ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διάγνωση για αυτισμό με τεστ σε μια μόνο τρίχα με 81% ακρίβεια

Διάδωσέ το

Άδεια ανατροφής τέκνου

Πρώιμη διάγνωση για  αυτισμό υπόσχεται τεστ  που ανέπτυξαν επιστήμονες της εταιρείας LinusBio και το οποίο μπορεί να εντοπίσει δείκτες κινδύνου σε μία μόνο τρίχα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Clinical Medicine», το τεστ προέβλεψε με ακρίβεια τον αυτισμό περίπου στο 81% των περιπτώσεων.

Οι αιτίες του αυτισμού δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως. Ένας από τους παράγοντες κινδύνου που έχουν σχέση με τον αυτισμό, είναι και η ρύπανση από μέταλλα. «Το πρόβλημα με τον αυτισμό είναι ότι διαγιγνώσκεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 4 ετών. Μέχρι τότε, ο εγκέφαλος έχει αναπτυχθεί σημαντικά», αναφέρει η επιστημονική ομάδα.

Πώς λειτουργεί το τεστ για τη διάγνωση του αυτισμού

Στη μελέτη, οι ερευνητές εκπαίδευσαν και δοκίμασαν την τεχνολογία τους αξιολογώντας δείγματα μαλλιών από 486 παιδιά στην Ιαπωνία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μια ανάλυση 97 δειγμάτων μαλλιών, ο αλγόριθμος εντόπισε σωστά τις περιπτώσεις στις οποίες διαγνώστηκε διαταραχή του φάσματος του αυτισμού σε ποσοστό άνω του 96% των περιπτώσεων. Η ομάδα που εξετάστηκε περιλάμβανε 28 περιπτώσεις αυτισμού, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι σε ένα γενικό πληθυσμό.

Το τεστ LinusBio αναλύει το ιστορικό του μεταβολισμού και στη συνέχεια αποκαλύπτει σε ποιες ουσίες ή τοξίνες έχει εκτεθεί το παιδί με την πάροδο του χρόνου.

Το τεστ περνάει ένα λέιζερ κατά μήκος μιας τρίχας, χρησιμοποιώντας την ενέργειά του για να τη μετατρέψει σε πλάσμα προς ανάλυση. Ένα εκατοστό τρίχας καταγράφει δεδομένα έκθεσης περίπου ενός μήνα, σύμφωνα με τον Αρόρα. Το τεστ ελέγχει για ουσίες που συνδέονται με τον αυτισμό, συμπεριλαμβανομένων μετάλλων όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το αρσενικό, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός μεταξύ άλλων. Η LinusBio λέει ότι το τεστ της μπορεί να αποκαλύψει το μεταβολισμό των μετάλλων σε 4-6 ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αξιολόγηση: Το όχι σε όλα τελικά είναι πάντα ένα μεγάλο ΝΑΙ!

Τα αποτελέσματα εισάγονται στη συνέχεια σε ένα πρόγραμμα το οποίο αναζητά μοτίβα που υποδηλώνουν αυτισμό. Η τεχνική αυτή δημιουργεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες «εκπαιδεύουν» έναν αλγόριθμο να αναζητά μοτίβα τα οποία οι ερευνητές πιστεύουν ότι αποτελούν βιοδείκτες του αυτισμού.

Ο Αρόρα και η ομάδα του ελπίζουν ότι η τεχνολογία τους θα μπορούσε να βοηθήσει τα μικρά παιδιά, ακόμη και τα νεογέννητα, να λαμβάνουν έγκαιρες παρεμβάσεις για τον αυτισμό νωρίτερα από ό,τι τώρα.

«Το πρόβλημα με τον αυτισμό είναι ότι διαγιγνώσκεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 4 ετών. Μέχρι τότε, ο εγκέφαλος έχει αναπτυχθεί σημαντικά», τόνισε. «Θέλουμε να επιτρέψουμε την έγκαιρη παρέμβαση», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει ακόμη βιολογικό τεστ για τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Αντίθετα, τα παιδιά συχνά διαγιγνώσκονται αφού οι γονείς παρατηρήσουν διαφορές συμπεριφοράς, όπως αποφυγή της οπτικής επαφής ή η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας. Ωστόσο, αυτές οι συμπεριφορές ποικίλλουν ευρέως και ο αυτισμός μπορεί να εμφανιστεί παράλληλα με άλλες καταστάσεις, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), το άγχος και οι διαταραχές της διάθεσης.

Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο

Δείτε επίσης:

Κεραμέως: Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα – Δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα

Δείτε επίσης

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Διάδωσέ το Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας …