ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κεραμέως: Με προϋποθέσεις η ελεύθερη επιλογή σχολείου

Διάδωσέ το

Συνέντευξη έδωσε η υπουργός Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως στη δημοσιογράφο Μάρνυ Παπαματθαίου και μεταξύ άλλων ερωτήθηκε για την ελεύθερη επιλογή σχολείου και την ελάχιστη βάση εισαγωγής:

Η επιλογή σχολείου από τους γονείς των μαθητών που συζητήσατε πρόσφατα πώς μπορεί να γίνει; Και αν επιλέγουν ένα σχολείο περισσότεροι γονείς από όσους μπορεί να δεχθεί; Θα υπάρχουν εξετάσεις; Και εκείνα τα σχολεία που τελικά δεν θα επιλέγει κανείς;

«Σε πολλές χώρες στην Ευρώπη υπάρχει ένα σύστημα βάσει του οποίου οι γονείς επιλέγουν το σχολείο που θα φοιτήσουν τα παιδιά τους. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον κίνητρο, προκειμένου τα σχολεία μας να γίνονται διαρκώς καλύτερα. Προφανώς το σύστημα αυτό θα εμπεριέχει σαφείς όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες, με στόχο τη συνεχή βελτίωση όλων των σχολείων μας».

Η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως ερωτήθηκε επίσης και για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (δίκαιη ή άδικη) λειτούργησε ως φράχτης για την εισαγωγή παιδιών στα ΑΕΙ με χαμηλότερες βαθμολογίες. Ωστόσο η «βαθμολογία» υπήρξε αμείλικτη και για πολλά τμήματα των ΑΕΙ που δέχθηκαν λιγότερους των 10 πρωτοετών. Με αυτά τι θα γίνει; Δεν πρέπει να κλείσουν ή να συγχωνευτούν;

«Οι αντιδράσεις, όπως ξέρετε, δεν μας αποθάρρυναν ποτέ, προκειμένου να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, οι οποίες θεωρούμε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, όπως ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Ο αριθμός των εισαχθέντων που αναφέρετε αποτελεί ένα από τα πολλά κριτήρια βιωσιμότητας κάθε τμήματος ΑΕΙ που εξετάζει η Εθνική Αρχή των ΑΕΙ (ΕΘΑΑΕ), η οποία μας υποβάλλει αναλύσεις σχετικά με τα τμήματα της Επικράτειας που εμφανίζουν πολλαπλές αδυναμίες. Σας θυμίζω ότι έχουμε ήδη προβεί στη συγχώνευση, κατάργηση ή αναστολή λειτουργίας άνω των 50 πανεπιστημιακών τμημάτων, τα οποία είχαν δομικά προβλήματα βιωσιμότητας και δεν εξυπηρετούσαν τις ακαδημαϊκές ανάγκες. Η αναδιοργάνωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με βάση και τις διεθνείς τάσεις της επιστήμης, της κοινωνίας, της οικονομίας, και η απαιτούμενη έμφαση στα τμήματα εφαρμοσμένων επιστημών περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, εφόσον ο ελληνικός λαός ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στη Νέα Δημοκρατία».

Δείτε εδώ τη συνέντευξη

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …