ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

15 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού 

Διάδωσέ το

Του Αριστείδη Χαρούπια, PhD* 

Πρόσφατα, σε μετακίνησή μου με το αυτοκίνητο, συνάντησα στην πορεία μου έναν νεαρό με λευκό μπαστούνι να κινείται στο κατάστρωμα του δρόμου πολύ κοντά στα σταθμευμένα δίπλα στο πεζοδρόμιο αυτοκίνητα. Μετρίασα κατά πολύ την ταχύτητα του αυτοκινήτου μου προσπαθώντας να τον διευκολύνω στην κίνησή του στον στενό δρόμο. Συνειδητοποίησα πως ο θόρυβος του κινητήρα του αυτοκινήτου μου δημιουργούσε άγχος στον νεαρό διαβάτη και έτσι, στην προσπάθειά του να προφυλαχτεί, χτυπούσε πάνω στα σταθμευμένα αυτοκίνητα! Σκέφτηκα να κατέβω από το αυτοκίνητο για να κατευθύνω τον νεαρό σε περισσότερο ασφαλή πορεία. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι μια ενέργεια όπως αυτή θα δημιουργούσε κυκλοφοριακό αδιέξοδο! Ακινητοποίησα λοιπόν για λίγο το αυτοκίνητό μου για να επιτρέψω στον νεαρό να κινηθεί χωρίς άγχος και με μεγαλύτερη άνεση, μέχρι να προσεγγίσει μια περιοχή χωρίς σταθμευμένα αυτοκίνητα και να γίνει έτσι δυνατή η σχετικά απρόσκοπτη κίνησή του. 

Το περιστατικό που σας περιγράφω δεν αναφέρεται σε κάποιο πρόσωπο που αυθαίρετα και χωρίς εύλογη αιτία λειτουργεί αντικοινωνικά επιδιώκοντας να δημιουργήσει προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων, αλλά σε έναν νεαρό χρήστη λευκού μπαστουνιού, έναν τυφλό συνάνθρωπό μας που μη μπορώντας να βαδίσει στα απροσπέλαστα πεζοδρόμια, αναγκάζεται να μετακινείται με τρόπο επικίνδυνο γι’ αυτόν και τα διερχόμενα αυτοκίνητα, στο κατάστρωμα του δρόμου δίπλα στα σταθμευμένα αυτοκίνητα! Το τραγικό, ωστόσο, είναι πως το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο και σπάνιο. Καθημερινά σχεδόν συναντώ υπερήλικες, γονείς με παιδικά καροτσάκια, άτομα με κινητικές δυσκολίες να αναγκάζονται να βαδίσουν στο κατάστρωμα του δρόμου για να μετακινηθούν. Συχνά τα πεζοδρόμια, είτε είναι πολύ στενά, σχεδόν ανύπαρκτα, είτε φιλοξενούν τις εμπορικές δραστηριότητες συμπολιτών μας και μάλιστα με την άδεια της δημοτικής αρχής, είτε χρησιμοποιούνται για προσωρινή ή/και μόνιμη θέση στάθμευσης για μηχανάκια, μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα και διάφορα άλλα τροχοφόρα. Σε ραδιοφωνικές εκπομπές και λιγότερο σε τηλεοπτικές, ορισμένοι ευαίσθητοι δημοσιογράφοι αναφέρονται σε παρόμοια περιστατικά. Μοιάζει, ωστόσο, το αντικοινωνικό αυτό φαινόμενο να αποτελεί κοινή και γενικευμένη πρακτική σε ολόκληρη την επικράτεια! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αξιολόγηση: Το όχι σε όλα τελικά είναι πάντα ένα μεγάλο ΝΑΙ!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι τυφλοί και άλλα 216 εκατομμύρια διαβιώνουν με μέτρια έως σοβαρή οπτική αναπηρία. Αν και από τον ΠΟΥ επισημαίνεται πως σε όλο τον κόσμο ακόμα και το 80% των αναπηριών της όρασης μπορούν να αποφευχθούν με καλύτερη πρόσβαση στη θεραπεία, ο αριθμός των ανθρώπων που είναι τυφλοί ή έχουν χαμηλή όραση αυξάνεται καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει (Bourne και συνεργάτες, 2017). 

Στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, άτομα με οπτική αναπηρία συμμετέχουν με την εργασία τους, τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους στην εθνική μας προκοπή. Δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι, συγγραφείς λογοτεχνικών έργων, μουσικοί, τραγουδοποιοί και τραγουδιστές και υποδείγματα σθένους και επίμονης προσπάθειας, ως πρωταθλητές του αθλητισμού και της ζωής.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού, τιμούμε το σθένος και την επιμονή των συμπολιτών μας με οπτική αναπηρία και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες όπου η κοινωνική τους ισότιμη συμμετοχή να θεωρείται -όπως και είναι αναφαίρετο δικαίωμα και όχι παραχώρηση των βλεπόντων, στους δύσκολους καιρούς που όλοι βιώνουμε. 

Αναφορά 

Bourne R., Flaxman S., Braithwaite T., Cicinelli M., Das A., Jonas J., Keeffe J., John H Kempen, Leasher J., Limburg H., Naidoo K., Pesudovs K., Resnikoff S., Silvester A.,Stevens G., Tahhan N., Wong T., Taylor H. (2017). Magnitude, temporal trends, and projections of the global prevalence of blindness and distance and near vision impairment: a systematic review and meta-analysis. The Lancet. Open Access Published: August 02, 2017 DOI:https://doi.org/10.1016/S2214-109X(17)30293-0. Διαθέσιμο στο: 

https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(17)30293-0/fulltext 

*Ο Δρ Αριστείδης Χαρούπιας, σχολικός σύμβουλος εαε ε.τ.. διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το Μάθημα “Εφαρμογές της Τεχνολογίας στην Ειδική Εκπαίδευση (EDUG-552)”

Δείτε επίσης

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Διάδωσέ το Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *