ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αξιολόγηση και σύστημα διορισμών: Νέες αλλαγές με μελέτη ΟΟΣΑ

Διάδωσέ το

Το σύστημα διορισμών και προσλήψεων των εκπαιδευτικών καθώς και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών θα είναι δύο  από τα οκτώ πεδία της εκπαίδευσης που θα μελετηθούν από τον ΟΟΣΑ

Παρεμβάσεις/προτάσεις θα πραγματοποιηθούν  σε οκτώ σημεία/πεδία του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας, μετά από τη συμφωνία του ΟΟΣΑ με το  υπουργείο Παιδείας, για έρευνα από την πλευρά του ΟΟΣΑ  πτυχών του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη με εκπροσώπους του Οργανισμού κατά την πρόσφατη διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι.

Σχετικά με την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών η “Καθημερινή” αναφέρει ότι ένας πολύ υψηλός αριθμός νεοδιόριστων κατά την αξιολόγησή τους μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διετίας στα σχολεία βαθμολογήθηκε με άριστα, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο , τουλάχιστον έναν από τους λόγους, ότι κάτι  συμβαίνει με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και για αυτό δικαιολογείται η επανεξέταση της διαδικασίας.

Ήδη το fresh -education έχει ασχοληθεί με τις βαθμολογίες που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί (εδώ)  και έχει καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θεωρεί ότι εκπαιδευτικοί και σχολεία παίρνουν βαθμολογίες που δεν τους αξίζουν αφού είναι η αφρόκρεμα των πτυχιούχων πανελλαδικά. Ο λόγος είναι άλλος και τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν στο Υπουργείο Παιδείας που εξυμνεί  την αξιολόγηση και τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών που κραδαίνουν τους κινδύνους της , ο καθένας για τους δικούς του λόγους, αφού αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον ότι σχολεία και εκπαιδευτικοί παίρνουν άριστα αλλά δεν το λένε. Με αυτόν τον τρόπο το  Υπουργείο  “παρηγορεί” τους ψηφοφόρους γονείς ότι η αξιολόγηση γίνεται στην πραγματικότητα και οι συνδικαλιστικοί φορείς διατηρούν τον έλεγχο των εκπαιδευτικών. Κάτι λοιπόν δεν πάει καλά. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δημοσιεύσει σχετικά στατιστικά, ούτε πρόκειται να το κάνει.  Μια εξήγηση γιατί το συμβαίνει   έχει δώσει το fresh -education (εδώ) η οποία δείχνει πώς ακριβώς λειτουργεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνουν αλλαγές.

Οι Προτάσεις, που έχει συμφωνηθεί να κατατεθούν σε 9 με 12 μήνες, θα αφορούν παρεμβάσεις σε οκτώ βασικά πεδία σύμφωνα με την Καθημερινή:

• Στο περιεχόμενο και στη δομή των προγραμμάτων σπουδών.

• Στα εργαλεία εκμάθησης και στις μεθόδους διδασκαλίας.

• Στο πλαίσιο ανάπτυξης των δεξιοτήτων των μαθητών μέσα από ερευνητικά προγράμματα (projects) και δράσεις, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των μαθημάτων.

• Στο πλαίσιο αξιολόγησης των μαθητών.

• Στο σύστημα προσλήψεων και διορισμών των εκπαιδευτικών.

• Στο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

• Στην οργάνωση της προσχολικής αγωγής και τη σύνδεσή της με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

• Στη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις δομές κατάρτισης.

freshedu

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …