ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γονείς και Δήμαρχοι ξεσηκώθηκαν για το “Νέο Σχολείο” με τις συγχωνεύσεις τμημάτων

Διάδωσέ το

 

Καμία σχέση με την πραγματικότητα τελικά δεν έχουν τα “ελκυστικά”  infographics, οι  περιγραφές “καινοτόμων” διδακτικών και νόμοι με θεαματικούς τίτλους όπως ““Αναβάθμιση του σχολείουενδυνάμωση των εκπαιδευτικών”

«Με ένα πάτημα κουμπιού συγχωνεύουν δεκάδες σχολικά τμήματα και στοιβάζουν δεκάδες παιδικές ψυχές. Ζούμε από την Παρασκευή το απόλυτο θέατρο του παραλόγου” αναφέρει ο Δήμαρχος και εκπαιδευτικός Μ. Καρράς.

Οι γονείς,  στα σχολεία τις Χαλκιδικής που έχουν “μπει στο μάτι του” υπουργείου Παιδείας,   ξεσηκώθηκαν με σκοπό να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των σχεδιασμών.  Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του fresh-education το υπουργείο αρχίζει να τα “συμμαζεύει” με σκοπό να  οι συγχωνεύσεις να εφαρμοστούν από τη νέα σχολική χρονιά.

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις από γονείς και δημάρχους στη Χαλκιδική μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολείων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση  σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του νομού.

Το θέμα απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τις τοπικές κοινωνίες και   οι Δήμαρχοι Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, Ν. Προποντίδας, Μανώλης Καρράς και Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, καθώς ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος και η Περιφερειακή Σύμβουλος, Κατερίνα Ζωγράφου, αντέδρασαν έντονα στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας.

Αναστασία Χαλκιά: «Δυσάρεστη έκπληξη συγχωνεύσεις τμημάτων στα δημοτικά σχολεία Δήμου Κασσάνδρας»

Τη δυσαρέσκειά της εκφράζει η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αν. Χαλκιά στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι σε συνθήκες πανδημίας δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να συγκροτηθούν τμήματα 25 μαθητών, ενώ δηλώνει ότι αυτή η απόφαση θα βρει “τείχος άρνησης”.

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Χαλκιά:

«Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί για μας η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων στα δημοτικά σχολεία μας και συγκεκριμένα σε Άθυτο, Φούρκα, Καλάνδρα, Ν. Σκιώνη, Χανιώτη και Πολύχρονο.
Όσο επιβεβλημένο και αν θεωρείται από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας να προχωρήσει σε εξορθολογιστικές κινήσεις στην εκπαίδευση, λόγω πλεονάσματος εκπαιδευτικών ωρών, αυτή σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη ώρα και στιγμή να συγκροτηθούν τμήματα 25 μαθητών, με τις παρούσες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία. Εύλογα οι εκπαιδευτικοί μιλούν για πρόσθετο άγχος και βάρος στις πλάτες των ιδίων, των μαθητών και της κάθε ελληνικής οικογένειας με παιδιά.
Στην απόφαση αυτή σηκώνουμε τείχος άρνησης και ζητούμε να ανοίξει διάλογος για να βρεθούν προσφορότερες λύσεις, αντί να θέσουμε σε εφαρμογή από την επαύριον κιόλας μια τόσο βεβιασμένη αλλαγή στα σχολειά μας. Σίγουρα το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει άξια ηγεσία και προσωπικό ώστε να επαναξιολογήσει τα δεδομένα ή τουλάχιστον να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τις ενστάσεις που εκφράζονται λόγω κορωνοϊού.
Άλλωστε στην πολιτική και τους πολιτικούς μας δεν “πρέπουν” οι εκπτώσεις σε θέματα υγείας».

Μανώλης Καρράς: «Το απόλυτο θέατρο του παραλόγου»

Κάθετα αντίθετος στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, είναι ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας, Μ. Καρράς, υπογραμμίζοντας ότι είναι μια κίνηση “άκρως καταδικαστέα που θα μας βρει ενωμένους απέναντί της”, ενώ καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς σε κοινό αγώνα για την κατάργησή της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Καρρά:

«Με ένα πάτημα κουμπιού συγχωνεύουν δεκάδες σχολικά τμήματα και στοιβάζουν δεκάδες παιδικές ψυχές. Ζούμε από την Παρασκευή το απόλυτο θέατρο του παραλόγου, από τότε δηλαδή που έγινε γνωστό πως με μία λίστα excel το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εξαφανίσει τμήματα από τη σχολική πραγματικότητα εν μέσω σχολικής χρονιάς κι εν μέσω πανδημίας.
Μια κίνηση άκρως καταδικαστέα που θα μας βρει ενωμένους απέναντί της. Στον Δήμο μας δε δίστασαν να “βάλουν χέρι” ακόμη και στο ειδικό Δημοτικό Σχολείο. Ας μας φέρουν έστω και ένα επιχείρημα, ώστε να μας πείσουν για την απόφασή τους. Δεν μπορούν, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα. Απλά, δεν τους βγαίνουν τα νούμερα. Μόνο που η εκπαιδευτική κοινότητα και τα παιδιά μας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία και προγραμματισμό κι όχι με ταχυδακτυλουργικά!
Καλώ τους συναδέλφους Δημάρχους, τους εκπαιδευτικούς και γονείς σε έναν κοινό αγώνα για την κατάργηση μιας άνευ προηγουμένου απόφασης. Θεατές στο θέατρο τους δεν θα γίνουμε».

Αστέριος Ζωγράφος: «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας περί συγχωνεύσεων τμημάτων σε σχολικές μονάδες»

Την αντίθεσή του με τις συγχωνεύεις σχολείων εκφράζει και ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, ο οποίος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει τους πόρους με τη σειρά του, ώστε να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ζωγράφου:

«Πρωτίστως ως γονείς και δευτερευόντως ως πολιτικοί αδυνατούμε να κατανοήσουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας περί συγχωνεύσεων τμημάτων σε σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Η περικοπή των εκπαιδευτικών κενών και η μείωση του δημοσιονομικού κόστους δεν μπορεί να αποτελούν το μόνο κριτήριο για την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που διατείνεται, ότι σε κάθε απόφασή της προέχει η ασφάλεια των παιδιών. Στα πολυμελή μαθητικά τμήματα ελλοχεύει σοβαρότατος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, όσα υγειονομικά μέτρα και αν ληφθούν.
Στο Δήμο μας η οργή περισσεύει για έναν λόγο παραπάνω, ότι το μέτρο βρίσκει εφαρμογή στο Ειδικό Σχολείο Πολυγύρου, σε παιδιά και εκπαιδευτικούς που προσπαθούν διπλά ενάντια σε κάθε αντιξοότητα. Επίσης στο δημοτικό σχολείο των Βραστάμων, ορεινό χωριό που παλεύει ενάντια στην ερημοποίηση. Εν κατακλείδι, η δουλειά μας, ως αιρετοί του τόπου, είναι να εξασφαλίζουμε άρτια και σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα για τους μαθητές μας.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει τους πόρους με τη σειρά του, ώστε να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά και να μην ακροβατεί σε λεπτές ισορροπίες εν μέσω πανδημίας και αναβρασμού της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Γ. Γιώργος: «Οι συνενώσεις τμημάτων θα υποβαθμίσουν την εκπαίδευση στη Χαλκιδική»

Στις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση σχολείων, αντιτίθεται και ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γ. Γιώργος, ο οποίος ζητά την απόσυρση της συγκεκριμένης απόφασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Γιώργου:

«Ενημερωθήκαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας έδωσε οδηγία για συνενώσεις τμημάτων και μαζικό υποβιβασμό σχολείων με στόχο τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Διαμαρτυρόμαστε εντόνως και εκφράζουμε την αντίθεσή μας. Καλούμε το Υπουργείο να αποσύρει την οδηγία άμεσα. Οι συνενώσεις τμημάτων (π.χ. Γ΄ και Δ΄ τάξεις μαζί) σε περίοδο πανδημίας θα επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην εξάπλωση του COVID-19. Έπειτα μάλιστα από ένα σχολικό έτος που τα παιδιά έκαναν μάθημα με τηλεκπαίδευση και τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει.
Παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί και η τοπική κοινωνία έχουν αναστατωθεί. Οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι συνενώσεις τμημάτων θα υποβαθμίσουν την εκπαίδευση στη Χαλκιδική. Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, για παιδαγωγικούς και ψυχολογικούς λόγους, για την υποστήριξη των παιδιών τα σχολεία πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.
Ζητάμε την απόσυρση της συγκεκριμένης οδηγίας για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων».

Όπως δημοσιεύει το  halkidikifocus.gr το πρωί της Τετάρτης οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Νέων Ρόδων πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το σχολείο αντιδρώντας στην  κίνηση του Υπουργείου να υποβαθμίσει εν τω μέσω της σχολικής χρονιάς και της Πανδημίας το σχολείο”.

Η πρόεδρος της Κοινότητας των Νέων Ρόδων, Σοφία Ισαακίδου, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: “Σήμερα (σ.σ. χθες) ενημερώθηκα για την απαράδεκτη υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου μας.

Η υπουργός παιδείας και η κυβέρνηση αποφάσισαν Οκτώβρη μήνα και ενώ η σχολική χρονιά έχει για τα καλά ξεκινήσει, τη βάρβαρη υποβάθμιση των σχολικών μονάδων.

Μια χρόνια που η πανδημία καλά κρατεί, με την περσινή σχολική χρονιά χαμένη ουσιαστικά λόγω των εξ αποστάσεων μαθημάτων, το υπουργείο προσπαθεί να υποβαθμίσει τη μάθηση, να υποβαθμίσει τη ζωή της σχολικής κοινότητας και κατ’ επέκταση των οικογενειών.

Καλούμε το υπουργείο να ακούσει την κραυγή αγωνίας της τοπικής κοινωνίας και να αλλάξει την απαράδεκτη αυτήν απόφαση.

Δεν μπορεί με τα ίδια κριτήρια που κρίνονται τα σχολεία μεγάλων πόλεων να κρίνονται αντίστοιχα των χωριών μας.

Λέμε όχι στην υποβάθμιση των σχολείων μας.

Κάθε τάξη να έχει τον δάσκαλο της”

Ιωάννινα – Πράμαντα

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ ΠΡΟΣ:

ΘΕΜΑ: «Υποβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Πραμάντων» Όπως έχουμε πληροφορηθεί, για την τρέχουσα σχολική χρονιά, υποβαθμίζεται το Δημοτικό Σχολείο Πραμάντων από τριθέσιο σε διθέσιο, μολονότι διαθέτει την ίδια δύναμη μαθητών , όπως και πέρσι. Θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας τα παρακάτω:

Προκειμένου να ενισχυθεί και να λειτουργήσει ένα σχολείο περισσοτέρων θέσεων στην έδρα του Δήμου μας, προς όφελος των μαθητών, έκλεισαν ήδη τρία Δημοτικά Σχολεία μικρότερων χωριών. Των Χριστών παλαιότερα και της Πλατανούσας και του Ματσουκίου προσφάτως.

Η υποβάθμιση του σχολείου έχει αντίκτυπο και στις ειδικότητες, οι οποίες στο εξής δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα Πράμαντα είναι η πλέον απομακρυσμένη έδρα Δήμου (65 Km) από την πρωτεύουσα του Νομού Ιωαννίνων, οι μαθητές δεν έχουν άλλη δυνατότητα να αναπληρώσουν ό,τι ένα υποβαθμισμένο σχολείο δεν μπορεί να τους προσφέρει και για τον λόγο αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο. Γνωρίζουμε καλά ότι ήδη σε διάφορα χωριά του Νομού λειτουργούν κατ’ εξαίρεση, και ενδεχομένως δικαίως, σχολεία με περισσότερες θέσεις, από όσες δικαιολογεί ο αριθμός των μαθητών τους.

Η περιοχή μας αναπτύσσεται ταχέως τουριστικά και ήδη φαίνεται η πρόθεση νέων ανθρώπων να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό. Η υποβάθμιση του σχολείου θα λειτουργήσει ασφαλώς ως ένα αντικίνητρο για τις νέες οικογένειες. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους μαθητές και τους γονείς.

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων επισκέφτηκε την Δημοτική Αρχή αντιδρώντας έντονα για την εξέλιξη αυτή. Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι ο αριθμός των μαθητών οριακά δεν καλύπτει το όριο, παρακαλούμε να επανεξεταστεί η απόφαση για υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Πραμάντων και να συνεχιστεί η λειτουργία του ως τριθέσιου.

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ

 

 

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *