ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνεδρίασε σήμερα το ΣτΕ. Τι είπαν οι δικηγόροι της ΑΔΕΔΥ και του Δημοσίου

Διάδωσέ το

αναδρομικά

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από την ΑΔΕΔΥ

Εκδικάστηκε σήμερα στο ΣτΕ η υπόθεση για τον 13ο και τον 14ο μισθό

Εκδικάστηκε σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεση που αφορούσε στο 13ο και 14ο μισθό των Δημοσίων Υπαλλήλων, που περικόπηκαν με τον Ν.4093/12.

Ως γνωστόν η υπόθεση εισήχθη στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του ΣτΕ, ύστερα από την απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν.4093/12, με τις οποίες καταργήθηκε εντελώς ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., όπως σας είχε ενημερώσει, έκανε σήμερα νομική παρέμβαση στο ΣτΕ, αφού το θέμα αφορά το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στο προσεχές διάστημα.

Ως συνήθως οι αποφάσεις του ΣτΕ δημοσιεύονται σε χρόνο τεσσάρων έως έξι μηνών. Αν, όμως, κρίνουμε από την ταχύτητα με την οποία προσδιορίστηκε η δίκη στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του ΣτΕ, φαίνεται ότι ο χρόνος δημοσίευσης θα είναι συντομότερος και εντός των πλαισίων που η νομική γνωμοδότηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. προσδιόρισε.

Επίσης σύμφωνα με την  aftodioikisi.gr

Συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ ανέφερε  ότι «Θεωρώ ότι είναι δύσκολο η Ολομέλεια να ανατρέψει μία απόφαση του Στ Τμήματος με τέτοια πλειοψηφία (6 έναντι 1)».

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο επιχείρημα χρησιμοποίησαν και οι πέντε δικηγόροι της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών του Δημοσίου, τονίζοντας επιπλέον ότι με την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού αλλά και τις περικοπές στους μισθούς τους και την αύξηση της φορολογίας, τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων έπεσαν κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, Επιπλέον, υποστήριξαν ότι εφόσον επανέλθουν τα κομμένα δώρα και επιδόματα, θα ωφεληθούν όχι μόνο οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και ολόκληρη η κοινωνία, καθώς τα επιπλέον χρήματα θα πέσουν στην αγορά.

Από την πλευρά τους οι δύο δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου, τόνισαν ότι οι περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/12 ήταν αναγκαίες γιατί η χώρα βρισκόταν στα όρια της χρεωκοπίας, ενώ παράλληλα υποστήριξαν ότι δεν ήταν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπέστησαν περικοπές, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν υποστεί πολύ μεγαλύτερες. Επισήμαναν, δε, ότι το κόστος για το Δημόσιο της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στα επίπεδα του νόμου 4024/11 (σ.σ. 1.000 ευρώ ετησίως) θα είναι περί τα 600 με 700 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων αντέτειναν ότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του ν. 4093/12 το ποσό αυτό προσδιορίζεται στα 220 εκατ. ετησίως. Μάλιστα, τόνισαν ότι δεν υφίσταται θέμα αναδρομικότητας πέραν του 2017 λόγω παραγραφής.

Τέλος, αναφορικά με το χρόνο έκδοσης της απόφασης, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι δικηγόροι της ΑΔΕΔΥ, με βάση την πρακτική του ΣτΕ, τονίζουν ότι αναμένεται σε διάστημα 2 έως και 6 μηνών. Ωστόσο, καθώς θεωρούν ότι ο πιθανότερος χρόνος έκδοσης της απόφασης είναι από το Μάρτιο έως το Μάιο, έχουν ήδη ζητήσει από τους δημοσίους υπαλλήλους να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά έως το πολύ στα τέλη Μαρτίου. Ήδη το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από τους δικηγόρους των δύο πλευρών να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 8 Φεβρουαρίου, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αναδρομικά: Κατάθεση αγωγής σε βάθος 5ετίας και όχι για 2 μόνο έτη

Δείτε επίσης

Διαδικτυακή ενημέρωση για το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό στις 03-02-2024

Διάδωσέ το Διαδικτυακή ενημέρωση για το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό στις 03-02-2024 Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. διοργανώνει διαδικτυακή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *