ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πανελλαδικές 2023: Η εγκύκλιος για τη διεξαγωγή των εξετάσεων στα ΓΕΛ

Διάδωσέ το

Πανελλαδικές εξετάσεις 2023 Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ). 

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ. Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις παραπάνω πανελλαδικές εξετάσεις έχουν ήδη υποβάλει Αίτηση – Δήλωση, με την οποία δήλωσαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη συμμετοχή τους στις εν λόγω εξετάσεις (σχετική εγκύκλιος Φ251/147493/Α5/28-11-2022).  

Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή σε σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρέπει ή να είναι ήδη κάτοχοι απολυτηρίου (απόφοιτοι) ή να αποκτήσουν το απολυτήριο τον Ιούνιο του 2023 (μαθητές-τελειόφοιτοι). Αλλιώς η συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις θεωρείται άκυρη και αποκλείονται από τις διαδικασίες επιλογής (μηχανογραφικό δελτίο κτλ.). 

Α. ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ διενεργούνται σύμφωνα με 

– τις διατάξεις του ν.4186/2013(Α΄193), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει 

– τις διατάξεις του ν. 4777/2021 (ΦΕΚ Α΄ 25) 

– την Φ.251/119188/Α5 (ΦΕΚ 5136 Β΄/2022) ΥΑ με θέμα «Τρόπος εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων Γενικού Λυκείου από το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 και εφεξής …» , που ισχύει από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2023. 

– την Φ.251/25089/Α5/20-2-2020 (ΦΕΚ 643 Β΄/2020) ΥΑ «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαδικασίες και όργανα σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου από το 2020 και εφεξής, με το «νέο» σύστημα του Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 του Ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄) και με το άρθρο 165 του Ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α΄).», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. 

– την Φ253.2/109189/Α5/8-9-2022 ΥΑ «Καθορισμός προγράμματος Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2023…». 

  ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ 

  1. Για τον ορισμό των ΕΚ έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες κατόπιν σχετικών εγγράφων και οδηγιών μας. Με την Φ253/ 45188 /Α5/20-4-2023 ΥΑ ορίστηκαν τα ΕΚ και με Αποφάσεις των ΠΔΕ γίνεται και η κατανομή των υποψηφίων στα ΕΚ. 

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 

Για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων συγκροτούνται με την αντίστοιχη για καθένα απ΄ αυτά διαδικασία, τα εξής περιφερειακά όργανα εξετάσεων: 

  1. Περιφερειακός Επόπτης Εξετάσεων.

Έγιναν ήδη οι σχετικές ενέργειες, κατόπιν του Φ251/29769/Α5/15-3-2023 εγγράφου μας και με την Φ251/43352 /Α5/12-4-2023 ΥΑ ορίστηκαν οι Περιφερειακοί Επόπτες Εξετάσεων ΓΕΛ. 

  1. Επιτροπή Εξετάσεων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΔΔΕ).
  2. Σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συγκροτείται ΕΕΔΔΕ, η οποία αποτελείται από: i) τον Διευθυντή της Δ/νσης ως πρόεδρο και σε περίπτωση κωλύματος, το νόμιμο αναπληρωτή του ή καθηγητή με βαθμό Α΄ 
  3. ii) Δύο Σύμβουλοι Εκπαίδευσης (ΣΕ) ή καθηγητές Δ.Ε. με βαθμό Α΄. 

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΕΕΔΔΕ ορίζονται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ή σε περίπτωση κωλύματος, του νόμιμου αναπληρωτή του ως Περιφερειακού Επόπτη Εξετάσεων. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ένας διοικητικός υπάλληλος ή καθηγητής Δ.Ε. ως γραμματέας, ένας βοηθός γραμματέας, ένας χειριστής του συστήματος λήψης των θεμάτων, ο σύνδεσμος της ΕΕΔΔΕ με το οικείο βαθμολογικό κέντρο ή το χώρο συγκέντρωσης των γραπτών δοκιμίων, που ορίζεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ή σε περίπτωση κωλύματος, το νόμιμο αναπληρωτή του ως Περιφερειακό Επόπτη Εξετάσεων και ο οδηγός για τη διακίνηση των γραπτών και των βαθμών. Αν τα εξεταστικά κέντρα αρμοδιότητας της ΕΕΔΔΕ είναι περισσότερα από επτά και μέχρι δεκατέσσερα, μπορεί να ορίζεται και δεύτερος βοηθός γραμματέας, αν είναι περισσότερα από δεκατέσσερα και μέχρι είκοσι ένα, τρίτος κ.ο.κ. Ο σύνδεσμος της ΕΕΔΔΕ με το ΒΚ και ο οδηγός μπορεί να είναι και διαφορετικοί για κάθε ημέρα των εξετάσεων. Σύνδεσμος και οδηγός ορίζονται, εφόσον στην πράξη απαιτείται για τη διακίνηση των γραπτών και των βαθμολογιών, για τη διακίνηση των οποίων θα χρησιμοποιηθούν υπηρεσίες ταχυμεταφοράς. Ακόμα και αν οριστούν, θα αποζημιωθούν μόνο εφόσον προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για το συγκεκριμένο έργο. 

  1. Έργο της ΕΕΔΔΕ είναι η διαβίβαση των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα στα οποία δεν κατέστη εφικτή η απευθείας αποστολή τους από την Κεντρική Επιτροπή, η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή των εξετάσεων στην περιφέρεια ευθύνης της, η επίβλεψη εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και των οδηγιών της Κεντρικής Επιτροπής από τις Λυκειακές επιτροπές, τους επιτηρητές και κάθε εμπλεκόμενο στις εξετάσεις, η άμεση αντικατάσταση και η παραπομπή για πειθαρχικό έλεγχο οποιουδήποτε μέλους Λυκειακής επιτροπής, επιτηρητή, γραμματέα ή βοηθού γραμματέα ή επικουρικού προσωπικού που δεν ασκεί με την ενδεδειγμένη υπευθυνότητα την αποστολή του ή θέτει σε κίνδυνο το αδιάβλητο των εξετάσεων και η άμεση ενημέρωση του Περιφερειακού Επόπτη και της Κ.Ε.Ε., η αποστολή των γραπτών δοκιμίων στο οικείο βαθμολογικό κέντρο και η παραλαβή των βαθμών από αυτό και η αποστολή τους στα λύκεια, η συνδρομή των προέδρων των βαθμολογικών κέντρων για την εξασφάλιση των αναγκαίων βαθμολογητών και η λήψη γενικά κάθε μέτρου αναγκαίου για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των διαδικασιών των εξετάσεων στην περιοχή ευθύνης τους.

 

  1. Δεν μπορεί να μετέχει στην ΕΕΔΔΕ με οποιαδήποτε ιδιότητα όποιος/α έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο ή είναι σύζυγος υποψηφίου που εξετάζεται σε εξεταστικό κέντρο της οικείας ΔΔΕ. 

Ειδικά στην Αττική και Θεσσαλονίκη συγκροτούνται τόσες ΕΕΔΔΕ όσες είναι και οι αντίστοιχες Δ/νσεις Β/θμιας Εκπ/σης, δηλαδή μία ΕΕΔΔΕ σε κάθε Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης. 

Επειδή οι ΕΕΔΔΕ κατά τις ημέρες των εξετάσεων, εκτός των άλλων, θα είναι ο μοναδικός κρίκος επικοινωνίας της Κεντρικής Επιτροπής και των Λυκειακών Επιτροπών, για την έγκαιρη αποκατάσταση αυτής της επικοινωνίας και προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί ο μηχανισμός με δοκιμαστικές εκπομπές, θα πρέπει μέχρι τέλη Απριλίου, ο κάθε Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης μετά από συνεργασία με τους οικείους Διευθυντές Εκπαίδευσης: 

α) Να συγκροτήσει τις ΕΕΔΔΕ ευθύνης του και να ορίσει σε καθεμιά τους βοηθούς γραμματείς που θα έχουν επαφή με τα λύκεια της κάθε Δ/νσης. 

β) Να γνωστοποιήσει στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων – Τμήμα Α΄ (αποστέλλοντας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση t01ode2@minedu.gov.gr συμπληρωμένο το συνημμένο ΠΙΝΑΚΑ 2/ΕΕΔΔΕ και ΟΧΙ τις αποφάσεις) τα στοιχεία του προέδρου και του γραμματέα της κάθε ΕΕΔΔΕ, ο οποίος θα είναι και ο σύνδεσμος της κάθε ΕΕΔΔΕ με το Κέντρο Εκπομπής του Υπουργείου Παιδείας και τα τηλέφωνα με τα οποία θα γίνεται η επικοινωνία. 

Οδηγίες σχετικά με τον χρόνο και τα τηλέφωνα που θα επικοινωνούν οι Γραμματείς των ΕΕΔΔΕ με το Κέντρο Εκπομπής θα σας γνωστοποιηθούν μαζί με το πρόγραμμα των δοκιμαστικών εκπομπών. Επισημαίνεται ότι, επειδή αποστέλλονται θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων και στις ΕΕΔΔΕ, καλό είναι οι τελευταίες με ευθύνη του Προέδρου να συνεδριάζουν σε ελεγχόμενο χώρο κατά τη διάρκεια μετάδοσης των θεμάτων και μέχρι την ώρα δυνατής αποχώρησης των υποψηφίων. 

  1. Λυκειακές Επιτροπές Εξετάσεων (ΛΕΕ).
  2. Σε κάθε εξεταστικό κέντρο συγκροτείται τριμελής Λυκειακή Επιτροπή Εξετάσεων αποτελούμενη από α) το Διευθυντή του οικείου Λυκείου και σε περίπτωση κωλύματος από τον Υποδιευθυντή ή καθηγητή του οικείου Λυκείου με βαθμό Α΄ και σε περίπτωση κωλύματος, από καθηγητή άλλου Λυκείου με βαθμό Α΄, ως πρόεδρο και β) δύο καθηγητές Δ.Ε., κατά προτίμηση από άλλο Λύκειο, ως μέλη που ορίζονται από τον οικείο Διευθυντή της Δ.Ε ή σε περίπτωση κωλύματος, από το νόμιμο αναπληρωτή του ως Πρόεδρο της ΕΕΔΔΕ. Συνιστάται στους Προέδρους των ΕΕΔΔΕ να ορίζουν ως μέλη των Λυκειακών Επιτροπών κατά προτεραιότητα τους εκπαιδευτικούς Λυκείου που δεν δίδαξαν τα τελευταία τρία χρόνια τα εξεταζόμενα πανελλαδικά μαθήματα γενικής παιδείας και ομάδων προσανατολισμού. Με την ίδια απόφαση ορίζονται ένας/μια διοικητικός υπάλληλος ή καθηγητής Δ.Ε. ως γραμματέας, ένας βοηθός γραμματέας, δύο χειριστές του συστήματος λήψης των θεμάτων, ένας καθηγητής Δ.Ε. σύνδεσμος με την ΕΕΔΔΕ, που μπορεί να είναι και ο βοηθός γραμματέας, για την διακίνηση των γραπτών και των βαθμών προς και από την ΕΕΔΔΕ και μέχρι τρία άτομα βοηθητικό προσωπικό. Αν οι εξεταζόμενοι μαθητές είναι περισσότεροι από εξήντα και μέχρι εκατόν τριάντα, μπορεί να ορίζεται και δεύτερος βοηθός γραμματέας και αν είναι περισσότεροι από εκατόν τριάντα και μέχρι εκατόν ογδόντα, τρίτος και αν είναι περισσότεροι από εκατόν ογδόντα, τέταρτος βοηθός γραμματέας. Ο ένας τουλάχιστον από τους δύο χειριστές του συστήματος λήψης των θεμάτων στις ΛΕΕ, μπορεί να είναι καθηγητής Πληροφορικής Γυμνασίου. Στα ιδιωτικά λύκεια η ΛΕΕ είναι επίσης τριμελής και αποτελείται από δυο καθηγητές δημόσιων ΓΕΛ και έναν καθηγητή του αντίστοιχου Ιδιωτικού Λυκείου. Πρόεδρος της επιτροπής αυτής ορίζεται ο αρχαιότερος από τους δυο καθηγητές των δημόσιων ΓΕΛ. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται ό,τι και στις Λυκειακές Επιτροπές των Δημοσίων Γενικών Λυκείων. Με την ίδια Απόφαση ορίζονται τα αναπληρωματικά μέλη του Προέδρου, των μελών και του Γραμματέα της Επιτροπής. 
  3. Έργο της Λ.Ε.Ε. είναι η διοργάνωση του εξεταστικού κέντρου, η εποπτεία για την ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή των εξετάσεων στο εξεταστικό κέντρο ευθύνης της, η κατανομή των επιτηρητών στις αίθουσες εξετάσεων, μεριμνώντας να μην είναι στην ίδια αίθουσα οι ίδιοι επιτηρητές όλες τις ημέρες των εξετάσεων, αλλά να εναλλάσσονται κάθε ημέρα εξετάσεων, η αναπαραγωγή των θεμάτων σε φωτοαντίγραφα, ο έλεγχος της πιστής και ακριβούς αναπαραγωγής των θεμάτων και η διανομή τους στους εξεταζομένους, η άμεση ενημέρωση της ΕΕΔΔΕ και της ΚΕΕ για οποιοδήποτε σοβαρό ζήτημα προκύψει στο εξεταστικό κέντρο, η εποπτεία και ο έλεγχος των επιτηρητών που δεν εκτελούν με την επιβεβλημένη υπευθυνότητα τα καθήκοντά τους και η γνωστοποίηση των παρατηρήσεων της στην ΕΕΔΔΕ, η συγκέντρωση και αποστολή στην ΕΕΔΔΕ των γραπτών δοκιμίων και γενικά η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή των εξετάσεων. Σε περίπτωση που τα τακτικά μέλη της ΛΕΕ ορισθούν ως εξεταστές-βαθμολογητές σε Επιτροπή Εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εφόσον παραστεί ανάγκη, μπορούν να συμμετέχουν ως εξεταστές/βαθμολογητές στις αντίστοιχες Επιτροπές. Συνιστάται όπου αυτό είναι εφικτό να αποφεύγεται ορισμός εκπαιδευτικού του ίδιου Λυκείου στις θέσεις του Γραμματέα και του Βοηθού Γραμματέα. 3. Δεν μπορεί να μετέχει στη Λυκειακή Επιτροπή όποιος έχει συγγένεια εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο ή είναι σύζυγος υποψηφίου/ας που εξετάζεται στο συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αξιολόγηση: Το όχι σε όλα τελικά είναι πάντα ένα μεγάλο ΝΑΙ!

Κατά τη συγκρότηση των Λυκειακών Επιτροπών πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ανάγκες για τη στελέχωση των Βαθμολογικών Κέντρων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία του οικείου Διευθυντή Δ.Ε. και των Προέδρων των Βαθμολογικών Κέντρων, ώστε σε κάθε περίπτωση να μην παρακωλύεται από τις όποιες επιλογές η ενδεδειγμένη συγκρότηση και λειτουργία των Βαθμολογικών Κέντρων.  Τονίζεται τέλος, ότι οι καθηγητές που συμμετέχουν στις Λυκειακές Επιτροπές ή ορίζονται ως επιτηρητές δεν απαλλάσσονται από τη βαθμολόγηση γραπτών, εφόσον οριστούν για το σκοπό αυτό από τον Πρόεδρο του Βαθμολογικού Κέντρου. Οι εμπλεκόμενοι στη Λυκειακή Επιτροπή μπορούν να συμμετέχουν στις Επιτροπές Εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εφόσον υπάρχει ανάγκη στελέχωσης των επιτροπών αυτών για την ημέρα εξέτασης του μαθήματός τους. 

Σε αρκετές περιπτώσεις κάθε χρόνο, τίθεται μεταξύ των άλλων και το πρόβλημα της δυσκολίας εξεύρεσης εξεταστών και ιδιαίτερα καθηγητών πληροφορικής, για τις επιτροπές εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Για το λόγο αυτό ο ένας τουλάχιστον από τους δύο χειριστές του συστήματος λήψης των θεμάτων στις Λυκειακές επιτροπές (ΛΕΕ), μπορεί να είναι καθηγητής Πληροφορικής Γυμνασίου. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια εξεύρεσης καθηγητών της Πληροφορικής του Λυκείου από τους Προέδρους των Βαθμολογικών και Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων. Εφόσον είναι καθηγητής Λυκείου και έχει διδάξει το εν λόγω μάθημα, την ημέρα εξέτασής του, μπορεί να αποδεσμεύεται από τη ΛΕΕ. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε: 

− οι Λυκειακές Επιτροπές να συγκροτηθούν μέχρι 10 Μαΐου σε συνάρτηση με την ανάγκη στελέχωσης των Βαθμολογικών Κέντρων. 

− οι Διευθυντές της Διεύθυνσης Δ.Ε να ενημερώσουν τους προέδρους και τα μέλη των Λυκειακών Επιτροπών για τις ισχύουσες διατάξεις ως προς τις υποχρεώσεις των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η τυχόν απόφαση της τριμελούς Λυκειακής Επιτροπής για μηδενισμό γραπτού δοκιμίου υποψηφίου, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη σε πρακτικό που συντάσσεται και υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο μέλη και το γραμματέα της Λυκειακής Επιτροπής, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους μηδενίζεται το γραπτό δοκίμιο, όπως αυτοί αναφέρονται στο σχετικό άρθρο 13 της Φ.251/25089/Α5/20-2-2020 (ΦΕΚ 643 Β΄/2020) Υ.Α. 

Σε περίπτωση που υπάρχουν στοιχεία τα οποία συλλαμβάνεται να κατέχει ο υποφήφιος, αυτά επισυνάπτονται στο πρακτικό που συντάσσεται και η τριμελής Λυκειακή Επιτροπή βαθμολογεί το γραπτό δοκίμιο με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0). 

− να ενημερωθούν επίσης αυτοί που θα οριστούν χειριστές του συστήματος ηλεκτρονικής μετάδοσης θεμάτων, ότι πρέπει υποχρεωτικά να είναι στη θέση τους και να έχουν ανοικτό το σύστημα για την πραγματοποίηση των δοκιμαστικών εκπομπών τις ημέρες και ώρες που θα διεξαχθούν (από τα μέσα Μαΐου και μετά). − να τονιστεί ιδιαίτερα στους χειριστές του συστήματος ηλεκτρονικής μετάδοσης θεμάτων όλων των επιτροπών  και στους γραμματείς – συνδέσμους των ΕΕΔΔΕ με το Κέντρο Εκπομπής, η σημασία που έχουν στην ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων τόσο οι δοκιμαστικές εκπομπές όσο και η ταχύτατη επικοινωνία του Κέντρου Εκπομπής του Υπουργείου Παιδείας και κατά συνέπεια και της Κεντρικής Επιτροπής με τα Εξεταστικά Κέντρα που πραγματοποιείται μέσω των συνδέσμων και να τους ζητηθεί η επίδειξη αυξημένης ευθύνης στην εκπλήρωση του έργου τους. 

οι ΛΕΕ να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, τόσο κατά την κατανομή των υποψηφίων σε αίθουσες, όσο και κατά τη διακίνηση των γραπτών. 

  ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΗΡΗΤΩΝ 

  1. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 και 26 της Φ.251/25089/Α5 (ΦΕΚ 643 Β΄/2020) Υ.Α., με απόφαση του οικείου Διευθυντή Δ.Ε ή σε περίπτωση κωλύματος, του νόμιμου αναπληρωτή του, ως Προέδρου της ΕΕΔΔΕ, επιτηρητές ορίζονται καθηγητές Δ.Ε. (κατά προτίμηση Γυμνασίου) δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης με τις εξής προϋποθέσεις :

α) Οι οριζόμενοι επιτηρητές/τριες επιτηρούν σε Εξεταστικά Κέντρα διαφορετικά από εκείνα στα οποία εξετάζονται υποψήφιοι που ήταν μαθητές τους το τρέχον έτος. 

β) Στα ιδιωτικά Λύκεια ως επιτηρητές ορίζονται υποχρεωτικά καθηγητές μόνο της δημόσιας εκπαίδευσης. Κατά τον ορισμό των επιτηρητών λαμβάνεται μέριμνα ώστε σε κάθε αίθουσα εξετάσεων να υπάρχουν δύο επιτηρητές και ανά πέντε αίθουσες να ορίζεται και ένας αναπληρωματικός. 

  1. Δεν μπορεί να μετέχει στην οικεία ομάδα επιτηρητών όποιος έχει συγγένεια εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο ή είναι σύζυγος υποψηφίου/ας που εξετάζεται στο συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο. 
  2. Οι καθηγητές των Γυμνασίων που θα ορισθούν ως επιτηρητές δεν απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους στο Γυμνάσιο. 
  3. Με ευθύνη της Λυκειακής Επιτροπής οι επιτηρητές κατανέμονται στις αίθουσες εξετάσεων κατά τέτοιο τρόπο ώστε κάθε ημέρα εξέτασης να είναι σε διαφορετική αίθουσα. 
  4. Η απόφαση ορισμού των επιτηρητών εκδίδεται πέντε (5) ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων.  6. Σημειώνεται ότι η Λυκειακή Επιτροπή παραδίδει κάθε ημέρα το φάκελο της εξέτασης στους επιτηρητές οι οποίοι υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τη Λυκειακή Επιτροπή για όποιο πρόβλημα τυχόν προκύψει. 

7.Οι επιτηρητές απαγορεύεται να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση, πληροφορία ή επεξήγηση στους εξεταζόμενους εκτός των οδηγιών, διευκρινίσεων ή πληροφοριών που διαβιβάζονται σε αυτούς από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δια των Λυκειακών Επιτροπών, τις οποίες διανέμουν ή ανακοινώνουν στους εξεταζόμενους, χωρίς να προβαίνουν σε δικές τους διευκρινίσεις. 

  1. Οι επιτηρητές απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο και οφείλουν να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να μη δημιουργεί πρόβλημα στους εξεταζόμενους αλλά και να ελέγχουν κατά τον αυστηρότερο τρόπο την πιθανότητα αντιγραφής ή συνεργασίας. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των επιτηρητών ώστε κατά την είσοδο των εξεταζομένων να τους ενημερώνουν ότι δεν πρέπει να παίρνουν μαζί τους σημειώσεις ή κινητά τηλέφωνα ή άλλα αντικείμενα που δεν επιτρέπονται και τα οποία πρέπει να παραμένουν εκτός αίθουσας και να μην επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες αυτές. Μετά την παραλαβή και του τελευταίου γραπτού, ελέγχουν και παραδίδουν αμέσως τα γραπτά στη Λυκειακή Επιτροπή, προκειμένου αυτή να τα προωθήσει στο Βαθμολογικό Κέντρο. 
  2. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός/αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται ο συνοδός να είναι καθηγητής του ίδιου Λυκείου που μετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη Λυκειακή Επιτροπή.

10. Οι επιτηρητές μαζί με τη ΛΕΕ είναι υπεύθυνοι για τον διαχωρισμό των υποψηφίων και για τη σωστή διανομή των θεμάτων, ώστε κάθε υποψήφιος να πάρει τα θέματα που αντιστοιχούν στο μάθημά του.

Ολόκληρη η εγκύκλιος εδώ

Δείτε επίσης

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Διάδωσέ το Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας …