ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μετακινήσεις μαθητών: Πώς πρέπει να γίνονται (εγκύκλιος)

Διάδωσέ το

Εγκύκλιο με οδηγίες για τις μετακινήσεις μαθητών απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας στις σχολικές μονάδες.

Διαβάστε παρακάτω την εγκύκλιο για τις μετακινήσεις μαθητών αναλυτικά

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων των υπ’ αριθμ. Φ.14/89494/ΓΔ4/9-7- 2020 (B΄ 2888) και 20883/ΓΔ4/12-2-2020 (Β΄ 456) Υπουργικών Αποφάσεων αναφορικά με την  ασφαλή διενέργεια μαθητικών οδικών μετακινήσεων» 

  1. Η διενέργεια μαθητικών οδικών μετακινήσεων διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 15 της υπό  στοιχεία 20883/ΓΔ4/12-2-2020 ΚΥΑ (Β’ 456) και του άρθρου 12 της υπό στοιχεία Φ.14/89494/ΓΔ4/9- 7-2020 ΥΑ (B΄ 2888) στα οποία, μεταξύ άλλων ορίζονται τα εξής: 

«Οι μετακινήσεις των μαθητών και μαθητριών είναι δυνατό να πραγματοποιούνται με τα εναέρια, θαλάσσια, οδικά και σιδηροδρομικά μέσα μεταφοράς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με την  προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι ασφάλειας για καθένα από αυτά» (άρθρα 15 παρ. 2 και 12 παρ.  1 των παραπάνω αναφερόμενων ΚΥΑ και ΥΑ αντίστοιχα) και «Ο/Η Διευθυντής/ντρια του σχολείου,  εφόσον η μετακίνηση γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, απευθύνεται εγγράφως στη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των οχημάτων (έγγραφα  καταλληλόλητας οχήματος, επαγγελματική άδεια οδήγησης, έγγραφα οδηγού κ.λπ.), λίγο πριν την αναχώρηση των συμμετεχόντων/εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών» (άρθρα 15 παρ. 7 και 12 παρ. 4  των παραπάνω αναφερόμενων ΚΥΑ και ΥΑ αντίστοιχα). 

  1. Κατόπιν πληθώρας ερωτημάτων που τίθενται στην υπηρεσία μας, ιδίως από σχολικές μονάδες της  Περιφέρειας Αττικής, σχετικά με τις οδικές μαθητικές μετακινήσεις και λαμβανομένης υπόψη της ως  άνω πρόβλεψης, διευκρινίζονται τα ακόλουθα: 

α) Ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής σε  αποστάσεις μέχρι 35 χλμ.  

  1. i) Στις μαθητικές οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής και εντός  αυτής σε προορισμούς που η απόσταση μετάβασης είναι μέχρι 35χλμ. από το σχολείο, προκειμένου  να διενεργείται ο προβλεπόμενος έλεγχος των λεωφορείων μεταφοράς, ο/η Διευθυντής/ντρια της  σχολικής μονάδας το αργότερο τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία πραγματοποίησης  της εκδρομής/εκπαιδευτικής μετακίνησης συμπληρώνει, υπογράφει και αποστέλλει, μέσω  ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), στην αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας σχετικό ενημερωτικό  έγγραφο1, καθώς και ηλεκτρονικά αντίγραφα (σε μορφή αρχείων .pdf, .jpg) των παρακάτω  δικαιολογητικών, τα οποία οφείλει να του έχει αποστείλει εγκαίρως ο υπεύθυνος για τα οχήματα της  μετακίνησης: 

Άδεια κυκλοφορίας λεωφορείου (άρθρο 88 ν. 2696/1999 [Κ.Ο.Κ.]) 

Άδεια οδήγησης (άρθρο 94 ν.2696/1999 [Κ.Ο.Κ.]) 

Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (άρθρο 94 ν.2696/1999[Κ.Ο.Κ.]) Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο λεωφορείου (ν.489/1976]) 

Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου Οχήματος (ΚΤΕΟ) (άρθρο 86 ν.2696/1999[Κ.Ο.Κ.]) 

Βεβαίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου από εγκεκριμένο συνεργείο (υπ’ αριθμ.  Φ450/89969/22-03-2023 Κ.Υ.Α., ΦΕΚ Β΄ 1858). 

Το μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας  προς την Υπηρεσία της Τροχαίας με το ως άνω ενημερωτικό έγγραφο για την πραγματοποίηση της  εκδρομής/ εκπαιδευτικής μετακίνησης και τα συνημμένα δικαιολογητικά κοινοποιείται πάντοτε και  στον υπεύθυνο της εταιρείας για τα οχήματα της μετακίνησης. 

  1. ii) Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των παραπάνω δικαιολογητικών και πριν την εκκίνηση  της εκδρομής, η Υπηρεσία της Τροχαίας ενημερώνει, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email),  τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας ότι κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών που  απεστάλησαν ηλεκτρονικά, αυτά είναι σε ισχύ. Σε περίπτωση που από τον έλεγχο προκύψει ότι  κάποιο ή κάποια από τα δικαιολογητικά δεν είναι σε ισχύ, η Υπηρεσία της Τροχαίας έγκαιρα και πριν  την εκκίνηση της εκδρομής, ενημερώνει κατά τον ίδιο τρόπο τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου. 

 iii) Για τυχόν αλλαγές/τροποποιήσεις/μεταβολές του διατιθέμενου οχήματος ή/και των οδηγών,  ο υπεύθυνος της εταιρείας για τα οχήματα της μετακίνησης ενημερώνει άμεσα και οπωσδήποτε πριν  την εκκίνηση της εκδρομής την αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας, αποστέλλοντας ταυτόχρονα και τα  σχετικά με τις αλλαγές/ τροποποιήσεις/ μεταβολές, ανά περίπτωση, έγγραφα, με κοινοποίηση αυτών στη σχολική μονάδα. Η Υπηρεσία της Τροχαίας ενημερώνει τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής  μονάδας, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), για το αποτέλεσμα του ελέγχου κατά την  παραπάνω οριζόμενη διαδικασία. 

β) Ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις σε αποστάσεις άνω των 35 χλμ. και πολυήμερες  μαθητικές οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής:  i) Στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Αττικής τόσο στις πολυήμερες όσο και στις  ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις σε προορισμούς που η απόσταση μετάβασης είναι  μεγαλύτερη των 35 χλμ., προκειμένου να διενεργείται ο προβλεπόμενος έλεγχος των λεωφορείων μεταφοράς, ο/η Διευθυντής/ντρια του σχολείου το αργότερο τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν την  ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδρομής/εκπαιδευτικής μετακίνησης συμπληρώνει,  υπογράφει και αποστέλλει, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), στην αρμόδια Υπηρεσία Τροχαίας, ενημερωτικό έγγραφο2για την πραγματοποίηση της μετακίνησης.

 

Δείτε εδώ ολόκληρο το έγγραφο

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …