ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο μέτρο στα σχολεία: self – test την πρώτη και την τέταρτη ημέρα για τις επαφές – Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση

Διάδωσέ το

Νέο μέτρο στα σχολεία: Σε περίπτωση που μαθητής /τρια διαγνωστεί με covid 19 θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο –  self test την πρώτη και την τέταρτη ημέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος και όχι την πρώτη και πέμπτη ημέρα, με rapid Test που ίσχυε για  τους περισσότερους μαθητές- επαφές (ανεμβολίαστοι). Οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά συμπτώματα λοίμωξης των παιδιών τους

Για τα σχολεία και την προσπάθεια που έγινε να μείνουν ανοιχτά και το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την πανδημία.

Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα είναι μεγάλη. Το μοντέλο που επιλέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυτό του τακτικού προγραμματισμένου ελέγχου με τα self test, με στόχο να βρίσκουμε τα κρούσματα έγκαιρα, πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και πριν την διασπορά. Σημαντική ήταν η σχολαστική και συστηματική ιχνηλάτηση των επαφών.

Σημαντικό όπλο, είπε η κ . Παπαευαγγέλου, ήταν η άριστη συνεργασία όλων και η πιστή χρήση της μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η αποτίμηση της στρατηγικής είναι εξαιρετικά θετική, ανέφερε η καθηγήτρια. Πετύχαμε, παρά την επιδημική κρίση, να διατηρήσουμε σταθερά   τα κρούσματα στα παιδιά 4-18 ετών και στην πορεία ξεκίνησε η μείωσή τους, φτάνοντας την προηγούμενη εβδομάδα να αποτελούν το 20% του συνόλου των κρουσμάτων covid-19.

Τώρα φαίνεται ότι η πανδημία αποκλιμακώνεται και μετακινούμαστε σε άλλη φάση όπου ο έλεγχος στην κοινότητα, αλλά και στα παιδιά στα σχολεία, θα επικεντρώνεται σε όσα έχουν συμπτώματα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Όταν θα επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία μετά το Πάσχα δεν θα υποχρεούνται σε self test, αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος στα παιδιά με συμπτώματα. Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς στα σχολεία, θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως η χρήση μάσκας, ο εξαερισμός των τάξεων και υγιεινή των χεριών αλλά θα γίνεται συστηματική ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Σε περίπτωση που μαθητής /τρια διαγνωστεί με covid 19 θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο self test την πρώτη και την τέταρτη ημέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι είναι προφανές , ότι οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά συμπτώματα λοίμωξης των παιδιών τους ( πυρετός, συνάχι…).

“Κύριε, η μαμά δε μου έκανε σήμερα το τεστ» και σε λίγη ώρα εμφανίζεται η δήλωση αρνητικού τεστ στην πλατφόρμα…

Αναλυτικά όσα είπε η κ. Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Θα ήθελα εγώ να αναφερθώ πιο πολύ στο θέμα της λειτουργίας των σχολείων μας, στην προσπάθεια που έχει γίνει για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά με ασφάλεια, τόσο για τα παιδιά όσο και για τις οικογένειες τους. Και για το πώς θα πορευτούμε από δω και πέρα.

Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει όλο αυτό το διάστημα, αναφορικά με την διαχείριση των κρουσμάτων στα σχολεία, είναι μεγάλη. Στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο του 2021, συνυπολογίζοντας όλες τις δραματικές επιπτώσεις της καραντίνας για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, σχεδιάσαμε ένα πρωτόκολλο λειτουργίας που κύριο στόχο είχε την διατήρηση της σχολικής ζωής.

Επιλέξαμε να ακολουθήσουμε την πρακτική του τακτικού προγραμματισμένου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, τα γνωστά μας self test, με στόχο να βρίσκουμε τα κρούσματα έγκαιρα, πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, αλλά και πριν προλάβουν να διασπείρουν τα παιδιά τον ιό στους συμμαθητές τους και στο περιβάλλον τους γενικότερα.

Ακόμα πιο σημαντική ήταν η τακτική σχολαστικής ιχνηλάτησης επαφών που εφαρμόστηκε. Δηλαδή, κάθε φορά που είχαμε ένα κρούσμα θετικό σε μια τάξη γινόταν εκτεταμένος έλεγχος σε όλα τα παιδιά της τάξης κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, με στόχο και πάλι να αποτρέψουμε την ενδοσχολική διασπορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Σημαντικό όπλο μας, βέβαια, ήταν η άριστη συνεργασία όλων αλλά και η πιστή χρήση της ορθής της μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η αποτίμηση της στρατηγικής, όπως σας έδειξε και ο Καθηγητής κύριος Ζαούτης, είναι εξαιρετικά θετική. Πετύχαμε, παρά την μεγάλη έξαρση του πανδημικού κύματος, να διατηρήσουμε σταθερά τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας 4 έως 18 ετών.

Τον Φεβρουάριο, στην κορύφωση του πανδημικού κύματος που προκάλεσε η «Όμικρον», τα παιδιά, λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα αλλά και καθολικού ελέγχου της ηλικιακής αυτής ομάδας, έφτασαν να αποτελούν το 33% του συνόλου των κρουσμάτων.

Στην συνέχεια, όμως, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας 4 έως 18 ετών άρχισαν να μειώνονται σταθερά και μάλιστα, όπως έδειξε και ο Καθηγητής κύριος Ζαούτης, έπεσαν πολύ πιο γρήγορα, νωρίτερα από ότι στον γενικό πληθυσμό. Στην κοινότητα, δηλαδή.

Έτσι φτάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, πριν να κλείσουν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά να αποτελούν μόλις το 20% του συνόλου.

Είναι σαφές ότι η πρακτική μας είχε ως αποτέλεσμα να ελέγξει την ενδοσχολική διασπορά του ιού.

Τώρα η πανδημία φαίνεται να αποκλιμακώνεται και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να μετακινηθούμε στην επόμενη φάση, όπως έτσι κι αλλιώς προειπώθηκε.

Να εφαρμόσουμε μια νέα πρακτική, όπου ο έλεγχος για Covid συνολικά στον πληθυσμό, αλλά και στα σχολεία θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα.

Έτσι, όταν επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό προ συμπτωματικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με τη χρήση των self test, αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα.

Προφανώς, τα μέτρα περιορισμού της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον που περιλαμβάνουν τη συστηματική χρήση της μάσκας, το καλό αερισμό των χώρων, των τάξεων και την υγιεινή των χεριών συνεχίζουν να ισχύουν.

Ο καλός καιρός βοηθάει, έτσι ώστε όταν γυρίσουν τα παιδιά πίσω στο σχολείο, τα παράθυρα των τάξεων να μένουν ανοιχτά συνεχώς. Θα πρέπει όμως να τονιστεί, να γίνει ξεκάθαρο, ότι όλα τα μέτρα σχολαστικής ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος θα συνεχίσουν ναι ισχύουν.

Στην περίπτωση δηλαδή που έχουμε ένα παιδί να διαγιγνώσκεται με Covid, ανεξάρτητα με το πού κόλλησε, αν κόλλησε στο σπίτι ή στο σχολείο ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Είναι προφανές ότι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά ακόμα και πριν από την έναρξη της πανδημίας, οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά σημεία και συμπτώματα λοίμωξής των παιδιών το πρωί πριν πάνε σχολείο. Αν έχει πυρετό, αν έχει συνάχι, αν έχει κακοδιαθεσία.

Γιατί όπως ήταν αναμενόμενο, και όλοι νομίζω το έχετε παρατηρήσει, έχουμε μια μεγάλη έξαρση άλλων λοιμώξεων, κοινών παιδιατρικών λοιμώξεων του αναπνευστικού, αλλά και του γαστρεντερικού τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτό συμβαίνει γιατί μετά από δύο χρόνια που είχαμε σημαντική μείωση των κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, με την αυστηρή χρήση της μάσκας, τώρα τα μέτρα έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν και συνεπώς έχουμε και αύξηση των δραστηριοτήτων και των επαφών του πληθυσμού, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα αυτή την αύξηση των κοινών λοιμώξεων.

Στις περιπτώσεις, λοιπόν, εκδήλωσης συμπτωμάτων ίωσης, οι γονείς θα πρέπει να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους.

Έλεγχος για Covid θα διενεργείται όποτε κρίνεται απαραίτητο από το θεράποντα, ανάλογα με τα συμπτώματα, αλλά και από τις πιθανές επαφές που έχει το παιδί με άλλα κρούσματα Covid.

Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Διαβάστε επίσης:

Τα 600 Δημοτικά και Γυμνάσια που θα συμμετάσχουν στις εθνικές εξετάσεις (PISA)

 freshedu

Δείτε επίσης

Αξιολογικοί πίνακες εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό 2024-2025

Διάδωσέ το Δημοσιεύτηκαν οι προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών και πίνακας απορριφθεισών αιτήσεων απόσπασης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *