ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων για Παιδιά – Takorama

Διάδωσέ το

Ενημέρωση για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων για Παιδιά – Takorama

Η Ελλάδα ήταν 2η χώρα στον κόσμο σε συμμετοχή στο  Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων για Παιδιά, Εκπαιδευτικούς και Γονείς – Takorama!

Το Takorama, το διεθνές διαδικτυακό φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους για μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά σε όλο τον κόσμο, απογειώθηκε φέτος στη χώρα μας – η Ελλάδα ήταν για άλλη μια φορά 2η χώρα στον κόσμο σε συμμετοχή! 

Με τη στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, το Φεστιβάλ έφτασε στις τάξεις σχολείων όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ανάμεσα σε αυτά ΕΠΑΛ, εσπερινά, διαπολιτισμικά, μειονοτικά, καλλιτεχνικά, μουσικά, ΕΝΕΕΓΥΛ, ΕΕΕΕΚ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και ιδρύματος αγωγής ανηλίκων) σε δεκάδες πόλεις, χωριά και νησιά σε όλη τη χώρα, ενώ εντυπωσιακή είναι φέτος η αύξηση και των οικογενειακών προβολών. Συνολικά, 12.680 παιδιά και ενήλικες (έναντι 2.678 το 2022) ανακάλυψαν το ποιητικό και πρωτότυπο οπτικό σύμπαν του Takorama, που μεταφράζεται σε 373% αύξηση σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας μάλιστα το σύνολο των υπόλοιπων χωρών. Από αυτά, 12.010 ήταν παιδιά! Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία για την Ελλάδα εδώ και τα παγκόσμια αποτελέσματα μαζί με τα βραβεία των παιδιών εδώ.  

Το Φεστιβάλ, που υλοποιείται διεθνώς από τη γαλλική οργάνωση Films Pour Enfants και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO, προσφέρει ταινίες κινουμένων σχεδίων χωρίς λόγια, ελεύθερα προσβάσιμες και χωρίς διαφημίσεις, μαζί με συνοδευτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες διαθέσιμες σε πολλές γλώσσες. Στόχος του είναι να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν νέες ταινίες, νέες ιστορίες και νέα οπτικά περιβάλλοντα, να πουν τη γνώμη τους, και να ψηφίσουν για την αγαπημένη τους ταινία.     

 

Ταινίες που βραβεύτηκαν από τα παιδιά:

Το ΕΚΟΜΕ, αποκλειστικός συνεργάτης του Takorama στην Ελλάδα, συμμετείχε και φέτος στην κριτική επιτροπή επιλογής των ταινιών, ενημέρωσε την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό, και απέδωσε στα Ελληνικά το παιδαγωγικό υλικό, εμπλουτίζοντάς το με επιπλέον δραστηριότητες και αναφορές σε λογοτεχνικά, εικαστικά και κινηματογραφικά έργα, ειδικά προσαρμοσμένες για το ελληνικό κοινό. Οικογενειακές σχέσεις, φιλία, διαφορές, συνύπαρξη, αλληλεγγύη, παιδική ηλικία, απώλεια, έλλειψη στέγης, πόλεμος, σχέση με τα ζώα, κλιματική κρίση, εξέλιξη των ειδών, ήταν  κάποια από τα θέματα των φετινών ευφάνταστων ταινιών animation.       

Καθώς η πλατφόρμα του Φεστιβάλ για το 2023 έχει πλέον κλείσει, το ΕΚΟΜΕ συγκέντρωσε σε ένα αρχείο το παιδαγωγικό υλικό και τα links προς τις ταινίες, με την προσδοκία κι άλλοι εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά να ανακαλύψουν τα ευφάνταστα animations και να αξιοποιήσουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που τα συνοδεύουν. Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το υλικό εδώ!   

Με ενθουσιασμό αναμένουμε το επόμενο Takorama International Film Festival την 1η Απριλίου 2024!

Δείτε επίσης

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Διάδωσέ το Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας …