ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Και για τα σχολεία ο νόμος της ΕΕ για την προστασία δεδομένων φυσικών προσώπων από 25/5

Διάδωσέ το
προστασία δεδομένων φυσικών προσώπων
https://ec.europa.eu
O Γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων  των φυσικών προσώπων(ΓΚΠΔ)της  ΕΕ 2016/679 έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών θα εφαρμοστεί από τις 25 Μαΐου 2018 και θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό επιχειρήσεις, ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς που συλλέγουν, χρησιμοποιούν ή και αποθηκεύουν   δεδομένα  ψηφιακά ή σε έντυπη μορφή μέσω ενός διαρθρωμένου συστήματος αρχειοθέτησης.Ήδη υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα. 

Ο νέος νόμος περιλαμβάνει αλλαγές στην ενημέρωση των φυσικών προσώπων για την επεξεργασία των δεδομένων τους,  στα  έντυπα συγκατάθεσης για δημοσίευση προσωπικών δεδομένων, στις αποζημιώσεις κ.α

Κάποια σημεία του κανονισμού για τη δημόσια διοίκηση  

Ο κανονισμός αναφέρει ότι  κάθε δημόσια διοίκηση υπόκειται στους κανόνες του ΓΚΠΔ όταν επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για φυσικό πρόσωπο.

Πριν από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, πρέπει να ενημερώνονται τα φυσικά πρόσωπα σχετικά με την επεξεργασία, π.χ. για τους σκοπούς της, τα είδη δεδομένων που συλλέγονται, τους αποδέκτες, καθώς και για τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των δεδομένων.

Κάθε δημόσια διοίκηση πρέπει να διορίσει έναν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων (ΥΠΔ)ωστόσο, μπορεί να διορίζεται ένας και μοναδικός υπεύθυνος προστασίας δεδομένων για πολλούς δημόσιους φορείς και ως εκ τούτου να τον μοιράζονται ή μπορούν να αναθέτουν αυτά τα καθήκοντα σε έναν εξωτερικό ΥΠΔ. Πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι έχει εφαρμόσει κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα τα οποία καθιστούν ασφαλή τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Σε περίπτωση εξωτερικής ανάθεσης μέρους της επεξεργασίας σε οργανισμό (που αποκαλείται «εκτελών την επεξεργασία»), πρέπει να υφίσταται σύμβαση ή άλλη νομική πράξη που να εγγυάται ότι ο εκτελών την επεξεργασία παρέχει επαρκείς εγγυήσεις για την υλοποίηση κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που να ανταποκρίνονται στα πρότυπα του ΓΚΠΔ.

Ένα αίτημα συγκατάθεσης πρέπει να υποβάλλεται με σαφή και συνοπτικό τρόπο, με διατύπωση που να είναι εύκολα κατανοητή και να είναι σαφώς διακριτό από άλλες πληροφορίες όπως όροι και προϋποθέσεις. Το αίτημα πρέπει να προσδιορίζει τη χρήση που θα γίνει στα δεδομένα σας προσωπικού χαρακτήρα και να περιλαμβάνει τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας που επεξεργάζεται τα δεδομένα. Η συγκατάθεση πρέπει να δίνεται ελεύθερανα είναι συγκεκριμένηεν επιγνώσει και αδιαμφισβήτητη. Ο όρος «εν επιγνώσει» σημαίνει ότι πρέπει να έχετε ενημερωθεί σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων σας προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και οπωσδήποτε σχετικά με τα εξής:

  • την ταυτότητα του οργανισμού που επεξεργάζεται τα δεδομένα·
  • τους σκοπούς για τους οποίους γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων·
  • το είδος των δεδομένων που θα υποβληθούν σε επεξεργασία·
  • τη δυνατότητα ανάκλησης της συγκατάθεσης (π.χ. με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος για ανάκληση της συγκατάθεσης)·
  • όπου είναι απαραίτητο, το γεγονός ότι τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν μόνο για αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης προφίλ·
  • το κατά πόσον η συγκατάθεση σχετίζεται με διεθνή διαβίβαση των δεδομένων σας, τους ενδεχόμενους κινδύνους των διαβιβάσεων δεδομένων προς χώρες εκτός της ΕΕ εάν δεν υπάρχει για τις χώρες αυτές απόφαση της Επιτροπής περί επάρκειας και δεν προβλέπονται κατάλληλες εγγυήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οργανωτικός Γραμματέας ΔΟΕ: Όπου έχει εφαρμοστεί αξιολόγηση οδήγησε σε φυγή από την εκπαίδευση

Φυσικά πρόσωπα μπορούν να επικοινωνήσουν με μια δημόσια διοίκηση για να ασκήσουν δικαιώματά τους σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ (δικαιώματα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής, περιορισμού, ένστασης, δικαίωμα να μην υπόκεινται σε αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων).

Σημειωτέον ότι τα φυσικά πρόσωπα έχουν δικαίωμα να εναντιωθούν στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από δημόσια διοίκηση για λόγους δημόσιου συμφέροντος. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να ενημερώσουν τη δημόσια διοίκηση σχετικά με τους λόγους που αφορούν την ιδιαίτερη κατάστασή τους. Η δημόσια διοίκηση μπορεί να συνεχίσει να επεξεργάζεται τα δεδομένα, και επομένως να απορρίψει το αίτημά τους, εάν αποδεικνύει ότι έχει επιτακτικούς και νόμιμους λόγους για την επεξεργασία που υπερισχύουν των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του ατόμου ή εάν τα δεδομένα είναι απαραίτητα για τη θεμελίωση, την άσκηση ή την υποστήριξη νομικών αξιώσεων.

Πατήστε εδώ για να έχετε όλη την ενημέρωση σχετικά με τον Γενικό  κανονισμό  για την προστασία δεδομένων

Δείτε επίσης

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Τι πραγματικά είναι;

Διάδωσέ το Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Οι πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου Ένα κείμενο για γονείς… και όχι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *