ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιμορφωτική Ημερίδα «Ο κοινωνικός ρόλος του σχολείου: Νομικό πλαίσιο και ενέργειες για την παιδική προστασία»

Διάδωσέ το

Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει Επιμορφωτική Ημερίδα με τίτλο:

«Ο κοινωνικός ρόλος του σχολείου: Νομικό πλαίσιο και ενέργειες για την παιδική προστασία»

την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 11:00-15:00 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ

Στην Ημερίδα θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης.

Εισηγητές/τριες:

  • κα. Τερζητάνου Λευκοθέα, Εισαγγελέας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης.
  • κα. Κουφονικολάκου Θεώνη, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
  • κ. Αγγελίδης Παναγιώτης, Αξιωματικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αστυνόμος Β΄ του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων.
  • κα. Ζαχαρτζή Ναταλία, Επιστημονική Διευθύντρια και Κοινωνική Λειτουργός των «Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας   Δήμου Θεσσαλονίκης-ΟΚΑΝΑ Σείριος».
  • κα. Δαλαμπύρα Ελισάβετ, Νομικός και Στέλεχος του Αυτοτελούς Γραφείου Νομικής Υποστήριξης της Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας. 

 

Σκοπός της ημερίδας είναι η πλήρης και εμπεριστατωμένη ενημέρωση των Διευθυντών/ντριών & των Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων  αρμοδιότητάς μας,  καθώς και όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας από Φορείς που ασχολούνται με τη διασφάλιση της  προστασίας και των δικαιωμάτων των  παιδιών.

Η θεματολογία  επικεντρώνεται στην ανάλυση του κοινωνικού ρόλου του σχολείου και στην αναφορά παραγόντων επικινδυνότητας που σχετίζονται με την παιδική κακοποίηση-παραμέληση. Βασικός στόχος είναι η ορθή εκτίμηση και αξιολόγηση περιστατικών από την εκπαιδευτική κοινότητα, προκειμένου το σχολείο να παρέμβει έγκαιρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και να συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους. 

Την Ημερίδα θα παρακολουθήσουν δια ζώσης  οι Διευθυντές/ντριες & οι Προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων της Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι  https://youtube.com/live/l07Zv10fjuc, προκειμένου να δοθεί  η δυνατότητα παρακολούθησής της και από τα υπόλοιπα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Επιμορφωτική Ημερίδα «Ο κοινωνικός ρόλος του σχολείου

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 – Ώρες: 11:00-15:00
Προσέλευση κοινού 

10:30 – 10:45

Χαιρετισμοί 

10:45 – 11:00 

Κόπτσης Αλέξανδρος – Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας &Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας Kελεσίδης Ευάγγελος – Διευθυντής Α/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Θεματικές ενότητες
11:00-11:30 

Επεξήγηση και ανάλυση των όρων: παραμέληση ανηλίκου και παιδική κακοποίηση. Η θεσμική υποχρέωση των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με τον εντοπισμό  και την αναφορά-καταγγελία περιστατικών κακοποίησης/παραμέλησης. 

Εισηγήτρια: κα Τερζητάνου Λευκοθέα, Eισαγγελέας Aνηλίκων Θεσσαλονίκης

11:30-12:00 

Πρωτόκολλο αναγνώρισης και τρόποι διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης – παραμέλησης παιδιού. 

Αποδοχή της διαφορετικότητας και οικοδόμηση συμπεριληπτικών συστημάτων  εκπαίδευσης. 

Εισηγήτρια: κα Κουφονικολάκου Θεώνη, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα   του Παιδιού

Ερωτήσεις-Συζήτηση 

 12:00-12:30

Διάλειμμα 

 12:30-13:00

 

13:00-13:30 

Πληροφόρηση για την πρόληψη και την καταπολέμηση φαινομένων εγκληματικότητας εις  βάρος ανηλίκων. Οδηγίες για την προστασία των ανηλίκων που αφορούν την  ενδοοικογενειακή βία, το διαδίκτυο και την παιδική κακοποίηση. 

Η σχέση της νεανικής παραβατικότητας με το σχολείο και την οικογένεια. Τρόποι  πρόληψης και αντιμετώπισης επιθετικών συμπεριφορών. 

Εισηγητής: κος Αγγελίδης Παναγιώτης, Αξιωματικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας   Θεσσαλονίκης, Αστυνόμος Β’ του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων

13:30-14:00 

Η έννοια της Πρόληψης και ο ρόλος του εκπαιδευτικού σε αυτήν.  

Οδηγίες για την εφαρμογή προγραμμάτων Πρόληψης (ομάδες γονέων, εκπαιδευτικών, εφήβων, παιδιών) για τη σωματική, ψυχική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του  ατόμου. 

Εισηγήτρια: κα Ζαχαρτζή Ναταλία, Επιστημονική Διευθύντρια, Κοινωνική Λειτουργός των   «Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας   Δήμου Θεσσαλονίκης-ΟΚΑΝΑ Σείριος».

14:00-14:30 

Ενημέρωση για νομικά θέματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα. 

Ζητήματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και πνευματικής ιδιοκτησίας  στο εκπαιδευτικό σύστημα.  

Εισηγήτρια: κα Δαλαμπύρα Ελισάβετ, Νομικός, Στέλεχος του αυτοτελούς Γραφείου Νομικής   Υποστήριξης της Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας

Ερωτήσεις-Συζήτηση 

 14:30 – 15:00

Λήξη Ημερίδας

Δείτε επίσης:

Αναπληρωτές: Καθυστέρηση ανάληψης υπηρεσίας γιατί είναι διαφορετικός ο τρόπος πληρωμής τους

 

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …