ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπουργείο Παιδείας – εκλογές: Ενημέρωση των εκπαιδευτικών για την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων

Διάδωσέ το

Υπουργείο Παιδείας: Επισημαίνεται ότι κατά το καθ’ εαυτό τμήμα της επιλογής ψηφοδελτίου– υποψηφίου (κατ’  αναλογία, στο φυσικό κόσμο: είσοδος στο παραβάν του ψηφοφόρου – ψηφοδοσία) δεν λαμβάνει  χώρα επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών και των μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ( Ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ)

Κατ’ εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 («ΓΚΠΔ»)  και του Ν. 4624/2019, σας ενημερώνουμε σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών σας  δεδομένων στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη αιρετών  εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης καθώς και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού  Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) (Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ.350/96/119742/E3/30.09.2022 – ΦΕΚ Β’ 5131/2022): 

  1. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 

Τα προσωπικά σας δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ), το οποίο ως Διεξάγουσα Αρχή της εκλογικής διαδικασίας επιτελεί ρόλο  Υπευθύνου Επεξεργασίας κατά την έννοια της περ. 7 του άρθρου 4 ΓΚΠΔ.  

  1. ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ 

Η εκλογική διαδικασία με ηλεκτρονική ψήφο υλοποιείται μέσω ειδικού πληροφοριακού  συστήματος (ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΛΠΗ «ΖΕΥΣ», εφεξής «σύστημα ΖΕΥΣ») του Εθνικού Δικτύου  Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. («Ε.Δ.Υ.Τ.Ε Α.Ε.»), η πρόσβαση στο οποίο  πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://minedu.zeus.grnet.gr

Κατά τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία λαμβάνει χώρα επεξεργασία προσωπικών δεδομένων  για τους ακόλουθους επιμέρους σκοπούς: 

α. Ηλεκτρονική κατάρτιση πινάκων εκλογέων, 

β. Ανακήρυξη υποψηφιοτήτων, 

γ. Απόδοση στα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής των κωδικών πρόσβασης στο σύστημα  «ΖΕΥΣ», 

δ. Καταχώριση στο σύστημα «ΖΕΥΣ» των απαραίτητων στοιχείων για τη διεξαγωγή της  ψηφοφορίας, στα οποία περιλαμβάνονται οι πίνακες εκλογέων, τα ηλεκτρονικά  ψηφοδέλτια και τα στοιχεία των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών, 

ε. Αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) αρχικώς για να σας  παρασχεθούν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και, εν συνεχεία, για να σας  γνωστοποιηθεί η διαδικτυακή διεύθυνση στην οποία θα ασκήσετε το εκλογικό σας  δικαίωμα, 

στ. Αποστολή εξατομικευμένου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) με την  ψηφιακή Απόδειξη Καταχώρισης της Ψήφου σας, 

ζ. Έκδοση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.  

Επισημαίνεται ότι κατά το καθ’ εαυτό τμήμα της επιλογής ψηφοδελτίου- υποψηφίου (κατ’  αναλογία, στο φυσικό κόσμο: είσοδος στο παραβάν του ψηφοφόρου – ψηφοδοσία) δεν λαμβάνει  χώρα επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Στη συνέχεια το σύστημα «ΖΕΥΣ» διασφαλίζει την  πλήρη αποσύνδεση της ψήφου από τον εκάστοτε ψηφοφόρο. 

Νομική βάση της διενεργούμενης επεξεργασίας είναι η εκπλήρωση έννομης υποχρέωσης του  Υπευθύνου Επεξεργασίας (άρθρο 6 §1 περ. γ΄ ΓΚΠΔ), η οποία καθιερώνεται στο άρθρο 22 του Ν.  4728/2020 (Α’ 186), στις εκδοθείσες κατ’ εφαρμογή αυτού αποφάσεις α) υπ’ αρ. Φ.350/96/119742/E3/30.09.2022 των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας  (Β’ 5131) και β) υπ’ αρ. Φ.350/97/122008/Ε3/05.10.2022 (Β’ 5181) της Υπουργού Παιδείας και  Θρησκευμάτων , καθώς και στο ΠΔ 1/2003. 

  1. ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ  ΠΗΓΕΣ ΑΥΤΩΝ 

Τα προσωπικά δεδομένα που υποβάλλονται σε επεξεργασία ανά κατηγορία Υποκειμένων, καθώς  και οι πηγές των δεδομένων αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα: 

YΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ  ΠΗΓΕΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Εκλογείς  α. Ονοματεπώνυμο,  

β. πατρώνυμο, 

γ. διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  (email),  

δ. μοναδικός κωδικός εκλογέα,  

ε. ημερομηνία / ώρα καταχώρισης ψήφου,  στ. όλα τα μεταδεδομένα που υποβάλλονται σε  επεξεργασία για τη σύνδεση στο  

πληροφοριακό σύστημα (ενδεικτικά στοιχεία  σύνδεσης, όπως διεύθυνση IP των εκλογέων,  ημέρα και ώρα) 

Ως προς τα υπό α, β, γ: Πληροφοριακό σύστημα  «myschool», 

Ως προς τα υπό δ: Δημιουργείται κατά την  κατάρτιση των πινάκων των εκλογέων (αποτελείται  από δώδεκα (12) ψηφία, εκ των οποίων τα επτά (7)  πρώτα ψηφία είναι ο κωδικός της Διεύθυνσης  Εκπαίδευσης ή, για τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ, της  Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα υπόλοιπα  πέντε (5) ψηφία είναι ο αύξων αριθμός κάθε  εκλογέα, του οποίου προηγούνται τόσα μηδενικά,  όσα απαιτούνται κατά περίπτωση προκειμένου τα  εν λόγω ψηφία να μην ξεπερνούν τα πέντε (5)), Ως προς τα υπό ε, στ: Παράγονται από το σύστημα  «ΖΕΥΣ» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Υποψήφιοι  ζ. Oνοματεπώνυμο,  

η. πατρώνυμο,  

θ. όνομα συνδυασμού στον οποίο ανήκει ο  υποψήφιος ή η πληροφορία ότι πρόκειται  για ανεξάρτητο υποψήφιο

Ως προς τα υπό ζ, η, θ: Το όργανο που είναι  αρμόδιο για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων  σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των  άρθρων 21 και 36 του ΠΔ 1/2003.
Μέλη  

Εφορευτικής  Επιτροπής

ι. Ονοματεπώνυμο, 

ια. διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  (email),  

ιβ. τηλέφωνο επικοινωνίας,  

ιγ. όλα τα μεταδεδομένα που υποβάλλονται σε  επεξεργασία για τη σύνδεση στο  

πληροφοριακό σύστημα (ενδεικτικά στοιχεία  σύνδεσης, όπως διεύθυνση IP, ημέρα και  ώρα σύνδεσης) 

Ως προς τα υπό ι, ια, ιβ: Υποκείμενο των  Δεδομένων, 

Ως προς τα υπό ιγ: Παράγονται από το σύστημα  «ΖΕΥΣ» κατά τη χρήση του.

 

  1. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 

Τα ως άνω (υπό 3) προσωπικά σας δεδομένα γνωστοποιούνται στο «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ  ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Α.Ε.» («ΕΔΥΤΕ ΑΕ»), που εποπτεύεται από το  Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  

Η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. μέσω του συστήματος «ΖΕΥΣ» επιτελεί ρόλο Εκτελούντος την Επεξεργασία. Έχει δε  παράσχει επαρκείς διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων δια του σχετικού Συμφωνητικού  Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που συνήψε με τον Υπεύθυνο Επεξεργασίας. 

Επισημαίνεται ότι δεν λαμβάνει χώρα οποιαδήποτε περαιτέρω διαβίβαση των προσωπικών σας  δεδομένων (εντός ή εκτός ΕΕ) στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας με ηλεκτρονική ψήφο. 

  1. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 

Τα προσωπικά σας δεδομένα, τα οποία υποβάλλονται σε επεξεργασία στο πλαίσιο της λειτουργίας  του συστήματος «ΖΕΥΣ», θα διατηρηθούν μέχρι τη λήξη της θητείας των εκλεγέντων αιρετών  εκπροσώπων του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. Φ.350/96/119742/E3/30.09.2022 απόφασης των  Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας (Β’ 5131). Σε περίπτωση έγερσης  διαφορών ενώπιον διοικητικών ή δικαστικών αρχών θα διατηρηθούν μέχρι την έκδοση  αποφάσεων επ΄ αυτών, οι οποίες δεν έχουν προσβληθεί περαιτέρω ή, εφόσον προσβληθούν, έχουν  καταστεί τελεσίδικες.  

Κατά τα λοιπά, τα προσωπικά σας δεδομένα που είναι ήδη καταχωρισμένα στα αρχεία του ΥΠΑΙΘ  λόγω της ιδιότητάς σας ως εκπαιδευτικών / μελών ΕΕΠ – ΕΒΠ, καθώς και τα πρακτικά των  εκλογών θα διατηρηθούν όπως ορίζεται στο Νόμο και στις σχετικές Πολιτικές του ΥΠΑΙΘ. 

  1. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ 

Μπορείτε να ασκήσετε το δικαίωμα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής, περιορισμού της  επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων υποβάλλοντας αίτηση στον Υπεύθυνο  Προστασίας Δεδομένων του ΥΠΑΙΘ. 

Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι δεν ικανοποιήθηκε κάποιο αίτημά σας ή ότι η επεξεργασία των  προσωπικών σας δεδομένων παραβιάζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, έχετε το δικαίωμα να  απευθυνθείτε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (http://www.dpa.gr),  Λ. Κηφισίας αρ. 1-3, ΤΚ 115 23, Αθήνα, τηλ. +30-210 6475600, φαξ +30-210 6475628.  

  1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΥΠΔ 

Μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΔ/DPO) στη  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email): dpo@minedu.gov.gr.

Δείτε επίσης:

Κεραμέως: Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους

freshedu

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *