ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Έχουμε αποτελεσματικό πρωτόκολλο για αυτό δεν κλείνουν τα σχολεία

Διάδωσέ το

τα σχολεία μας

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Έχουμε την μετάλλαξη  «Όμικρον», βλέπουμε ότι όλες οι χώρες προσαρμόζουν τη στρατηγική τους. Οποιαδήποτε αναγκαία ρύθμιση χρειαστεί να κάνουμε στο ευρύτερο πλαίσιο των μέτρων που έχουμε, θα την κάνουμε, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένοι. Βασικές αλλαγές δεν θα υπάρχουν. Θα διατηρηθεί η στρατηγική που έχουμε το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή να είναι ανοιχτή η οικονομία, να μπορέσουν να δουλέψουν οι επιχειρηματίες, κατά τη διάρκεια των γιορτών και ταυτόχρονα να τηρούμε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Έτσι θα πάμε. Το περισσότερο testing είναι μια επιλογή, η οποία νομίζω θα βοηθήσει όλο το επόμενο διάστημα. Είναι καλό όλοι μας να κάνουμε χρήση αυτών των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που έχουμε για να τεστάρουμε την επιδημιολογική μας κατάσταση.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι αποφάσεις και τα μέτρα προσαρμόζονται, έτσι ώστε να μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε τις καινούργιες προκλήσεις, που έρχονται. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή αποτυπώνεται με βάση και τ’ αποτελέσματα που έχουμε για την «Όμικρον». Θέλουμε να σώσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων, που είναι ιδιαίτερα σημαντική και για θρησκευτικούς και για κοινωνικούς και για επαγγελματικούς λόγους. Μην ξεχνάμε ότι ορισμένες επιχειρήσεις, παραπάνω από το 1/3 του τζίρου τους,  το κάνουν αυτήν την περίοδο. Ακούμε τη φωνή των επιχειρηματιών και την αγωνία τους.

Γνωρίζουν όλοι ότι καταρχήν μόνο οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας μπορούν να πηγαίνουν στους κλειστούς χώρους και αυτό θα τηρηθεί αυτή την περίοδο και οι έλεγχοι θα εξασφαλίσουν και θα εγγυηθούν ότι το πλαίσιο θα υπάρχει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε μπροστά μας μια δοκιμασία δύσκολη με την «Όμικρον», που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, αργά ή γρήγορα, η διασπορά της θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Τι ξέρουμε για την «Όμικρον»; Ξέρουμε ότι μεταδίδεται γρήγορα. Ξέρουμε, όμως, ότι η αναμνηστική δόση θωρακίζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό απέναντι στη βαριά νόσηση. Άρα, προσπαθούμε να καθυστερήσουμε όσο το δυνατόν τη μεγαλύτερη διασπορά της. Ό,τι συγκεκριμένο έχει να ανακοινωθεί, είτε αφορά σημειακές παρεμβάσεις, χωρίς να αλλάζει η βασική κατεύθυνση του κεντρικού πλαισίου, είτε αφορά κάποια επιπλέον μέτρα, αν και όποτε χρειαστεί θα παρθούν, έγκαιρα στον κατάλληλο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αξιολόγηση: Το όχι σε όλα τελικά είναι πάντα ένα μεγάλο ΝΑΙ!

Ο κόσμος κάνει, στη συντριπτική του πλειοψηφία, αυτό που πρέπει: Εμβολιάζεται. Τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης αυξάνονται. Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για να καθυστερήσουμε τη μεγαλύτερη διασπορά της «Όμικρον» στην πατρίδα μας, προφανώς, έχει να κάνει και με αυτό. Όσο περισσότερο μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές θα μπορέσουμε  να σώσουμε. Στο Σύστημα Υγείας γίνεται η μεγάλη μάχη.

Για τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια εισήγηση για να μην ανοίξουν στην ώρα τους. Ίσα-ίσα, παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες στα σχολεία, τον αριθμό των κρουσμάτων να πέφτει. Στα σχολεία έχουμε ένα πάρα πολύ αποτελεσματικό πρωτόκολλο που βασίζεται στον πολύ συχνό και πυκνό έλεγχο. Έχουμε εκατομμύρια δωρεάν τεστ στους μαθητές από την αρχή της περιόδου μέχρι τώρα, που μας προστάτευσαν και που εξασφάλισαν η δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία, χωρίς να έχουμε σε κάποια στιγμή περισσότερο από 1-2% των τμημάτων κλειστά.

Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουμε καθολικά μέτρα

Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να αποφύγουμε καθολικά μέτρα. Δεν θέλουμε να πάμε σε καθολικά μέτρα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην φτάσουμε εκεί. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι κάτι τέτοιο. Εάν χρειαστεί να επιβληθούν άλλα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, που, όμως, θα απέχουν από τους καθολικούς περιορισμούς, πάντοτε με βάση τις εισηγήσεις και με την εξέλιξη και τη δυναμική των πραγμάτων, έγκαιρα θα τα κουβεντιάσουμε, θα τα συζητήσουμε και προφανώς θα τα ανακοινώσουμε χωρίς αιφνιδιασμούς.

Σήμερα που μιλάμε, δεν υπάρχουν σκέψεις για καθολικούς περιορισμούς. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να αποφύγουμε αυτούς τους καθολικούς περιορισμούς. Και ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούμε την εορταστική περίοδο θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο καθένας πρέπει να καταλάβει πως όσο το δυνατόν πιο ασφαλές είναι ένα περιβάλλον όπου θα πηγαίνει πολύς κόσμος, όσο πιο προστατευμένος είναι ο κόσμος εκεί με τα ατομικά μέσα προστασίας, με τις κατάλληλες αποστάσεις, τόσο μεγαλύτερη εγγύηση θα έχουμε ότι δεν θα προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα, σε ό,τι αφορά τη διάδοση της πανδημίας.

 

Δείτε επίσης

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Διάδωσέ το Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *