ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενημερωτικό σημείωμα για τη συμμετοχή εκπαιδευτικών σε εφορευτικές επιτροπές και την εκλογική άδεια 

Διάδωσέ το

 

Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Δημητρακόπουλος Γιώργος

Πρόεδρος του Συλλόγου της Νίκαιας

Με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων υπενθυμίζουμε τι ισχύει για τη συμμετοχή Δημοσίων Υπαλλήλων στις εφορευτικές επιτροπές καθώς και για την χορήγηση εκλογικής άδειας.

Α) Συγκρότηση των Εφορευτικών Επιτροπών

Για τη νομιμότητα της συμμετοχής Δημοσίων Υπαλλήλων σε εφορευτικές επιτροπές στις προσεχείς εκλογές (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές – Κοινοτικές) επισημαίνουμε ότι το Προεδρικό Διάταγμα 26/2012, το οποίο ρυθμίζει τη διεξαγωγή των εκλογών, ορίζει ότι:
« Δημόσιοι και Δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι μ’ αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής, δεν μπορούν να κληρωθούν ή διοριστούν μέλη εφορευτικών επιτροπών και αν τυχόν κληρωθούν ή διοριστούν δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη συγκρότηση των επιτροπών» (άρθρο 59, παρ. 1).

Κατόπιν των παραπάνω:

 οι εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές) δεν μπορούν να κληρωθούν ή να διοριστούν μέλη εφορευτικών επιτροπών,

 σε περίπτωση που κληρωθούν οφείλουν να προσκομίσουν εγκαίρως – στο οικείο Πρωτοδικείο – βεβαίωση του εργοδότη (από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπου υπηρετούν).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τα πρώτα διοριστήρια Διευθυντών Σχολείων ως δικαστικοί αντιπρόσωποι. Δείτε τις αποφάσεις
Β) Εκλογική άδεια

Σχετικά με την εκλογική άδεια που δικαιούνται όσοι υπάλληλοι – για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας – μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, ισχύουν τα εξής (Αρ. Πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/101/οικ.18066/8-5-2019, εγκύκλιος του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης):

α. Όσοι μετακινούνται σε απόσταση 200 – 400 χιλιομέτρων λαμβάνουν άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β. Όσοι μετακινούνται σε απόσταση άνω των 400 χιλιομέτρων λαμβάνουν άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινούνται εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ. Όσοι μετακινούνται σε νησιά (σ.σ. ή από νησιά), για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που λαμβάνουν, εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο στις περιπτώσεις αυτές, η άδεια να ξεπερνά τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

1. Για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες και φορείς ισχύουν τα ανωτέρω (α, β, γ).

2. Για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες, οι οποίες δεν λειτουργούν (Παρασκευή 24/5, Δευτέρα 27/5), λόγω της διεξαγωγής των εκλογών, οι ημέρες αυτές θεωρούνται ως μέρος της άδειας. Επομένως, μόνο στους εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην περίπτωση γ, είναι δυνατό να χορηγείται μία (1) μέρα άδεια, είτε την Πέμπτη πριν από τις εκλογές είτε την Τρίτη μετά τις εκλογές.

3. Τα ανωτέρω (1, 2) εφαρμόζονται ανάλογα και για τη διεξαγωγή των (επαναληπτικών) εκλογών της 2ας Ιουνίου.

4. Ο χρόνος της άδειας αυτής δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Μάιος 2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Και οι Διευθυντές σχολείων ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *