ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για την Αναδρομική Διεκδίκηση Δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας

Διάδωσέ το

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠ.Ε.Π.Θ. (ΣΥΠΥΥΠ)

 

Θέμα: Αναδρομική Διεκδίκηση Δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας

Συναδέλφισσες-φοι,

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ.163/23-10-2017 επιστολή μας, σας ενημερώνουμε ότι με υπευθυνότητα και σοβαρότητα συνεχίζουμε να ερευνούμε όλες τις πτυχές και πιθανότητες για τη διεκδίκηση των αναδρομικών αποζημιώσεων δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων Αδείας. Επίσης βρισκόμαστε σε επαφή με σωματεία άλλων Υπουργείων όπως π.χ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη από το 2016 για το σκοπό αυτό. Τα αποτελέσματα όμως μέχρι στιγμής δεν είναι τέτοια που να δικαιολογούν αυτή τη στιγμή ανάληψη πρωτοβουλιών από το Σύλλογο για δικαστική διεκδίκηση των παραπάνω αποζημιώσεων όταν μάλιστα υπάρχει απόφαση του Σ.Τ.Ε. που αναφέρει ότι η περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας είναι συνταγματικές!

Συγκεκριμένα το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε κατά πλειοψηφία, με τις υπ΄ αριθμ. 1031-1035/2015 αποφάσεις του, ότι είναι συνταγματικές και σύμφωνες με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία οι παραπάνω περικοπές για τους συνταξιούχους των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (εκτός του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων) οπότε απέρριψε σχετικές προσφυγές Συλλόγων Συνταξιούχων. Το ΣτΕ απέρριψε όλες τις προσφυγές των συνταξιούχων κρίνοντας ότι οι περικοπές των επιδομάτων έγιναν στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών μέτρων λιτότητας που απέβλεπαν στον περιορισμό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Επίσης, έκρινε ότι οι επίμαχες περικοπές «δεν αντίκειται στα άρθρα 22 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 22 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας», αλλά ούτε είναι αντίθετες στην Διεθνή Σύμβαση «περί του Ευρωπαϊκού Κώδικος Κοινωνικής Ασφαλείας».

Ακόμη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με το υπ Αρίθ. Πρωτ. 2/47213/ΔΕΠ/22-6-2018 έγγραφό του προς το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Λαμίας, ΝΣΚ, ΥΠΠΕΘ, ΔΠΕ και ΔΔΕ Φθιώτιδας αναφέρει ότι «από 1/1/2013 δεν είναι δυνατή η χορήγηση των επιδομάτων εορτών και αδείας» και παρακάτω για τη μη καταβολή «Η δημόσια διοίκηση οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους και όχι να κρίνει την αντισυνταγματικότητά τους κάτι που θα υπερέβαινε τις αρμοδιότητες της. Κατά συνέπεια δεν θεμελιώνεται παρανομία των οργάνων της Διοίκησης ώστε να έχουν εφαρμογή τα άρθρα 105 και 106 του ΕισΝΑΚ»

Επειδή όμως το τελευταίο διάστημα υπάρχει στο διαδίκτυο μια έντονη φημολογία ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις εν λόγω περικοπές χωρίς όμως περαιτέρω συγκεκριμένα στοιχεία προβήκαμε σε έρευνα αλλά διαπιστώσαμε ότι δεν υφίσταται σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Συνάδελφοι, εάν υπήρχε πιθανότητα να διεκδικήσουμε επιτυχώς τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το Επίδομα Αδείας να είστε σίγουροι ότι θα το είχαμε κάνει. Ωστόσο παρακολουθούμε το θέμα και εφόσον υπάρξουν θετικές εξελίξεις θα προβούμε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διεκδίκηση των εν λόγω αποζημιώσεων.

Συνημμένα, σας αποστέλλουμε ενημέρωση της ΑΔΕΔΥ επί του θέματος με την επισήμανση για τη συμπλήρωση του υποδείγματος της αίτησης καταβολής των αποζημιώσεων από τους εργαζόμενους και την κατάθεσή της στην υπηρεσία τους, για να διακόψουν την παραγραφή.

Για το Δ.Σ. του ΣΥΠΥΥΠ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο                          Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΝΩΝΤΑΣ     ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ειδικό πρόγραμμα για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ με φορέα υποδοχής και το ΥΠΠΕΘ

 

Δείτε επίσης

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Διάδωσέ το Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *