ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου προς ΥΠΑΙΘ: Δεν υπάρχει χρόνος για συνεδριάσεις στα σχολεία

Διάδωσέ το

ωράριο εκπαιδευτικών

Συνεδριάσεις στα σχολεία: Την ανάγκη λήψης μέτρων με εμπλουτισμό της νομοθεσίας, που θα διευκολύνουν την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων, τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του  ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας  σε πρόσφατη έκθεσή τους.

Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου σημειώνουν τα εξής για τις συνεδριάσεις στα σχολεία:

“Κρίνουμε πως πρέπει να αναφερθεί η ανάγκη εμπλουτισμού της υπάρχουσας νομοθεσίας με μέτρα που θα διευκολύνουν την πραγματοποίηση συνεδρίασης των Συλλόγων Διδασκόντων ειδικά στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο μόνος χρόνος στον οποίο μπορεί να παρευρίσκονται όλα τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων είναι εκτός του επίσημου ωραρίου, συνθήκη που δεν είναι σύμφωνη με τον νόμο και που συνέπειά της είναι οι συνεδριάσεις να πραγματοποιούνται μόνο μετά κάποια σχολική γιορτή ή σχολικό περίπατο. Η κρισιμότητα της λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων έχει ήδη ενισχυθεί με τα νομοθετήματα για την εσωτερική αξιολόγηση καθώς και τον εσωτερικό κανονισμό. Οι απαιτήσεις για την λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη συνεργασιών έχουν αυξηθεί, ο χρόνος λειτουργίας της σχολικής μονάδας έχει επιμηκυνθεί, συνεπώς απαιτείται η νομοθέτηση σχετικών ρυθμίσεων ώστε να γίνει εφικτή η συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων με όλα του τα μέλη”.

Συνεδριάσεις στα σχολεία: Να μη γίνονται μαθήματα μία ημέρα τον μήνα  – Το πρώτο που θα ζητήσει ο Εισαγγελέας είναι το πρακτικό  του Συλλόγου Διδασκόντων

Το Υπουργείο Παιδείας όλα αυτά τα χρόνια από τη μία καλεί τους εκπαιδευτικούς σε συνεδριάσεις και  συνεργασίες (διαβάστε εδώ τη δημοσίευση του fresh -education.gr για τις αμέτρητες συνεδριάσεις) αλλά από την άλλη δεν ορίζει ρητά το χρόνο πραγματοποίησής τους  και δεν εξασφαλίζει τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών.

Το ΙΕΠ αναφέρει για τις διαδικασίες αξιολόγησης: “Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται εντός του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών. Αυτό ρυθμίζεται σε κάθε σχολική μονάδα, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες”

Για την αυτοαξιολόγηση η υφυπουργός Παιδείας  σε απόφασή της αναφέρει ότι οι συνεδριάσεις “πραγματοποιούνται με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους”

Με “καλλιτεχνικό” τρόπο δηλαδή, ενώ ξέρουν ότι δεν υπάρχει χρόνος, τον βρίσκουν στις φράσεις και τα λόγια. Αν όμως σε κάποιο σχολείο συμβεί κάτι και επιληφθεί η δικαιοσύνη, το πρώτο που θα ζητήσει ο Εισαγγελέας είναι η ώρα διεξαγωγής της συνεδρίασης, οι εκπαιδευτικοί που αναφέρονται  στο σχετικό πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων και το ωρολόγιο πρόγραμμα. Άντε να εξηγήσει ο εκπαιδευτικός που έκανε μάθημα διατροφικής αγωγής στο ολοήμερο ή έλεγχε σχολικά γεύματα πώς βρέθηκε η υπογραφή του στο πρακτικό συνεδρίασης που άρχισε 13.15 ενώ αυτός ήταν αλλού. Εκεί δε σε σώζει ούτε  το “ρυθμίζεται” ούτε  το “με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο”. Τα πράγματα είναι σοβαρά.

Η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Π.Ε, στο παρελθόν έχει καταθέσει την εξής πρόταση:  μία συγκεκριμένη ημέρα το μήνα   να μη  γίνονται μαθήματα και ο εργασιακός χρόνος των έξι(6) ωρών των εκπαιδευτικών να διατίθεται για συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων και του Σχολικού Συμβουλίου.

Η πρόταση:

Σχετικά με το χρόνο συνεδρίασης των Συλλόγων Διδασκόντων και της ενημέρωσης των γονέων στα Δημοτικά Σχολεία.

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων Π.Ε, το οποίο δεν επιλύει ούτε το νέο ΠΔ 79/2017, είναι η εξασφάλιση του αναγκαίου χρόνου για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων με παρόντα όλα τα μέλη τους, των μηνιαίων ενημερώσεων των γονέων/κηδεμόνων για την αγωγή και πρόοδο των μαθητών/τριών από τους εκπαιδευτικούς, καθώς και της επίδοσης των ελέγχων προόδου μετά τη λήξη του α΄ και β΄ τριμήνου.
Σύμφωνα με το νέο ΠΔ 79/2017, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να πραγματοποιούνται το χρονικό διάστημα από 13:15-14:00, όπου ο πραγματικός διαθέσιμος χρόνος είναι τριάντα(30) λεπτά, αφού η αποχώρηση των μαθητών/τριών που παρακολουθούν το υποχρεωτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται περίπου στις 13:30.

Ειδικά για τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, εκτός του μη επαρκούς χρόνου, υπάρχει και ένα ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα, αυτό του μόνιμου αποκλεισμού από τις συνεδριάσεις όλων των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Για τους παραπάνω λόγους, η Ένωση Διευθυντών έχει καταθέσει εδώ και χρόνια προς το ΥΠ.Π.Ε.Θ. την παρακάτω ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία και επαναφέρει, για οριστική λύση του προβλήματος:

“Στην κατεύθυνση αναβάθμισης της λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων αλλά και γενικότερα της σχολικής μονάδας, προτείνουμε μία συγκεκριμένη ημέρα το μήνα (π.χ. την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα) να μην γίνονται μαθήματα και ο εργασιακός χρόνος των έξι(6) ωρών των εκπαιδευτικών να διατίθεται για συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων και του Σχολικού Συμβουλίου, ενημερώσεις γονέων και επίδοση ελέγχων προόδου, αλλά
και για ενδοσχολικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και γονέων. Στο χρονικό διάστημα από 13:15-14:00 μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο έκτακτες συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.”

Πηγή fresh-education με ενεργό σύνδεσμο για τις ιστοσελίδες που αντιγράφουν. Το πρώτο εκπαιδευτικό site στην Ελλάδα με ειδήσεις και αναλύσεις μόνο για την εκπαίδευση.

Δείτε επίσης:

Εφημερίες εκπαιδευτικών: Τι αλλάζει σε Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία

Κρίσεις διευθυντών σχολείων: Εκπαιδευτικοί χωρίς συγγραφικό έργο θα κρίνουν υποψήφιους για το συγγραφικό τους έργο

Αξιολόγηση: Ποιοι θα φτιάχνουν τις λίστες των εκπαιδευτικών που θα αξιολογούνται

Αξιολόγηση σχολείων: Αναρτήθηκαν οι βαθμοί που έβαλαν οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου στα σχολεία

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Έρχεται ο ηλεκτρονικός φάκελος – Ποια στοιχεία θα βάλουν οι εκπαιδευτικοί

“Ενδυνάμωση εκπαιδευτικών” και εκτός εργασιακού ωραρίου: Συνολικά στις 100 οι συνεδριάσεις, επιμορφώσεις και συναντήσεις

Βρείτε τη σελίδα στο facebook freshedu

Δείτε επίσης

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ

Διάδωσέ το Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ είχε το Διοικητικό Συμβούλιο των Συμβούλων …

Πρώτο σχόλιο

  1. υπερωριακή αποζημίωση είναι η λύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *