ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ε΄ΕΛΜΕ Θ: Επίσκεψη στο καμπ των προσφύγων στο Βαγιοχώρι

Διάδωσέ το

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης 21-11-2019
Προξένου Κορομηλά 51
e.elme.thess@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ε΄ΕΛΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΒΑΓΙΟΧΩΡΙ

Το Σάββατο 16/11/2019 μέλη των συλλόγων των ΕΛΜΕ Θ επισκέφτηκαν το καμπ των προσφύγων στο Βαγιοχώρι. Σε αυτό βρίσκονται 250 οικογένειες προσφύγων, ανθρώπων κυνηγημένων από τις πολεμικές συμπλοκές, την καταστροφή και το θάνατο. Ανάμεσά τους 300 και πλέον παιδιά.
Στο καμπ του Βαγιοχωρίου οι οικογένειες μένουν σε κοντέινερ, σε μια αποψιλωμένη περιοχή της πλαγιάς ενός βουνού. Ούτε ένα δέντρο δεν σκιάζει αυτό τον τόπο. Κάποιοι πρόσφυγες σκαλίζουν το χώμα μπροστά από το κοντέινερ και σπέρνουν ό,τι μπορούν, μήπως μαζί με τα φυτά φυτρώσει και η ελπίδα. Πρόσκαιρες ζωές χτίζονται πάνω σε μια κινούμενη άμμο, καθώς δεν ξέρουν πόσο θα μείνουν εκεί, ποια είναι η προοπτική τους, αν θα τους επιτρέψουν να φύγουν στην Ευρώπη ή να αναζητήσουν την τύχη τους εδώ. Η αγωνία συνυφαίνεται με το διπλό αγώνα, αυτό της επιβίωσης, αλλά και της διαμόρφωσης μιας καθημερινότητας για τα παιδιά τέτοιας που να επουλώνει λίγο λίγο τις ανοιχτές πληγές του ξεριζωμού, της απώλειας, του ολέθρου.
Οι άνθρωποι στο καμπ του Βαγιοχωρίου δεν έχουν γιατρό παρά μόνο τρεις φορές την εβδομάδα κι αυτός δίνει μόνο πρώτες βοήθειες, ενώ δεν το επισκέπτεται παιδίατρος ποτέ.
Υπάρχει ένας και μοναδικός υπεύθυνος από το ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) στον οποίο απευθύνονται για ό,τι έχουν ανάγκη (από νομική βοήθεια ως σχολείο)
Τα παιδιά του καμπ το Βαγιοχωρίου δεν έχουν καμία εκπαιδευτική παροχή. Η υπόσχεση για νηπιαγωγείο εντός του στρατοπέδου παραμένει στα χαρτιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά εγγράφηκαν στα σχολεία των κοντινότερων χωριών, αλλά δεν υπάρχει λεωφορείο που να συνδέει αυτά με το καμπ. Γι΄αυτό και οι γονείς τους όταν ρωτιούνται τι χρειάζονται περισσότερο, απαντούν “Σχολείο”!
Παπούδες και γιαγιάδες εκλιπαρούσαν για ένα ζεστό ρούχο, γυναίκες και άντρες για μπλούζες, κάλτσες και παπούτσια, ενώ τα βλέμματα και τα χέρια των παιδιών λαχταρούσαν τα λιγοστά παιχνίδια που είχε μαζί της η ομάδα των εκπαιδευτικών.
Ως εκπαιδευτικοί που διδάσκομαι τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη, τη συναδέλφωση των λαών κόντρα στη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, τα “ψεύτικα τείχη” μεταξύ των ανθρώπων, οφείλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση.
Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, συλλόγους διδασκόντων να συγκεντρώσουν ό,τι μπορούν από τα παρακάτω:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αξιολόγηση: Το όχι σε όλα τελικά είναι πάντα ένα μεγάλο ΝΑΙ!

Πρώτη προτεραιότητα η συγκέντρωση γάλακτος για παιδιά (σε σκόνη και εβαπορέ), παιδικών τροφών και pampers.

Άλλα αναγκαία είδη:

Ρούχα : σεντόνια, πετσέτες, κουβέρτες, sleeping bags, αδιάβροχα,ανδρικά, γυναικεία και παιδικά ρούχα (χειμωνιάτικα), ζώνες ανδρικές, παπούτσια παιδικά ανδρικά και γυναικεία για όλες τις ηλικίες.

Τρόφιμα : γάλα για παιδιά, βρεφικό γάλα σε σκόνη (Νο 1,2,3), γάλα μακράς διαρκείας για ενήλικες, βασική τροφή : πλιγούρι, ρεβίθια, φασόλια, ρύζι, σάλτσα, λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο), κονσέρβες (σαρδέλα, τόνος). Όχι φακές και ζυμαρικά, δεν είναι στις διατροφικές συνήθειες των Κούρδων.

Είδη υγιεινής : μωρομάντηλα, πάμπερς (Νο 3, 4, 5), μπιμπερό (μεγάλα), σαπούνια και σαμπουάν (μικρές συσκευασίες), σερβιέτες, χαρτί υγείας, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες.

Είδη καθαριότητας : απορρυπαντικό πιάτων, απορρυπαντικό ρούχων για πλυντήριο και πλύσιμο στο χέρι.

Παιχνίδια-αν είναι δυνατό μέσα σε χάρτινες σακούλες, ώστε να δοθούν σε μορφή δώρου για κάθε παιδί.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ

Συνάντηση παραλαβής ειδών: 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης , ώρα 14 π.μ.. Τηλέφωνα συνεννόησης: 6986787721, 6972653090, 6989564464,6973348650, 6981148428, 6985703308.

Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay

Δείτε επίσης

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Διάδωσέ το Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *