ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κανονισμός Λειτουργίας Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας (ΦΕΚ)

Διάδωσέ το

Νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2022

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο Κανονισμός Λειτουργίας Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας. Ο κανονισμός ορίζει, μεταξύ άλλων, τις προϋποθέσεις εγγραφής στο πρόγραμμα καθώς και τον τρόπο επιλογής Εποπτών -Εκπαιδευτών

Υλοποίηση Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας

  1. Το Μεταλυκειακό Έτος  – Τάξη Μαθητείας είναι  προαιρετικό, ανήκει στη μεταλυκειακή επαγγελματική  κατάρτιση και αποτελεί εκπαιδευτική διαδρομή, που η  ολοκλήρωσή της, ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις πιστο ποίησης των αποφοίτων της, οδηγεί σε τίτλο επιπέδου  πέντε (5) του Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.
  1. Σκοπός του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας είναι: 

i. η παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κα τάρτισης, σε αποφοίτους της μη υποχρεωτικής δευτε ροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και σε  κατόχους ισότιμων τίτλων, οι οποίοι κατέχουν ένα βασικό επίπεδο γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων,
ii. η αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, μέσω μιας μαθησιακής δι αδρομής που αξιοποιεί τις υπάρχουσες επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες και
iii. η περαιτέρω ενίσχυση των ευκαιριών ένταξης των αποφοίτων της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας επαγ γελματικής εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας, μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας αξιοποιώντας τη μεθοδολογία της μαθητείας.


3. Στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας παρέχο νται ειδικότητες, οι οποίες καθορίζονται με βάση τις ανά γκες της τοπικής αγοράς εργασίας και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της εθνικής οικονομίας λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. με απόφαση του Γενι κού Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν., ύστερα από εισήγηση του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.


4. Το πρόγραμμα του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Η περίοδος παροχής των εργαστηριακών μαθη
μάτων ειδικότητας δύναται να ξεκινά την 1η Οκτωβρί ου. Η περίοδος μάθησης σε εργασιακό χώρο δύναται να πραγματοποιείται από 1ης Οκτωβρίου εκάστου έτους έως την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Το πρό γραμμα θεωρείται ολοκληρωμένο με τη συμπλήρωση των ωρών του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας και των ημερών μάθησης σε εργασιακό χώρο, όπως αυτές καθορίζονται στον Οδηγό Κατάρτισης κάθε ειδι κότητας. Το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο έχει διάρκεια οκτώ (8) ώρες ημερησίως και η κατανομή μεταξύ εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας και προ γράμματος μάθησης εργασιακό χώρο καθορίζεται στον Οδηγό Κατάρτισης κάθε ειδικότητας.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας εγγράφονται κατά την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας: (Α) κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ. και  ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων προς αυτούς  τίτλων της ημεδαπής και (Β) οι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕ.Λ. και πτυχίου ΕΠΑ.Λ.  καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων προς αυτούς τίτλων της  ημεδαπής σε συναφείς ειδικότητες.

Οι προσκλήσεις αναρτώνται στις ιστοσελίδες των  οικείων Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και  περιγράφουν αναλυτικά τις διαδικασίες και τις προθε σμίες: για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών,  για την κατάρτιση προσωρινού πίνακα κατάταξης των  υποψηφίων εποπτών-εκπαιδευτικών, για την υποβολή  τυχόν ενστάσεων αναφορικά με την κατάταξη, και για  την κατάρτιση του οριστικού πίνακα κατάταξης των υπο  Ο μαθητευόμενος οφείλει να είναι εκτός απασχόλη σης, εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά την υπογραφή  της σύμβασης μαθητείας και σε όλη τη διάρκεια του  προγράμματος του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μα θητείας. Μη συμμόρφωσή του συνεπάγεται διακοπή του  προγράμματος. 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ –  ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΟΠΤΩΝ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 

Οι Συντονιστές Π.Δ.Ε. για τη Μαθητεία, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους Δ.Δ.Ε. για τη Μαθητεία και τους  Διευθυντές των Εργαστηριακών Κέντρων και τους Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. καταγράφουν τις ειδικότητες Τάξης  Μαθητείας που σχεδιάζεται να υλοποιήσουν τα ΕΠΑ.Λ.,  με την προϋπόθεση ότι έχουν εξασφαλισθεί αντίστοιχες  θέσεις μαθητείας σε εργοδότες και υφίσταται η απαιτούμενη εργαστηριακή υποδομή. 

Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής όπως περιγράφεται στην παρ. 1, ο Περιφερειακός Διευθυντής  Εκπαίδευσης, εκδίδει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους εκπαιδευτικούς επαγγελματικής  εκπαίδευσης της Π.Δ.Ε., ώστε αυτοί να υποβάλλουν αίτηση ως επόπτες- εκπαιδευτικοί, για να αναλάβουν τη  διδασκαλία του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας  και την εποπτεία στο χώρο εργασίας των ειδικοτήτων  Τάξης Μαθητείας που έχουν προταθεί. ψηφίων εποπτών-εκπαιδευτικών.

Διαβάστε εδώ την απόφαση στο ΦΕΚ

Δείτε επίσης:

Χαιρετισμός του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής Γεωργίου Κόσυβα για το νέο σχολικό έτος 2022-2023

 

Δείτε επίσης

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Διάδωσέ το Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *