ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΔΕ Θεσσαλίας για την πορεία του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου: Από κριτικός φίλος σε θεσμική αυθεντία

Διάδωσέ το

 

Περιφερειακή  Δ/νση  Εκ/σης  Θεσσαλίας

Χαιρετισμός – Λήξη του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων

Με το ΦΕΚ 4511/15-12-2018 έπεσαν και τυπικά οι τίτλοι τέλους του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων, ο οποίος μετρά 35 ολόκληρα χρόνια. Οι συνεργάτες της Περιφερειακής Δ/νσης Εκ/σης Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Δ/ντρια Ελένη Αναστασοπούλου, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, εξέφρασαν την εκτίμηση για το έργο, την συνεργασία και την προσωπικότητα την κ. Βούλα Αγαπητού μέχρι πρότινος Προϊσταμένης Επιστημονικής Καθοδήγησης και στο πρόσωπο της αποχαιρέτησαν και ευχαρίστησαν όλους τους απερχόμενους Σχολικούς συμβούλους της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, η Περιφερειακή Δ/ντρια ανέφερε: «Ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου, ανέτρεψε την εικόνα και τη νοοτροπία του επιθεωρητισμού που επικρατούσε στην εκπαίδευση μέχρι τότε. Κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αμβλύνει τον παραδοσιακό συγκεντρωτισμό του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ενισχύοντας την παιδαγωγική ελευθερία. Αποτέλεσε θεσμό ο οποίος έδρασε ως διαμεσολαβητής, ανάμεσα στην κεντρική εκπαιδευτική πολιτική και στην προσαρμογή της στη σχολική πραγματικότητα, μεταβιβάζοντας παράλληλα σημαντικές διδακτικές και παιδαγωγικές επιλογές στους εκ/κούς της τάξης.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο σχολικός σύμβουλος υπήρξε ο «κριτικός φίλος», ο οποίος δίνοντας πρακτική διάσταση στις υψηλού επιπέδου θεωρητικές γνώσεις, αναβάθμισε την καθημερινή εκπαιδευτική εμπειρία των εκπαιδευτικών προς όφελος της μαθησιακής διαδικασίας. Ένας φίλος τον οποίο εμπιστεύτηκαν οι εκπαιδευτικοί και προσέτρεξαν για τους παιδαγωγικούς και επιστημονικούς προβληματισμούς.

Είναι γεγονός ότι ο σχολικός σύμβουλος είχε μια μοναχική πορεία όλα αυτά τα χρόνια και ίσως να συνετέλεσε και αυτή η συνθήκη που ο θεσμός, στην διάρκεια των 35 χρόνων, ακολούθησε μια πορεία διολίσθησης από τον παιδαγωγικό στον διοικητικό ρόλο, από τον κριτικό φίλο στην θεσμική αυθεντία, από την επικοινωνία με τον εκ/κό στην αλλοτρίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Προσωρινοί Πίνακες Υποψηφίων Προϊσταμένων ΚΕΣΥ στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις

Ελπίζουμε ότι ο νέος θεσμός των Συντονιστών Εκ/κού Έργου, ο οποίος αποτελεί ένα συλλογικό σώμα στελεχών με υψηλά επιστημονικά και παιδαγωγικά προσόντα, θα διαφυλάξει τους νέους συντονιστές που αντικατέστησαν τους σχολικούς συμβούλους από τη μοναξιά της αυθεντίας, ταυτόχρονα θα γίνει πεδίο μοιράσματος, κριτικής θεώρησης, αναστοχασμού και διάχυσης των επιστημονικών τους γνώσεων και της προσφοράς τους στην εκπαίδευση, με βάση την παιδαγωγική και την επιστημονική έρευνα. Δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ και δημόσια τους νέους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου της Περιφέρειας μας και να τους ευχηθώ καλή και δημιουργική θητεία «με λογισμό και μ’ όνειρο»

Εκπροσωπώντας όλους του συνεργάτες της Περιφερειακής Δ/νσης Εκ/σης Θεσσαλίας εκφράζω απ’ την καρδιά μου τις θερμές ευχαριστίες και την εκτίμηση μου στους απερχόμενους σχολικούς συμβούλους για το παιδαγωγικό έργο που προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια και εύχομαι την ευόδωση των προσωπικών προσδοκιών και στόχων τους.»

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …

3 Σχόλια

  1. ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΔΕ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΕΛΑΒΑΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

  2. Μια γυναίκα έκανε τη διαφορά!
    Μετά την ομολογουμένως κομψή και αξιοπρεπή κίνηση της ΠΔΕ Θεσσαλίας να ευχαριστήσει τους απελθόντες Σχολικούς Συμβούλους, που δείχνει και γενναιότητα, διότι ο πολιτικός της Προϊστάμενος κ. Γαβρόγλου είναι πολύ υπερήφανος για το πογκρόμ των Σχολικών Συμβούλων και εκφράζεται ρεβανσιστικά με κάθε ευκαιρία, δείτε πώς αποχαιρέτησαν τους Σχολικούς Συμβούλους στη Δυτική Ελλάδα.
    Το έγγραφο που ακολουθεί το έστειλαν Τετάρτη 16-10-2018 ώρα 11:21 π.μ και αφορούσε την ίδια μέρα! Οι άνθρωποι έτρεξαν στη ΔΔΕ Αχαΐας όπως αρχικά έλεγε το έγγραφο, εκεί δεν ήξεραν τίποτα και τους έστελναν από γραφείο σε γραφείο, τέλος, μετά από μιάμιση ώρα έγινε η ανακοινοποιηση να παρουσιαστούν στις οργανικές τους και η αποθέωση, στη δεύτερη παράγραφο λέει ότι η τοποθέτηση γίνεται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, ούτε το άρθρο 32 , παράγραφος 2, του ν. 4547/2018 δεν ξέρει ο περιφερειακός τους; Να του πει κάποιος ότι η επίδειξη ισχύος με αυτόν τον τρόπο και αυτά τα χονδροειδέστατα κάτι άλλο δείχνει.
    Πάτρα 16-10-2018 Αρ. πρωτ.:11952
    ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
    ΘΕΜΑ: «ΠΑΥΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ-ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ»
    Κατόπιν της έκδοσης της αριθμ. πρωτ. Φ.351.1/49/167596/Ε3 (ΦΕΚ 4511/τ..Β΄/15-10-2018) Διαπιστωτικής Πράξης με θέμα: «Παύση της λειτουργίας υπηρεσιών και οργανικών μονάδων και έναρξη της πλήρους λειτουργίας των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ)», ανακαλούνται από σήμερα όλες οι κανονικές άδειες που έχουν λάβει οι Σχολικοί Σύμβουλοι, προκειμένου να παραδώσουν στον Οργανωτικό Συντονιστή του ΠΕΚΕΣ Δυτ. Ελλάδας, κάθε μορφής αρχείων που τηρούσαν στις καταργούμενες υπηρεσίες, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 20 του Ν. 4547/2018 (ΦΕΚ 102/τ.Α’/12-6-2018) και να αναλάβουν υπηρεσία στις οργανικές τους θέσεις.
    Σημειώνουμε ότι, για τους πρώην Σχολικούς Συμβούλους μετά την τοποθέτησή τους στη σχολική μονάδα από το Δ/ντή Εκπ/σης, η κάθε μορφής άδεια, θα χορηγείται σύμφωνα με τα ισχύοντα της αριθμ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5-5-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΦΓ9-4ΟΑ) εγκυκλίου της Δ/ΝΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕ & ΔΕ του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και της αριθμ.Φ.3 53.1/26/153324/Δ1/25-9-2014 Υ.Α. (ΦΕΚ 2618/τ.Β’/7-10-2014) τροποποίησης της Φ. 353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 Υ.Α.(ΦΕΚ 1340/τ. Β’), κατά το μέρος που αφορά τα γενικά καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των Δ/ντών των Σχολικών Μονάδων.
    Ο Περιφερειακός Δ/ντής
    Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας
    Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *