ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέος τρόπος εισαγωγής σπουδαστών σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών των ΑΕΙ

Διάδωσέ το

Ενημέρωση σχετικά με το νέο τρόπο εισαγωγής σπουδαστών σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2024 και εφεξής

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σας γνωστοποιείται ότι έχει αποσταλεί προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας η αριθμ. Φ.253.3/108610/Α5/29-09-2023 εγκύκλιος (ΑΔΑ: 6ΕΦΩ46ΝΚΠΔ-Ξ6Η), προς ενημέρωση για το νέο τρόπο εισαγωγής σπουδαστών στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2024 και εφεξής, βάσει της αριθμ. Φ.253/66947/A5/14-06-2023 (ΦΕΚ 3927 Β’) Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύτηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 383 του ν.4957/2022 (Α’ 141).

Από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις του 2024 (δηλαδή για την εισαγωγή στο  ακαδημαϊκό έτος 2024-2025) και εφεξής, η εισαγωγή στα πέντε (5) Τμήματα Μουσικών Σπουδών  των Α.Ε.Ι.: 

(α) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

(β) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

(γ) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου 

(δ) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και  

(ε) στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας 

γίνεται ΜΟΝΟ μέσω εισαγωγικών εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου όπως αυτές περιγράφονται  στην ανωτέρω απόφαση. 

Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα ανωτέρω πέντε Τμήματα Μουσικών  Σπουδών των Α.Ε.Ι., έχουν οι κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου λυκείου ή ισότιμου τίτλου σχολείου  μέσης εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού. 

Οι υποψήφιοι, μαθητές και απόφοιτοι, που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα ανωτέρω  Τμήματα Μουσικών Σπουδών των ΑΕΙ, εξετάζονται πανελλαδικώς στα εξής μαθήματα:

α) Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία: Αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησίας των υποψηφίων. Ως  μουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη. 

β) Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία: Οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε σύντομα  ερωτήματα, με τα οποία αξιολογείται το επίπεδο θεωρητικών μουσικών γνώσεων.

γ) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τους υποψηφίους Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή Νέα  Ελληνικά για τους υποψηφίους Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.). 

δ) Σε ένα (1) ακόμη μάθημα της ομάδας προσανατολισμού ή του τομέα που επιλέγει ο υποψήφιος  ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. αντίστοιχα ως εξής: δα) Ιστορία για τους υποψηφίους του πρώτου επιστημονικού  πεδίου ΓΕ.Λ., δβ) Μαθηματικά για τους υποψηφίους του δεύτερου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ.,  δγ) Φυσική για τους υποψηφίους του τρίτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ., δδ) Πληροφορική για τους υποψηφίους του τέταρτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ. και δε) Μαθηματικά (Άλγεβρα) για  τους υποψηφίους όλων των τομέων των ΕΠΑ.Λ. 

Συνεπώς, όσοι ενδιαφέρονται για τα πέντε Μουσικά Τμήματα των ΑΕΙ, πρέπει να εξεταστούν σε  τέσσερα (4) συνολικά μαθήματα. 

Για να δείτε αναλυτικά την Εγκύκλιο πατήστε εδώ

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …