ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκπαίδευση: Παρεμβάσεις σε οκτώ πεδία με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ

Διάδωσέ το

 

Διευθυντές σχολείων

Προτάσεις του ΟΟΣΑ θα έρθουν να εμπλουτίσουν αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας στην εκπαίδευση. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη με εκπροσώπους του ΟΟΣΑ κατά την πρόσφατη  διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής άμεσα θα υπογραφεί συμφωνία του ΟΟΣΑ με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, η οποία θα αφορά την εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA για την Ελλάδα από διεπιστημονική επιτροπή του οργανισμού.

Προτάσεις, που έχει συμφωνηθεί να κατατεθούν σε 9 με 12 μήνες, θα αφορούν παρεμβάσεις σε οκτώ βασικά πεδία σύμφωνα με την Καθημερινή:

• Στο περιεχόμενο και στη δομή των προγραμμάτων σπουδών.

• Στα εργαλεία εκμάθησης και στις μεθόδους διδασκαλίας.

• Στο πλαίσιο ανάπτυξης των δεξιοτήτων των μαθητών μέσα από ερευνητικά προγράμματα (projects) και δράσεις, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των μαθημάτων.

• Στο πλαίσιο αξιολόγησης των μαθητών.

• Στο σύστημα προσλήψεων και διορισμών των εκπαιδευτικών.

• Στο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αξιολόγηση: Το όχι σε όλα τελικά είναι πάντα ένα μεγάλο ΝΑΙ!

• Στην οργάνωση της προσχολικής αγωγής και τη σύνδεσή της με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

• Στη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις δομές κατάρτισης.

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, η εικόνα των αποτελεσμάτων στους διαγωνισμούς PISA αποκαλύπτει ελλείψεις και παθογένειες που διατρέχουν και τις δύο βαθμίδες. Ενδεικτικά, οι Ελληνες μαθητές δεν αποκτούν βασικές δεξιότητες στο σχολείο, όπως η κατανόηση κειμένου και η εφαρμογή στην πράξη όσων γνώσεων μαθαίνουν στο σχολείο, ενώ δεν φαίνεται να καλλιεργούν ήπιες δεξιότητες (soft skills), όπως π.χ. η κριτική και συνθετική σκέψη και η ομαδική δουλειά.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα αριστεία απονέμονται σωρηδόν στους Ελληνες μαθητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, φέτος χορηγήθηκαν 179.580 αριστεία σε μαθητές γυμνασίου – λυκείου σε σύνολο περίπου 680.000 μαθητών. Από την άλλη, όμως, ο ένας στους τρεις υποψηφίους για τα ΑΕΙ στις Πανελλαδικές Εξετάσεις συγκεντρώνει μέσο όρο κάτω από τη βάση του 10.

Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο

Δείτε επίσης

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Διάδωσέ το Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας …