ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανοικτά σχολεία: Πιέσεις αναπλήρωσης ωρών για διδακτική απασχόληση μαθητών

Διάδωσέ το

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Χαλκιδικής  με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό  το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία της Χαλκιδικής, μετά το πέρασμα των σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης στην τηλεκπαίδευση και τις άδειες ειδικού σκοπού που έκαναν χρήση πολλοί εκπαιδευτικοί που εργάζονται στη Χαλκιδική.

Αυτή τη στιγμή σε πολλά σχολεία της Χαλκιδικής, αλλά και άλλων νομών, που είναι όμοροι με νομούς αστικών κέντρων οι οποίοι είναι στο “βαθύ κόκκινο”, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.  Από σχολεία απουσιάζουν δύο,  τρεις και τέσσερις εκπαιδευτικοί  και όσοι έχουν μείνει πίσω  προσπαθούν να κάνουν τα σχολεία να λειτουργούν.

Οι  λοιμωξιολόγοι  βέβαια δεν ήταν σε θέση να γνώριζαν, όταν αποφάσιζαν το lockdown στον Νομό Θεσσαλονίκης, τα εκπαιδευτικά προβλήματα που θα δημιουργούνταν,  αλλά η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ όφειλε να το προβλέψει ή να επέμβει διορθωτικά στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Πολλοί είναι οι γονείς μαθητών που πληροφορήθηκαν ότι η τάξη τους παιδιού τους έχει μείνει χωρίς δάσκαλο/α και αγωνιούν, όχι αν θα μπει σε  lockdown η περιοχή τους, αλλά πόσο θα τραβήξει το  lockdown του νομού που διαμένει ο εκπαιδευτικός του παιδιού τους.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω σχολεία στα στατιστικά του ΥΠΑΙΘ είναι ανοικτά

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Χαλκιδικής 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Όπως όλοι  γνωρίζουμε, από την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 ο νομός Θεσσαλονίκης, χαρακτηριζόμενος στο «βαθύ κόκκινο», έχει αναστείλει τη λειτουργία των σχολικών του μονάδων. Ταυτόχρονα, τα σχολεία της Π.Ε. Ν. Χαλκιδικής συνεχίζουν τη δια ζώσης λειτουργία τους. Σχολεία που σε μεγάλο ποσοστό έχουν διδακτικό δυναμικό εκπαιδευτικούς από Θεσσαλονίκη. Πολλοί εξ αυτών, γονείς τέκνων που φοιτούν σε σχολεία σε αναστολή. Ως εκ τούτου, συνάδελφοί μας, χρειάζεται να αιτηθούν άδεια ειδικού σκοπού, προκειμένου να κρατήσουν με ασφάλεια στο σπίτι τα τέκνα τους. 

Λαμβάνουμε μηνύματα για πιέσεις αναπλήρωσης ωρών «εκ των έσω» , κάτι που οδηγεί σε διδακτική απασχόληση πλέον του εργασιακού ωραρίου, με μεγάλη αναστάτωση στα προγράμματα των σχολείων και μεγάλη επικινδυνότητα διασποράς του ιού.  Πιέσεις για να παρακαμφθούν οι οδηγίες των ειδικών για μη επαφή των παππούδων-γιαγιάδων με τα παιδιά, χειραγωγώντας έτσι τον οικογενειακό προγραμματισμό κι αυξάνοντας τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής μετάδοσης.  Προτροπές για μεταφορά των τέκνων των εκπαιδευτικών στη σχολική τους μονάδα, για όσες ώρες ο εκπαιδευτικός πρέπει να λειτουργήσει στην τάξη του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια και τη διασπορά. Ακόμη και πιθανή άρνηση να δοθεί η άδεια, αφού κανείς δεν παίρνει την ευθύνη για το πώς θα λειτουργήσουν με αυτά τα δεδομένα οι σχολικές μας μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αξιολόγηση: Το όχι σε όλα τελικά είναι πάντα ένα μεγάλο ΝΑΙ!

Είναι ξεκάθαρο, πως για άλλη μία φορά επιχειρείται η μεταβίβαση των ευθυνών της κυβέρνησης και του υπουργείου, στις πλάτες όλων μας.  Είναι ξεκάθαρο, ότι για να κρατηθούν «ζωντανά» τα σχολεία, γίνεται για άλλη μία φορά επίκληση στο συναίσθημα και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών. Οι αντοχές και τα περιθώρια όλων μας, όμως, έχουν εξαντληθεί. Ειδικά στην έξαρση της επιδημίας, οφείλουμε να είμαστε πιο υπεύθυνοι και πιο προσεκτικοί από ποτέ.

 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χαλκιδικής καλεί:

 

  • Τη Διεύθυνση Π.Ε. Χαλκιδικής να ζητήσει άμεσα από την περιφέρεια προσλήψεις προσωπικού, για να καλυφτούν όσα κενά δημιουργούνται από τις αναγκαστικές απουσίες των εκπαιδευτικών.
  • Το υπουργείο να προβεί σε έκτακτες προσλήψεις στο νομό μας.
  • Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να σταματήσουν τις μεθοδεύσεις, τις πιέσεις και τις προφορικές εντολές, για την κάλυψη αυτών των κενών.
  • Τις διοικήσεις των σχολικών μονάδων  να χορηγήσουν τις προβλεπόμενες από τις εγκυκλίους και τη σχετική νομοθεσία άδειες.
  • Μέχρι   να δοθεί οριστική λύση οι εκπαιδευτικοί να απαιτήσουν την αναμόρφωση του προγράμματος της κάθε σχολικής μονάδας και  να ενημερώνουν τον Σύλλογό μας, για κάθε είδος πίεσης που τους ασκείται.

 

Οι εκπαιδευτικοί, από την πρώτη στιγμή, ανοχύρωτοι και χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη, παλέψαμε και παλεύουμε καθημερινά να κρατηθούν «ζωντανά» τα σχολεία, να σταθούμε δίπλα στους μαθητές μας. Δεν είναι δική μας δουλειά να καλύψουμε τις αστοχίες, την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια στη λήψη κατάλληλων μέτρων. Αυτό όφειλε, εδώ και μήνες, να το κάνει η κυβέρνηση.

 

Δε θα δεχτούμε να γίνουμε λάστιχο και σάκος του μποξ, στο όνομα των «έκτακτων συνθηκών», κατά το δοκούν. Οι ευθύνες για τις ελλείψεις και τα κενά στις σχολικές μας μονάδες, δε θα κρυφτούν πίσω από προφορικές εντολές και πιέσεις. Οι αρμόδιοι να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους! Το ποτήρι ξεχείλισε. 

Δείτε επίσης

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Διάδωσέ το Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *