ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Υφυπουργός Παιδείας  για τη μη συμπερίληψη  πτυχίων Πληροφορικής Τμημάτων του  ΔΙΠΑΕ στην προκήρυξη “2ΓΕ/2023” του ΑΣΕΠ.

Διάδωσέ το

 

 

Απάντηση έδωσε η Υφυπουργός Παιδείας  στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Β΄ Πειραιά Σοφία – Χάιδω  Ασημακοπούλου για τη μη συμπερίληψη  πτυχίων Πληροφορικής Τμημάτων του  Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας στην προκήρυξη “2ΓΕ/2023” του ΑΣΕΠ. Η ερώτηση εδώ

Η απάντηση της υφυπουργού Παιδείας

Α. Οι κλάδοι και οι ειδικότητες του εκπαιδευτικού προσωπικού της Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα αντίστοιχα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για ένταξη  σε αυτούς καθορίζονται από ειδικές νομοθετικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες  εντάσσονται σε εκπαιδευτικό κλάδο και έχουν δικαίωμα διορισμού, και κατ’ επέκταση  πρόσληψης στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Δημόσια Γενική Εκπαίδευση, μόνο  όσοι διαθέτουν τα οριζόμενα από τις, ειδικές για τους εκπαιδευτικούς διατάξεις, τυπικά  προσόντα. 

Ειδικότερα, τα τυπικά προσόντα διορισμού του εκπαιδευτικού προσωπικού της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθορίστηκαν, αρχικώς, με την παρ. 8 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167). Επιπροσθέτως, στο άρθρο 29 του ν. 4521/2018 (Α΄ 38) ορίζονται οι  νέοι κλάδοι και οι ειδικότητες του εκπαιδευτικού προσωπικού Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι προέρχονται από την ενοποίηση των υφιστάμενων,  μέχρι τη δημοσίευση του ίδιου νόμου, κλάδων. Στην παρ. 2 του εν λόγω άρθρου παρατίθεται  πίνακας με τους κλάδους – ειδικότητες του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως  διαμορφώθηκαν. Στην παρ. 5 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι: «Τα προσόντα διορισμού των  εκπαιδευτικών στους κλάδους και τις ειδικότητες που ενοποιούνται, παραμένουν ως έχουν  στους κλάδους από τους οποίους προέρχονται οι ενοποιημένοι κλάδοι και στις ειδικότητες  από τις οποίες προέρχονται οι ενοποιημένες ειδικότητες.». 

Β. Υπό το πρίσμα του ν. 4589/2019 (Α΄ 13), αρμόδιος φορέας υλοποίησης της  διαδικασίας με σειρά προτεραιότητας, κατά κλάδο και ειδικότητα, των υποψηφίων για την  πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης, μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και μελών Ειδικού  Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), καθώς και για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της  Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι το Ανώτατο Συμβούλιο  Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), το οποίο και εκδίδει τη σχετική Προκήρυξη. Σύμφωνα με  την παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4589/2019: «Στη διαδικασία γίνονται δεκτοί οι υποψήφιοι  εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. που διαθέτουν τα ειδικά τυπικά προσόντα  διορισμού στην πρωτοβάθμια ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.». Από τους τελικούς  αξιολογικούς πίνακες κατάταξης του Α.Σ.Ε.Π. διενεργούνται οι διορισμοί μονίμων και οι  προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (άρθρα 62 και 63 του ν. 4589/2019). 

Γ. Η ένταξη αποφοίτων τμημάτων (Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι) της ημεδαπής σε  υφιστάμενο εκπαιδευτικό κλάδο, όπως και η σύσταση νέου εκπαιδευτικού κλάδου, υπαγορεύεται από τις εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως αυτές αξιολογούνται από το Ινστιτούτο  Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), του ν. 3966/2011 (Α΄ 118), όπως ισχύει. Ειδικότερα, το  Ι.Ε.Π. και, συγκεκριμένα, η αρμόδια προς τούτο Επιτροπή Ένταξης Πτυχιούχων σε  Κλάδους Εκπαιδευτικών, εξετάζει το πρόγραμμα σπουδών του εκάστοτε Τμήματος σε  σχέση με τα διδασκόμενα αντικείμενα και τις αναθέσεις αυτών στους εκπαιδευτικούς  κλάδους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εισηγείται αναλόγως. Η θετική εισήγηση του  Ι.Ε.Π. συνιστά ουσιώδη τύπο της σχετικής διαδικασίας (Πρακτικό Συνεδριάσεως και  Γνωμοδότηση αρ. 119/2014 Σ.τ.Ε. επί σχεδίου προεδρικού διατάγματος). 

Με τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην ανώτατη εκπαίδευση με τους νόμους  4521/2018 (Α΄ 38), 4559/2018 (Α΄ 142), 4589/2019 (Α΄ 13) και 4610/2019 (Α΄ 70), μεταξύ άλλων προέκυψαν νέα πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία προέρχονται από προηγούμενα  ανώτατα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Α.Τ.Ε.Ι.). Σε αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα  με τις πρόσφατες ρυθμίσεις του άρθρου 75 του ν. 4997/2022 (Α΄ 219), όπου προβλέπεται εφεξής στις ειδικότητες του παλαιού κλάδου ΠΕ18 (όπως αυτές ορίζονται με απόφαση της  παρ. 12 του άρθρου 14 του ν.1566/1985) να εντάσσονται και πτυχιούχοι Α.Ε.Ι., η Διεύθυνση  Διορισμών και Προσλήψεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. μερίμνησε για τη συμπερίληψη στο  προσοντολόγιο των υποψήφιων εκπαιδευτικών που εστάλη στο Α.Σ.Ε.Π. για τις  Προκηρύξεις της Γενικής Εκπαίδευσης, των νέων τμημάτων Α.Ε.Ι. που διατηρούν την ίδια  ή συναφή ονομασία με τμήματα Τ.Ε.Ι. που καταργήθηκαν μεν υπό το ανωτέρω νομικό  πλαίσιο, ενέτασσαν όμως τους πτυχιούχους τους σε εκπαιδευτικό κλάδο. Για τους λοιπούς  κλάδους για τους οποίους δεν προκύπτει αυτομάτως η ένταξη νέων πτυχιούχων, ισχύουν  τα αναφερόμενα στην ως άνω περίπτωση Γ. 

Αναφορικά με τα Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων και  Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών & Τηλεπικοινωνιών του Διεθνούς Πανεπιστημίου  της Ελλάδος, τα οποία ιδρύθηκαν με το ν. 4610/2019 και υποδέχθηκαν πρωτοετείς φοιτητές  τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ουδέποτε μέχρι τούδε τέθηκε αρμοδίως σχετικό αίτημα στη  Διεύθυνση Διορισμών και Προσλήψεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 

ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ 

 

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …