ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΥΝΕΚ: Μόνο με προφορική εντολή σταμάτησε η διαδικασία επιλογής νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης

Διάδωσέ το

στελεχών

Όσον αφορά στις διαδικασίες επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν διακοπεί μόνο με προφορική εντολή- και ενώ η θητεία των υφιστάμενων ΔΙΔΕ λήγει τέλος Αυγούστου- γεγονός που δείχνει σοβαρή έλλειψη σχεδιασμού.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ Δ.Ε.

Πρωτοφανή πράγματα συμβαίνουν από τον πρώτο ήδη μήνα της θητείας της νέας κυβέρνησης στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτή τη φορά σειρά έχουν οι διαδικασίες επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα για τα ΚΕΑ (Κέντα Εκπαίδευσης για της Αειφορία) και για τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές, με προφορική εντολή της Υπουργού Παιδείας, έγινε επανεκκίνηση των διαδικασιών επιλογής για τα ΚΕΑ (Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία), και ενώ ήδη πλέον έχουν ανακοινωθεί οι αξιολογικοί πίνακες και έχουν κατατεθεί ενστάσεις κατά των πινάκων, με νέα απόφαση της υπουργού αναστέλλονται οι διαδικασίες, εν όψει θεσμοθέτησης νέου πλαισίου για τις υποστηρικτικές δομές. Η αναστολή αυτή, η οποία δεν βασίζεται σε καμία νόμιμη διαδικασία (ένας νόμος είναι σε ισχύ μέχρι να τον καταργήσει ένας άλλος), οδηγεί συναδέλφους σε ομηρία και ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο τη σωστή λειτουργία των σχολείων .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Διαφοροποιημένη διδασκαλία: Αιτήσεις για ένταξη στο μητρώο Επιμορφωτών

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά, καθώς από τη μια συνάδελφοι έχουν παραιτηθεί από θέσεις ευθύνης για να καταθέσουν αίτηση υποψηφιότητας για τα ΚΕΑ -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υπηρεσιακή τους κατάσταση- και από την άλλη υπάρχουν συνάδελφοι εγκλωβισμένοι στα ΚΠΕ, που ενώ έχουν αιτηθεί την απαλλαγή από τα καθήκοντα τους, η υπηρεσία δεν τους αποδεσμεύει, διότι σύμφωνα με την νομοθεσία τα ΚΠΕ δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό (τρεις σε κάθε ΚΠΕ). Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι υφιστάμενες (παλιές) δομές είναι υποστελεχωμένες και ο αριθμός των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτές είναι μικρότερος από τις προκηρυχθείσες θέσεις των ΚΕΑ.

Όσον αφορά στις διαδικασίες επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν διακοπεί μόνο με προφορική εντολή- και ενώ η θητεία των υφιστάμενων ΔΙΔΕ λήγει τέλος Αυγούστου- γεγονός που δείχνει σοβαρή έλλειψη σχεδιασμού.

Η εκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου είναι ασαφής, χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, παλινωδίες και αιφνιδιασμούς που θα δημιουργήσουν προσκόμματα στην ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων. Ο χώρος της εκπαίδευσης, δεν πρέπει να μετατρέπεται σε πεδίο πολιτικού ρεβανσισμού και η επιλογή στελεχών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν δούρειος ίππος για την άλωση της κρατικής μηχανής. Ζητάμε να προχωρήσουν οι νόμιμες διαδικασίες που περιλαμβάνονται στον νόμο 4547/18, ώστε τα σχολεία να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εμπόδια προς όφελος μαθητών και εκπαιδευτικών, και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και το αδιάβλητο των διαδικασιών.

Η Γραμματεία των ΣΥΝΕΚ

Δείτε επίσης

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Τι πραγματικά είναι;

Διάδωσέ το Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Οι πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου Ένα κείμενο για γονείς… και όχι …

Πρώτο σχόλιο

  1. Γιακουμάτου Τερέζα

    Επειδή μερικοί κόπτονται για την ευνομία και τον 4547, δεν είδαμε ποτέ να δείχνουν ανάλογη ευαισθησία, όταν για τους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων μας έσκαβαν τον λάκκο αλλάζοντας εκ των υστέρων τον υπολογισμό της διδακτικής υπηρεσίας και εφευρίσκοντας για να ελιχθούν νομικά τον όρο διδακτικά καθήκοντα. Το 2012 έγινα Υπεύθυνη και τότε ήξερα πως η υπηρεσία είτε ως Υπεύθυνος είτε σε ΚΠΕ προσμετράται ως διδακτική. Ετσι έλεγαν οι τότε νόμοι… Αν ήξερα πως 6 χρόνια μετά ο 4547 θα μου έλεγε πως για τις επιλογές για τα Κέντρα Αειφορίας δε στην υπολογίζω ενώ αν υπηρετούσες σε ΚΠΕ θα στην υπολόγιζα κανονικότατα, σαφώς και θα προτιμούσα 6 χρόνια πριν να μπω σε μια Παιδαγωγική Ομάδα ΚΠΕ από το να γίνω Υπεύθυνη ΠΕ. Αλλάζετε τους νόμους με αναδρομική ισχύ. Πόσο αντιδεοντολογικό είναι αυτό. Τώρα κόπτεστε για την νομιμότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *