ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενημέρωση νηπιαγωγών για τη συμμετοχή τους στο Erasmus +

Διάδωσέ το

Ενημερωτικό έγγραφο που υπογράφεται από την υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη   για ευκαιρίες συμμετοχής των σχολικών μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης σε προγράμματα Erasmus +

Διαβάστε  παρακάτω το έγγραφο

Σχετ: Το υπ’ αριθ. 7067/H1/13-11-2019 Υπηρεσιακό Σημείωμα του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Δ/νσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Με αφορμή το υπ’ αριθ. 7067/H1/13-11-2019 Υπηρεσιακό Σημείωμα του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Δ/νσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα «Νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων Erasmus+ για το 2020 και ευκαιρίες συμμετοχής για την προσχολική εκπαίδευση», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις ευκαιρίες συμμετοχής της κοινότητας των εκπαιδευτικών προσχολικής εκπαίδευσης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του Υπουργείου Παιδείας από την Ομάδα Εργασίας για την Προσχολική Εκπαίδευση και Φροντίδα (2018-2020 Working Group on Early Childhood Education and Care) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Erasmus + περιλαμβάνει ευκαιρίες συμμετοχής, όπως είναι γνωστό, και για την προσχολική εκπαίδευση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της προσχολικής εκπαίδευσης στο πρόγραμμα. Ως πιθανή αιτία για τη μη υψηλή συμμετοχή τους θεωρείται η έλλειψη επαρκούς και αποτελεσματικής ενημέρωσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τις δυνατότητες συμμετοχής της κοινότητας των εκπαιδευτικών προσχολικής εκπαίδευσης στο Erasmus+ και για την υποστήριξη που παρέχεται στους ενδιαφερόμενους, σε όλα τα στάδια, από τις Εθνικές Υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οργανωτικός Γραμματέας ΔΟΕ: Όπου έχει εφαρμοστεί αξιολόγηση οδήγησε σε φυγή από την εκπαίδευση

Ως εκ τούτου, προτρέπονται οι εμπλεκόμενοι φορείς να προωθήσουν τη σχετική πληροφόρηση και να ενθαρρύνουν τους εκπαιδευτικούς προσχολικής εκπαίδευσης να εξετάσουν  την πιθανότητα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα και να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι μέσω του προγράμματος: – υπάρχουν ευκαιρίες κινητικότητας των εκπαιδευτικών προσχολικής εκπαίδευσης σε τριάντα τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο τη συμμετοχή τους σε μαθήματα, δραστηριότητες, εκδηλώσεις και περιόδους παρακολούθησης εργασίας (job shadowing) για την απόκτηση περαιτέρω επαγγελματικής εμπειρίας – υπάρχει η δυνατότητα για τη δημιουργία στρατηγικών συμπράξεων σχολικών μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης, και μάλιστα υπάρχει διαθέσιμη λίστα και σχετικό υλικό για τις πλέον επιτυχημένες περιπτώσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της νέας πρόσκλησης, έχουν προγραμματισθεί τα εξής σεμινάρια, ειδικά για την προσχολική εκπαίδευση, με σκοπό την ανεύρεση πιθανών εταίρων:

 9-10 Δεκεμβρίου 2019, Στοκχόλμη, Σουηδία https://salto-et.net/tca/event/124

 14-17 Ιανουαρίου 2020, Τρόμσο, Νορβηγία (για τη χρήση τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών στην προσχολική εκπαίδευση) https://saltoet.net/tca/event/222

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, προκειμένου να ενημερωθούν οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του κλάδου των Νηπιαγωγών καθώς και οι σχολικές μονάδες προσχολικής εκπαίδευσης/Νηπιαγωγεία της αρμοδιότητάς σας.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Διαβάστε εδώ το έγγραφο

Δείτε επίσης

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Τι πραγματικά είναι;

Διάδωσέ το Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Οι πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου Ένα κείμενο για γονείς… και όχι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *