ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα θεματικά πεδία της επιμόρφωσης των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου

Διάδωσέ το

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη Δράση  επιμόρφωσης των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) που θα στελεχώσουν τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΔΕ), σύμφωνα με τον ν. 4547/2018 (ΦΕΚ 102/Α).

Ενδεικτικά θεματικά πεδία της επιμόρφωσης των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου είναι:

Ο ρόλος των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. στον Προγραμματισμό και την Αποτίμηση του Εκπαιδευτικού Έργου.

Εκπαιδευτική Ηγεσία και Επαγγελματική Ανάπτυξη των Εκπαιδευτικών.

Ζητήματα ενταξιακής εκπαίδευσης.

Αναλυτικά η Kοινή Yπουργική Aπόφαση:

Διαδικασία Εφαρμογής της Δράσης «Επιμόρφωση Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου των ΠΕΚΕΣ» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο».
Στόχος

Στόχος της Δράσης είναι η επιμόρφωση των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) που θα στελεχώσουν τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΔΕ), σύμφωνα με τον ν. 4547/2018 (ΦΕΚ 102/Α), η αποστολή των οποίων είναι, μεταξύ άλλων, ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός, η παρακολούθηση, ο συντονισμός και η στήριξη του εκπαιδευτικού έργου, η επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη των εκπαιδευτικών καθώς και η υποστήριξη του προγραμματισμού και της αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου σε περιφερειακό επίπεδο.

Αντικείμενο

Η Δράση επιμόρφωσης περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:

1. Επιστημονικός σχεδιασμός (Διαμόρφωση Προγράμματος/Επιμορφωτές).

2. Παραγωγή επιμορφωτικού/υποστηρικτικού υλικού

3. Υλοποίηση της επιμόρφωσης. Η επιμόρφωση είναι συνολικής διάρκειας 18 ωρών για κάθε τμήμα επιμόρφωσης και τα θεματικά αντικείμενα επιμόρφωσης, ενδεικτικά, είναι: –

Ο ρόλος των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. στον Προγραμματισμό και την Αποτίμηση του Εκπαιδευτικού Έργου.

Εκπαιδευτική Ηγεσία και Επαγγελματική Ανάπτυξη των Εκπαιδευτικών.

Ζητήματα ενταξιακής εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πώς οι Συντονιστές και οι Διευθύνσεις χωρίζουν σε ομάδες τα σχολεία; Δείτε τις πρώτες αποφάσεις
Μεθοδολογία υλοποίησης

Ορισμός Επιστημονικού Οργάνου Εμπειρογνωμόνων από μέλη ΔΕΠ για τον σχεδιασμό των θεματικών αντικειμένων της επιμόρφωσης με σχετική απόφαση του Υπουργού Π.Ε.Θ. Αντικείμενο του Επιστημονικού Οργάνου Εμπειρογνωμόνων, μελών ΔΕΠ, είναι:

1. Η διαμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος των θεματικών αντικειμένων της επιμόρφωσης των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, συνολικής διάρκειας 18 ωρών.

2. Η εισήγηση συγκρότησης μητρώου Επιμορφωτών, μελών ΔΕΠ, με ειδίκευση στα ανωτέρω θεματικά αντικείμενα, βάσει της οποίας εκδίδεται σχετική απόφαση του Υπουργού Π.Ε.Θ.

3. Η επιμόρφωση των Επιμορφωτών στους στόχους της επιμόρφωσης και των σχετικών θεματικών αντικειμένων που έχει διαμορφώσει το Επιστημονικό Όργανο Εμπειρογνωμόνων, καθώς και στη διαμόρφωση του επιμορφωτικού/υποστηρικτικού υλικού του κάθε θεματικού αντικειμένου.

Η αμοιβή εκάστου εμπειρογνώμονα για τα παραπάνω παραδοτέα, μέσω σύμβασης έργου, ορίζεται σε 700 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένων ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, προβλέπονται δαπάνες για υποστήριξη της επιμόρφωσης Επιμορφωτών σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412 (ΦΕΚ Α΄ 147/08-08-2016) περί Δημόσιων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών, καθώς και για τις μετακινήσεις των Εμπειρογνωμόνων και Επιμορφωτών σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94 Α) για μετακινήσεις δημόσιου τομέα που αφορούν στην υλοποίηση των παραδοτέων, όπου απαιτείται.

• Παραγωγή επιμορφωτικού/υποστηρικτικού υλικού σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα των θεματικών αντικειμένων της επιμόρφωσης.

Το επιμορφωτικό/υποστηρικτικό υλικό κάθε θεματικού αντικειμένου εκπονείται από τον αντίστοιχο Εμπειρογνώμονα του επιστημονικού οργάνου και τους αντίστοιχους Επιμορφωτές του μητρώου Επιμορφωτών κάθε θεματικού αντικειμένου της επιμόρφωσης. Το ύψος της αμοιβής έκαστου συμμετέχοντα (εμπειρογνώμονα και επιμορφωτή) για την εκπόνηση του επιμορφωτικού/υποστηρικτικού υλικού κάθε θεματικού αντικειμένου, μέσω σύμβασης έργου, ορίζεται στα 500 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένων ασφαλιστικών εισφορών.

• Υλοποίηση επιμόρφωσης

Για την υλοποίηση της επιμόρφωσης καθορίζονται:

Ο αριθμός τμημάτων επιμόρφωσης και οι συμμετέχοντες επιμορφούμενοι ΣΕΕ σε κάθε τμήμα επιμόρφωσης

Ο χώρος υλοποίησης των επιμορφώσεων.

Η έναρξη και λήξη των τμημάτων επιμόρφωσης.

Η κατανομή των Επιμορφωτών κάθε θεματικού αντικειμένου στα τμήματα επιμόρφωσης. Η αμοιβή των Επιμορφωτών, μέσω σύμβασης έργου, ορίζεται στα 40 ευρώ ανά ώρα επιμόρφωσης μη συμπεριλαμβανομένων ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, προβλέπονται δαπάνες για ενοικίαση αιθουσών διεξαγωγής της επιμόρφωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412 (ΦΕΚ Α΄ 147/08-08-2016) περί Δημόσιων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών, καθώς και για τις μετακινήσεις των Επιμορφωτών και των επιμορφούμενων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94 Α) για μετακινήσεις δημόσιου τομέα, όπου απαιτείται.

 Εποπτεία-επιτόπια παρακολούθηση και υποστήριξη διεξαγωγής επιμόρφωσης στα τμήματα επιμόρφωσης

Για την εποπτεία-επιτόπια παρακολούθηση και υποστήριξη διεξαγωγής επιμόρφωσης στα τμήματα επιμόρφωσης, συμπληρώνονται καθημερινά αναλυτικά παρουσιολόγια με υπογραφές των επιμορφωτών και των επιμορφούμενων τα οποία επιβεβαιώνονται και συνυπογράφονται από αρμόδιο υπάλληλο των Π.Δ.Ε που έχει οριστεί ως Επόπτης του τμήματος επιμόρφωσης.

Εμπλεκόμενοι φορείς του ΥΠΠΕΘ στην υλοποίηση της Δράσης Επιμόρφωσης

  Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Τομέα Παιδείας του ΥΠΠΕΘ

Η ΕΔ ΕΣΠΑ Τομέα Παιδείας του ΥΠΠΕΘ, δικαιούχος της πράξης, είναι υπεύθυνη για τα ακόλουθα:

1. την έκδοση των απαραίτητων Αποφάσεων και διοικητικών εγγράφων για την υλοποίηση της πράξης.

2. την επεξεργασία, αποθήκευση και μεταβίβαση δεδομένων συμμετεχόντων (microdata) της πράξης.

3. τη συλλογή και επεξεργασία των συνολικών στοιχείων της πράξης.

4. τη γενική παρακολούθηση και έλεγχο της πράξης και την υποστήριξη των Π.Δ.Ε για τη διεξαγωγή της επιμόρφωσης.

5. τη σύνταξη και πληρωμή των απαραίτητων συμβάσεων όλων των συμμετεχόντων.

6. την ενοικίαση και πληρωμή των αιθουσών και του εξοπλισμού όπου είναι απαραίτητο.

7. τη σύνταξη αποφάσεων μετακίνησης, όπου κρίνεται απαραίτητο, και την πληρωμή τους.

 Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ.

Η Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ, είναι υπεύθυνη για τα ακόλουθα:

1. την παραλαβή των παραδοτέων του αντικειμένου του Επιστημονικού Οργάνου Εμπειρογνωμόνων και την παραλαβή του επιμορφωτικού/υποστηρικτικού υλικού κάθε θεματικού αντικειμένου της επιμόρφωσης μέσω αρμόδιας τριμελούς επιτροπής παραλαβής.

2. τον καθορισμό των τμημάτων επιμόρφωσης και την έναρξη και λήξη της επιμόρφωσης για κάθε τμήμα επιμόρφωσης.

3. την κατανομή των επιμορφωτών από το εγκεκριμένο μητρώο των επιμορφωτών στα τμήματα της επιμόρφωσης.

4. τον γενικό συντονισμό, καθώς και την υποστήριξη των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για την διεξαγωγή της επιμόρφωσης στα τμήματα επιμόρφωσης.

Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) του ΥΠΠΕΘ

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ είναι υπεύθυνες για τα ακόλουθα:

1. τη διεξαγωγή της επιμόρφωσης στα τμήματα επιμόρφωσης και συγκεκριμένα:

– την υποστήριξη των ΣΕΕ για τη συμμετοχή αυτών στο αντίστοιχο τμήμα επιμόρφωσης όπως εγκρίνονται από το ΥΠΠΕΘ. – την εξεύρεση κατάλληλων χώρων επιμόρφωσης σε δομές του ΥΠΠΕΘ, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΔ ΕΣΠΑ Τομέα Παιδείας του ΥΠΠΕΘ.

– την υποστήριξη της ΕΔ ΕΣΠΑ Τομέα παιδείας του ΥΠΠΕΘ για την εξεύρεση των αιθουσών και του κατάλληλου εξοπλισμού προς ενοικίαση, όπου κρίνεται απαραίτητο τον καθορισμό Επόπτη για την καθημερινή παρακολούθηση-εποπτεία και υποστήριξη της διεξαγωγής επιμόρφωσης του κάθε τμήματος επιμόρφωσης (από την έναρξη έως τη λήξη του τμήματος επιμόρφωσης).

– την παραλαβή συμβάσεων ενοικίασης αιθουσών/ εξοπλισμού κ.λπ. κατά την ολοκλήρωση της διεξαγωγής της επιμόρφωσης μέσω αρμόδιας τριμελούς επιτροπής παραλαβής, όπου απαιτείται.

– την επιβεβαίωση διεξαγωγής της επιμόρφωσης μέσω της συνυπογραφής από τον Επόπτη των καθημερινών αναλυτικών παρουσιολογίων με τις υπογραφές επιμορφωτών και επιμορφούμενων κάθε τμήματος επιμόρφωσης. – τη συλλογή παρουσιολογίων των συμμετεχόντων και την έγκαιρη αποστολή στην ΕΔ ΕΣΠΑ Τομέα Παιδείας του ΥΠΠΕΘ προκειμένου να γίνουν οι πληρωμές των επιμορφωτών τη συλλογή των παραστατικών μετακίνησης επιμορφωτών και επιμορφούμενων και την έγκαιρη αποστολή στην ΕΔ ΕΣΠΑ Τομέα Παιδείας του ΥΠΠΕΘ, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές πληρωμές.

– την έκδοση βεβαίωσης παρακολούθησης του προγράμματος επιμόρφωσης των ΣΕΕ, σύμφωνα με τα σχετικά παρουσιολόγια που τηρεί ο Επόπτης παρακολούθησης και υποστήριξης της διεξαγωγής επιμορφώσεων του κάθε τμήματος επιμόρφωσης. Η βεβαίωση παρακολούθησης εκδίδεται εφόσον ο επιμορφούμενος ΣΕΕ έχει παρακολουθήσει το σύνολο των ωρών επιμόρφωσης.

2. τη συλλογή δεδομένων συμμετεχόντων επιμορφούμενων (microdata) κατά την έναρξη και λήξη των τμημάτων επιμόρφωσης, σύμφωνα με οδηγίες της ΕΔ ΕΣΠΑ Τομέα Παιδείας του ΥΠΠΕΘ και τη έγκαιρη αποστολή τους στην ΕΔ ΕΣΠΑ Τομέα Παιδείας του ΥΠΠΕΘ. Η απόφαση αυτή ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μαρούσι, 12 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Δείτε επίσης

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Διάδωσέ το Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *