ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απολογισμός του συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ «Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο σήμερα. Προκλήσεις και προοπτικές.»

Διάδωσέ το
το σχολείο ως οργανισμός
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων
Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Θεματικό Συνέδριο Διαλόγου της ΠΟΣΔΕΠ με θέμα «Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο σήμερα. Προκλήσεις και προοπτικές.»

Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 29/6/2018 οι εργασίες του Θεματικού Συνεδρίου Διαλόγου της ΠΟΣΔΕΠ με θέμα «Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο σήμερα. Προκλήσεις και
προοπτικές.»
Στόχος του συνεδρίου ήταν η καταγραφή όλων των απόψεων και θέσεων σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου σε θεσμικό, οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο, απόψεις οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω προβληματισμό και διάλογο.
Με τις εισηγήσεις των ομιλιτών και τον διάλογο που ακολούθησε αναδείχθηκε ο ρόλος και η προσφορά του Δημόσιου Πανεπιστήμιου συνολικά στην κοινωνία, καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης του και η επίδραση του στην έρευνα, στην ανάπτυξη και την οικονομία, αλλά και στην ανάσχεση της ανεργίας και του φαινομένου της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) στο εξωτερικό. Συζητήθηκαν θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για την αναβάθμιση των Ελληνικών Πανεπιστημίων, η θέση και ο ρόλος τους στη χώρα και διεθνώς, η θέση και ο ρόλος των καθηγητών. Επιπλέον συζητήθηκαν και άλλα θέματα που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια όπως η σκοπιμότητα αλλά και οι όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων, η λειτουργία προπτυχιακών ξενόγλωσσων προγραμμάτων Σπουδών, η σχέση Πανεπιστημίου και τοπικών κοινωνιών, καθώς και ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Σήμερα, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο διαθέτει πολύ σημαντικό στελεχιακό δυναμικό το οποίο υπηρετεί καθημερινά με υπερβάλλοντα ζήλο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, παρά τις αντίξοες οικονομικές και όχι μόνο συνθήκες. Επιπλέον, αποφοιτούν από αυτό πτυχιούχοι με σημαντικά προσόντα και υψηλότατη κατάρτιση οι οποίοι ειδικότερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν κατακλύσει τις θέσεις επιστημονικού προσωπικού που προκηρύσσονται στην Ευρώπη (αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο), καθώς νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες και οργανισμοί προσλαμβάνουν συνεχώς έλληνες πτυχιούχους.
Οι ομιλητές και υπόλοιποι συντελεστές ήταν σημαντικοί παράγοντες από τον ακαδημαϊκό, και πολιτικό χώρο. Πιό συγκεκριμένα στους συνετελεστές (ομιλητές και μέλη των προεδρείων των συνεδριάσεων) συμπεριλαμβάνονταν:

 από τον πολιτικό χώρο:

ο Αναπλ. Υπουργός Παιδείας και Έρευνας καθηγητής Κ. Φωτάκης
οι βουλευτές Ν. Κεραμέως (ΝΔ), Θ. Θεοχαρόπουλος (ΚΙΝ.ΑΛ., πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ), Γ.
Μαυρωτάς (Το ΠΟΤΑΜΙ), Α. Μεγαλομύστακας (Εν. Κεντρώων), Χ. Κέλλας (ΝΔ), Μ. Αντωνίου (ΝΔ)
ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων βουλευτής Δ. Σεβαστάκης
και ο κ. Δ. Κοιλάκος, εκπρόσωπος του ΚΚΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών: Τα 913 σχολεία που εντάσσονται στο δίκτυο
 από τον ακαδημαϊκό χώρο:

οι Πρυτάνεις του ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλος, του ΑΠΘ Π. Μήτκας, του ΕΜΠ Ι. Γκόλιας, του Παν. Πατρών Β. Κυριαζοπούλου, του Παν. Κρήτης Ο. Ζώρας, και του Παντείου Πανεπιστημίου Ι. Κριάρη.
Η Πρόεδρος της ΑΔΙΠ καθηγήτρια Ν. Παϊσίδου.
Οι πρώην Πρυτάνεις του ΔΠΘ Κ. Σιμόπουλος (αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), και του Χαροκόπειου Παν. Δ. Αναγνωστόπουλος.
Οι Αναπλ. Πρύτανη του ΕΚΠΑ Ν. Μαραβέγιας, Θ. Σφηκόπουλος και Γ. Πολυμενέας, καθώς και ο Αντιπρύτανης του Παν. Ιωαννίνων και πρόεδρος του ΕΣΕΚΑΑΔ Σ. Γεωργάτος.
Η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ε. Καραμαλέγκου.
Οι καθηγήτριες Σ. Καϊτατζή – Γουίτλοκ (ΑΠΘ), Μ. Φουντοπούλου (ΕΚΠΑ), Π. Παπαδιαμαντάκη (Παν. Πελοποννήσου).
Οι καθηγητές Θ. Καραχάλιος (Παν. Θεσσαλίας), Α. Κοκκώσης, Πρόεδρος ΟΣΕΠ/ΤΕΙ και Π. Καλδής (ΠΔΑ), Μ. Κατοτομιχελάκης (ΔΠΘ).
Οι Ερευνητές Μ. Κωνσταντοπούλου (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών και Θ. Μαχιάς Διευθυντής Ερευνών, ΕΛΚΕΘΕ.
 Στο συντονισμό των συνεδριών συμμετείχαν o εκ μέρους της ΠΟΣΔΕΠ ο Πρόεδρος Σ. Ευσταθόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Γ. Νηματούδης, ο Γραμματέας Χ. Φείδας, ο Ταμίας Ι. Χατζηπαυλίδης, ο Ειδ. Γραμματέας Γ. Σιάσος, η Ε. Μπουρνόβα, ο Δ. Δρόσος, και ο Γ. Σεϊμένης (μέλη της Διοικούσας Επιτροπής)
οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ Μ. Λυμπέρη, Π. Πετράκης, Δ. Καραδήμας, του ΕΜΠ Μ. Ρογδάκης, και ο Λέκτορας του ΑΠΘ Β. Καρακωστάνογλου
Στην έναρξη της ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Πρύτανης του ΟΠΑ Μ. Γιακουμάκης, ο νεοεκλεγείς Πρύτανης του ΓΠΑ Σ. Κίντζιος, ο τ. Πρύτανης του Παν. Πελοποννήσου βουλευτής Θ. Παπαθεοδώρου, ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ Κ. Μάρκου, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών Μ. Κωνσταντοπούλου, τα ιστορικά στελέχη της ΠΟΣΔΕΠ Π. Κοντός, τ. Πρόεδρος και Π. Σακκάς τ. Ειδ. Γραμματέας και απερχόμενο μέλος της ΔΕ, καθώς και ο π. Πρόεδρος, μέλος της ΕΓ και πρόεδρος της ΠΡΩΠΑΙΔΕΙΑ Ν. Σταυρακάκης.
Οι εργασίες του Συνεδρίου μεταδόθηκαν ζωντανά από την ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ (στη διεύθυνση http://live.uoa.gr) που φιλοξένησε την όλη εκδήλωση και τον Πρύτανη του οποίου η ΠΟΣΔΕΠ ευχαριστεί δημόσια γι αυτό.

Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου.

Στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν στον ιστότoπο της ομοσπονδίας (www.posdep.gr) το βίντεο και οι εισηγήσεις του συνεδρίου.

Ο Πρόεδρος
Στάθης Ευσταθόπουλος
Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

Ο Γραμματέας
Χαράλαμπος Φείδας

Καθηγητής Α.Π.Θ

Δείτε επίσης

«Μαθηματική Εκπαίδευση και Πολιτειότητα» – 10ο Συνέδριο Εν.Ε.ΔΙ.Μ

Διάδωσέ το Το Παιδαγωγικό  Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με τη Σχολή των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *