ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σχολεία: Ριζικές αλλαγές με αξιολόγηση και από τους γονείς

Διάδωσέ το

Σχολεία

Μετά τις αλλαγές που επιχειρήθηκαν στα σχολεία τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια  το σχέδιο της εκπαιδευτικής πολιτικής διευρύνεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κυβέρνησης με την ελεύθερη επιλογή σχολείου από τους γονείς. Για το συγκεκριμένο μέτρο και την εφαρμογή του θα μάθουμε περισσότερα στις προγραμματικές δηλώσεις.

Οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν τους γονείς ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα δημιουργήσει προβλήματα στις οικογένειές τους. Από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας τους διαβεβαιώνει  ότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα κάνει τα σχολεία καλύτερα.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η ελεύθερη επιλογή σχολείου ενώ παρουσιάζεται ως προνόμιο στους γονείς, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση σχολείων και επιλογή και μαθητών από τα σχολεία (κάτι που έχει ήδη συμβεί όπου εφαρμόστηκαν ανάλογα συστήματα).

Η ΟΙΕΛΕ  τονίζει ότι: “μπορεί θεωρητικά η «ανοικτή εγγραφή» να προτάσσει το δικαίωμα της ελευθερίας των γονιών να επιλέγουν την εκπαίδευση των παιδιών τους ελεύθερα και ανεμπόδιστα, όμως στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων αποδείχθηκε πως δεν είναι οι γονείς τελικά που διαλέγουν σχολεία αλλά τα σχολεία που διαλέγουν μαθητές και γονείς επιζητώντας ουσιαστικά το κουπόνι τους προκειμένου έτσι να διασφαλίζουν την χρηματοδότηση άρα και την επιβίωσή τους”.

Είναι εφαρμόσιμη όμως αυτή η «ευχάριστη» διακήρυξη στα σχολεία; Τι έχει πει η Ν. Κεραμέως

H πρώην υπουργός Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως έχει δηλώσει ότι: Σε πολλές χώρες στην Ευρώπη υπάρχει ένα σύστημα βάσει του οποίου οι γονείς επιλέγουν τα διάφορα σχολεία, βλέπουν την αξιολόγηση που γίνεται συνολικά, βλέπουν το πως πορεύεται ένα σχολείο και μπορούν να κάνουν την επιλογή τους στο Α ή Β Σχολείο. Σήμερα πως επιλέγεται το σχολείο που θα πάει κανείς; Επιλέγεται με βάση το δρόμο που μένει. Περί αυτού πρόκειται. Υπάρχουν φυσικά όροι και φυσικά αυτός είναι ένας τρόπος να γίνονται όλα τα σχολεία καλύτερα. Θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σχετικά με αυτό, συγκεκριμένοι όροι , συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αξιολόγηση: Το όχι σε όλα τελικά είναι πάντα ένα μεγάλο ΝΑΙ!

Ριζικές αλλαγές στα σχολεία και στο επάγγελμα των εκπαιδευτικών

Στις προγραμματικές δηλώσεις για την εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει λόγος για ελεύθερη επιλογή σχολείου , αν δεν συνοδεύεται με ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων και στο επάγγελμα των εκπαιδευτικών, όπως: αναλυτική ενημέρωση γονέων για την αξιολόγηση των σχολείων, συμμετοχή γονέων στην αξιολόγηση των σχολείων, πραγματική αυτονομία  (π.χ. προτεινόμενα προγράμματα δραστηριοτήτων  και όχι εργαστήρια δεξιοτήτων “κονσέρβες”), επιλογή εκπαιδευτικού προσωπικού από τις διευθύνσεις , αλλαγή καθεστώτος εργασίας εκπαιδευτικών, επάρκεια χώρων στα “καλά” σχολεία, μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους και άλλα πολλά.

Η αξιολόγηση των σχολείων  δε θα βασιστεί σε “φήμες” αλλά σε μια πιο αναλυτική αξιολόγηση από αυτή που δημοσιεύουν τώρα και στην οποία πολύ πιθανά θα συμμετέχουν ενεργά και οι γονείς. Ο σχεδιασμός για συμμετοχή των γονέων στην αξιολόγηση των σχολείων είναι βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση από το 2019 που όμως δεν υλοποιήθηκε την προηγούμενη τετραετία της ΝΔ γιατί προτεραιότητα είχε  να περάσει η αξιολόγηση. Δείτε εδώ ποιος είναι ο στόχος (εκλογές 2019)

Δείτε επίσης:

Επιμορφωτικό πρόγραμμα: Επίλυση Συγκρούσεων και Διαχείριση Κρίσεων στο Σχολείο – Διαχείριση Σχολικής Τάξης

Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων: Αυξήσεις από 1η Ιανουαρίου 2024

Νέος Υπουργός Παιδείας: Να διώξει τη χαρτούρα από τα σχολεία θέλουν οι εκπαιδευτικοί

freshedu

Δείτε επίσης

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Διάδωσέ το Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας …