ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υλοποίηση «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» (ΦΕΚ)

Διάδωσέ το

Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση για  την Υλοποίηση «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας» αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Υλοποίηση «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας»

Το «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» είναι προαιρετικό. Η υλοποίησή του πραγματοποιείται σε ΕΠΑ.Λ. σε συνεργασία με Εργαστηριακά Κέντρα ολόκληρης της Επικράτειας. Την ευθύνη υλοποίησης του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας», της τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των μαθητευομένων καθώς και όλα τα σχετικά με αυτήν έχει το εκάστοτε ΕΠΑ.Λ./Ε.Κ.. Το «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» απευθύνεται σε α) κατόχους απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ (ν. 4386/2016, ν. 4186/2013, ν. 3475/2006), β) κατόχους απολυτηρίου ΓΕ.Λ. και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ. (ν. 4386/2016, ν. 4186/2013, ν. 3475/2006), γ) κατόχους απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών παλαιότερων τύπων σχολείων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ισότιμων με το ΕΠΑ.Λ. και δ) κατόχους απολυτηρίου και πτυχίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ) του ν. 4415/2016, όπως ισχύει. Τα κριτήρια επιλογής – κατάταξης των υποψηφίων περιλαμβάνονται στο άρθρο 3 της παρούσας.

Η ρύθμιση ζητημάτων λειτουργίας τμημάτων του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» ορίζεται στη με αριθμό Φ9/137984/ΓΓ4/6.9.2019 (Β΄ 3459) απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως ισχύει.

Διάρκεια, πρόγραμμα σπουδών και αναθέσεις διδακτικού έργου σε εκπαιδευτικούς του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Η εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια ενός σχολικού έτους και βασίζεται σε Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών Μαθητείας που καταρτίζει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας, που θέτει το εγκεκριμένο Πλαίσιο Ποιότητας Προγραμμάτων Σπουδών, καθώς και τα κριτήρια, τα οποία είναι συμβατά με τα ισχύοντα αντίστοιχα πιστοποιημένα επαγγελματικά περιγράμματα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Κατά τη διάρκεια του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» πραγματοποιούνται:

Α. «Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας» συνολικής διάρκειας διακοσίων τριών (203) ωρών.

Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία (1) ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.) ή σε Σχολικά Εργαστήρια των ΕΠΑ.Λ.. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιείται η διδασκαλία κάποιων ωρών για οποιονδήποτε λόγο, οι διδακτικές ώρες αναπληρώνονται μέχρι την ολοκλήρωση της συνολικής διάρκειας του προγράμματος εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας και το αργότερο μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Ο τρόπος αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών αποφασίζεται από τον Διευθυντή του σχολείου στο οποίο πραγματοποιείται το εργαστηριακό μάθημα του «Μεταλυκειακού ‘Έτους – Τάξης Μαθητείας» μετά από γραπτή εισήγηση του διδάσκοντα εκπαιδευτικού με την οποία προτείνει την αναμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος και καταχωρείται στο Βιβλίο Πράξεων του Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ.. Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εργαστηριακό μάθημα παραπάνω από μία (1) ημέρα την εβδομάδα.

Β. «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο», το οποίο πραγματοποιείται σε φορείς του κατά το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101) δημόσιου τομέα, σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή επιχείρηση, που καλείται εφεξής «εργοδότης», σε αντικείμενα αντίστοιχα των ειδικοτήτων που προκηρύσσονται, συνολικής διάρκειας εκατόν πενήντα έξι (156) ημερών στο χώρο εργασίας συμπεριλαμβανομένων των ημερών κανονικής άδειας (12 εργάσιμες ημέρες) και των ημερών αναρρωτικής άδειας σε ημέρες εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα είναι διάρκειας είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο ισομερώς σε τέσσερις (4) ημέρες, εξαιρουμένων των εβδομάδων που περιλαμβάνουν επίσημες αργίες και του χρονικού διαστήματος που ο εργοδότης παραμένει κλειστός. Σε περίπτωση που ο εργοδότης παραμείνει κλειστός για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, εξαιρουμένων των ημερών μης αργίας, ο μαθητευόμενος πρέπει να κάνει χρήση της κανονικής του άδειας (12 εργάσιμες ημέρες). Αν ο εργοδότης παραμείνει κλειστός για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα και δεν επαρκούν οι κανονικές ημέρες άδειας του μαθητευόμενου προς κάλυψη του διαστήματος αυτού, το Πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι την ολοκλήρωση 156 ημερών συμπεριλαμβανομένων των ημερών κανονικής άδειας και των ημερών αναρρωτικής άδειας σε ημέρες εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας. Ο μαθητευόμενος δεν μπορεί να λάβει κανονική άδεια σε ημέρες επίσημης αργίας. Οι ημέρες επίσημης αργίας δεν συνυπολογίζονται στις 156 ημέρες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Διαβάστε εδώ το ΦΕΚ

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *