ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΕΠΕ Χαλκιδικής: Λειτουργία σχολικού συνεταιρισμού του Δημοτικού σχολείου Ολύνθου

Διάδωσέ το

Το ΔΣ του Συλλόγου στηρίζει τη λειτουργία του σχολικού συνεταιρισμού του Δημοτικού σχολείου Ολύνθου ο οποίος αναγκάζεται να κλείσει διότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στο «τέλος επιτηδεύματος» που επέβαλε η Εφορία!!

Οι μικροί μαθητές δεν είναι έμποροι! Δεν δημιούργησαν εμπορική επιχείρηση! Έφτιαξαν Σχολικό Συνεταιρισμό που προωθεί τη σχολική καινοτομία η οποία σε όλα τα δυτικά κράτη επιδοτείται, ενώ δυστυχώς στη χώρα μας φορολογείται.

Η λειτουργία του συνεταιρισμού προσέφερε στους  μαθητές την μάθηση της υπευθυνότητας, της δημοκρατικότητας, της αυτοβοήθειας, της αλληλεγγύης. Τη δημοκρατία στην σχολική τάξη όπου ο καθένας προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Το παιδί μαθαίνει να ζει ομαδικά, να αναπτύσσεται, να έχει γνώμη, να λαμβάνει αποφάσεις, να υποτάσσεται στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, να παίρνει τα πρώτα μαθήματα ενός υπεύθυνου πολίτη. Πραγματικά, ένας μαθητής συνεταιριστής είναι ήδη ένας υπεύθυνος και συνειδητοποιημένος μικρός πολίτης του τόπου του.

Η γραφειοκρατία και η στενοκεφαλιά στη χώρα μας, στο θέμα του σχολικού συνεταιρισμού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Συγκεκριμένα: Η καταστατική και σύννομη λειτουργία του Σχολικού Συνεταιρισμού απαιτεί Τραπεζικό Λογαριασμό που για να εκδοθεί χρειάζεται ΑΦΜ. Εδώ το νομικό πλαίσιο του ΥΠΠΕΘ έρχεται σε αντίθεση με του Υπουργείου Οικονομικών! διότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς. Το Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη μόνο την λέξη «Συνεταιρισμός»  σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 έρχεται και επιβάλλει τέλος επιτηδεύματος 800 € στον «ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ»!! το οποίο έγινε γνωστό με την συμπλήρωση της Φορολογικής Δήλωσης του Συνεταιρισμού για το οικονομικό έτος 2017!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πώς θα λειτουργούν οι Δομές Υποστήριξης Εκπαιδευτικού έργου

Το ΔΣ του Συλλόγου ζητά:

άμεση νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ που θα κατοχυρώνει τη λειτουργία του σχολικού συνεταιρισμού

οργανωτική στήριξη του θεσμού των σχολικών συνεταιρισμών

θεσμική κατοχύρωση των σχολικών συνεταιρισμών μέσα από την απλοποίηση του σημερινού νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, το οποίο είναι πολύ σύνθετο και απαιτεί μεγάλη, άσκοπη και ιδιαίτερα κουραστική γραφειοκρατική ενασχόληση από τα παιδιά, με τη δημιουργία ενός νέου πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού πλαισίου που θα λειτουργεί ενισχυτικά και όχι κατασταλτικά στην προσπάθεια για την εδραίωση των σχολικών συνεταιρισμών

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας να προχωρήσει, μέσω της νομικής της συμβούλου, σε όλες τις ενέργειες στήριξης του σχολικού συνεταιρισμού. Να καταγγείλει επίσης την άσκοπη ταλαιπωρία των εκπαιδευτικών του σχολείου και την επιβολή από την εφορία τέλους επιτηδεύματος, λες και πρόκειται για εμπορική επιχείρηση

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος                        Η Γ.Γραμματέας

Σακκάς Γρηγόρης          Εμμανουηλίδου Αθανασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Διευκρινίσεις για τον διπλασιασμό των Μονάδων Συνθηκών Διαβίωσης

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *