ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οδηγός «επιβίωσης» για νέους (αλλά και παλιότερους) ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Διάδωσέ το

ΟΙΕΛΕ

Οδηγός «επιβίωσης» για νέους (αλλά και παλιότερους) ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς: Τα βασικά μας εργασιακά δικαιώματα και οι κίνδυνοι – Γνωριμία με την ΟΙΕΛΕ

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Δεκάδες νέοι συνάδελφοι ξεκινούν την διαδρομή τους σε έναν, δυστυχώς, πολύ δύσκολο χώρο και έχουν εύλογες απορίες. Το σημερινό κείμενο έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα πρώτο κείμενο οδηγιών-ενημέρωσης, ώστε κάθε συνάδελφος που μπαίνει στην εκπαίδευση (αλλά και παλαιότεροι εκπαιδευτικοί) να αποκτήσουν μια βασική γνώση του χώρου τους.

Όπως αναφέραμε, ο χώρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν είναι εύκολος. Οι συνάδελφοι ξεκινούν την πορεία τους σε ένα ιδιωτικό σχολείο με όνειρα και φιλοδοξίες για να προσφέρουν στο χώρο που αγαπούν, όμως συχνά πέφτουν θύματα ακραίας εκμετάλλευσης. Δυστυχώς, σε πάρα πολλά σχολεία η ασυδοσία του ιδιοκτήτη, η αυταρχική συμπεριφορά ορισμένων διευθυντικών στελεχών, οι – σε πολλές περιπτώσεις – υπερβολικές και παράνομες γονεϊκές πιέσεις, οι συνεχείς παραβιάσεις της νομοθεσίας είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Η διάψευση των προσδοκιών των εκπαιδευτικών από τα σχολεία τους ήταν ένα βασικό εύρημα στην μεγάλη έρευνα της ΟΙΕΛΕ για τις εργασιακές σχέσεις και το Big Quit. Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώθηκαν από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας που έδειξαν ότι μέσα σε δύο μόλις χρόνια από την εφαρμογή του Νόμου Κεραμέως (για τις ρυθμίσεις του οποίου γίνεται αναλυτική αναφορά στη συνέχεια) παραιτήθηκαν πάνω από 1500 συνάδελφοι, λόγω των επιδεινούμενων συνθηκών στα ιδιωτικά σχολεία.

 

O λόγος που ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτικών σχολείων καταπατά στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα (η κατάσταση είναι οξύτατη στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία…) σχετίζεται ξεκάθαρα με την ανοχή που τα τελευταία χρόνια επεδείκνυε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και οι εποπτικές αρχές στην εργοδοτική ασυδοσία. Πολλοί από τους επιχειρηματίες του χώρου χρησιμοποιώντας την οικονομική τους ισχύ αλλά και τις πολιτικές τους διασυνδέσεις προσπαθούσαν να παρακάμψουν νόμους, να ακυρώσουν ελέγχους, να εκμεταλλευτούν άγρια τους εργαζόμενους. Η παραβίαση κάθε είδους εργασιακής νομιμότητας, η αδιαφάνεια, η φοροδιαφυγή, η μαύρη εργασία, η μη καταβολή των νόμιμων αποδοχών, οι απλήρωτες υπερωρίες, η παράνομη εργασία (συνήθως χωρίς αμοιβή) σε αργίες, διακοπές, Σαββατοκύριακα  είναι η σκληρή πραγματικότητα σε μεγάλο αριθμό ιδιωτικών σχολείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αξιολόγηση: Το όχι σε όλα τελικά είναι πάντα ένα μεγάλο ΝΑΙ!

Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι ασφαλώς δεν είναι όλα τα ιδιωτικά σχολεία το ίδιο. Πολλά είναι τα σχολεία που σέβονται τους εκπαιδευτικούς και παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στα παιδιά. Θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον των υγιών σχολείων να δοθεί η μάχη τόσο για τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας όσο και για την κάθαρση από ακραία φαινόμενα παρανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έτσι θα αποκατασταθεί κλίμα ασφάλειας και ηρεμίας στα σχολεία και δεν θα υπονομεύεται ο ανταγωνισμός με έκνομες πρακτικές.

Ελπίζουμε ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ενταθεί και να υπάρξουν σαφή δείγματα αλλαγής πολιτικής. Έτσι θα γίνει και πάλι το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «σχολείο» και οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί. Προς όφελος των παιδιών μας, πάνω απ’ όλα.

Στον οδηγό που ακολουθεί δεν καταγράφεται απλώς το νέο (από το 2020) νομοθετικό καθεστώς, αλλά υπάρχει σύγκριση με το προηγούμενο, για να διαφανεί ότι πόση μεγάλη βλάβη κατάφερε στην ιδιωτική εκπαίδευση, στην εργασιακή νομιμότητα και ασφάλεια η κ. Κεραμέως προκειμένου να ευνοήσει κάποιους φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες.

Στο Α’ Μέρος του οδηγού περιγράφονται 9 συν 1 βασικά νομοθετικά ζητήματα για τις εργασιακές μας σχέσεις (σύμβαση, ωράριο, απολύσεις-παραιτήσεις κ.λπ.). Το Β’ Μέρος είναι αφιερωμένο στους νέους συναδέλφους και σε σημεία τα οποία πρέπει να προσέξουν, ώστε να μην τύχουν (όπως συχνά συμβαίνει) θύματα εκμετάλλευσης από επιτήδειους εργοδότες.

Συνεχίστε την ανάγνωση στην ιστοσελίδα της ΟΙΕΛΕ

Δείτε επίσης

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Διάδωσέ το Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας …