ιεραρχια και αρμοδιοτητες,πχ περιφ.υπηρησιες..ο νοων νοειτω…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *