Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αξιολόγηση -τροπολογία: Ποιο νέο στέλεχος εκπαίδευσης θα προτείνει εκπαιδευτικούς για να αξιολογηθούν

Διάδωσέ το

σχέδια δράσης

Στην πρόσφατη τροπολογία Κεραμέως, για να επιταχυνθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και ειδικά των νεοδιόριστων, προβλέπεται ότι Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης θα είναι αυτός που θα έχει την ευθύνη του προγραμματισμού των αξιολογήσεων στη θέση Περιφερειακών Εποπτών και  Εποπτών Ποιότητας Εκπαίδευσης. Σε συνεργασία με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, που ήδη είχε την ευθύνη, θα φτιάχνει τις λίστες των εκπαιδευτικών που θα έχουν προτεραιότητα στην αξιολόγηση.

Το σχετικό εδάφιο στην τροπολογία ορίζει ότι:

“Μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση των Περιφερειακών Εποπτών και των Εποπτών Ποιότητας Εκπαίδευσης, ευθύνη του προγραμματισμού των αξιολογήσεων έχει Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης”

Η αλλαγή αυτή έγινε διότι δεν υπάρχουν Περιφερειακοί Επόπτες και  Επόπτες  Ποιότητας Εκπαίδευσης, και είναι άγνωστο για πόσο δεν θα υπάρχουν ακόμη, αφού με προηγούμενη τροπολογία άλλαξε η σειρά επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης και οι επόπτες  θα κριθούν μετά από τους διευθυντές σχολείων.

Ήδη το fresh-education είχε επισημάνει εδώ ότι ήταν ένα προβληματικό σημείο η απουσία Περιφερειακών Εποπτών και  Εποπτών Ποιότητας Εκπαίδευσης  και η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών δε θα μπορούσε να ξεκινήσει αν δεν ερχόταν νέα τροπολογία. Με λίγα λόγια μετά το ν.4823/2021 έχουμε μία εκπαιδευτική πολιτική που βασίζεται  στο σχήμα: “Η τροπολογία, της τροπολογίας, την τροπολογία, ω τροπολογία”. Η δυνατότητα τροπολογίας είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να διορθώνονται λάθη, αλλά όταν όμως γίνεται κατάχρηση δείχνει έλλειψη οργάνωσης και προχειρότητα.

Τι έγραφε το fresh education 

Αν   το Υπουργείο Παιδείας θέλει να κάνει αξιολόγηση εκπαιδευτικών  εντός σχολικού έτους 2022-2023 τότε θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέα τροπολογία για να διορθώσει τα θεσμικά κενά που θα εμφανιστούν.

Ο νόμος  4823/2021 όμως, και συγκεκριμένα το άρθρο 77 παρ. 5, εκτός από Συμβούλους Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολείων, ορίζει και άλλα δύο στελέχη εκπαίδευσης που έχουν καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και ο χρονικός ορίζοντας επιλογής τους είναι  πολύ μακρινός και απροσδιόριστος.

Τα στελέχη είναι ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης και ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης, που χωρίς αυτά δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία αξιολόγηση εκπαιδευτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Τι αναφέρει το άρθρο 77 παρ. 5 του Ν. 4823/2021 για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

5. Την ευθύνη του προγραμματισμού των αξιολογήσεων έχουν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης και ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, υποβάλλουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ετήσιο προγραμματισμό των αξιολογήσεων στην περιοχή ευθύνης τους.

Επίσης, συνδυαστικά με το παραπάνω άρθρο,  τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, το άρθρο 190 του Ν. 4964/2022 – ΦΕΚ 150/Α/30-7-2022 που αφορά στη σειρά επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, ορίζει ότι τα στελέχη αυτά θα αναδειχθούν τελευταία, ακόμα και μετά από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης. Δηλαδή, πρώτα πρέπει να επιλεγούν οι  Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και μετά οι Επόπτες. Πότε όμως; Εδώ δεν έχουμε Συμβούλους Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολείων ακόμη!

Δείτε παρακάτω τι αναφέρει το άρθρο 190 του Ν. 4964/2022

«4. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος: α) προηγείται η προκήρυξη των θέσεων των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Συμβούλων Εκπαίδευσης, των διευθυντών, προϊσταμένων και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.) και των υπευθύνων τομέων των Ε.Κ., β) ακολουθεί η προκήρυξη των θέσεων των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και του Προϊσταμένου του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και γ) έπεται η προκήρυξη των θέσεων των Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Προϊσταμένων των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και Κ.Ε.ΠΕ.Α.».

Δείτε επισης:

Σύμβουλοι εκπαίδευσης – αξιολόγηση: Άμεση προσέλευση στα σχολεία και επαφή με τους εκπαιδευτικούς

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Το τρίτο μπόνους που δίνει η Υπουργός Παιδείας

Σύμβουλοι εκπαίδευσης: Με το καλημέρα ατομική αξιολόγηση θέλει η Κεραμέως για να προλάβει..

freshedu

Δείτε επίσης

Αξιολογικοί πίνακες εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό 2024-2025

Διάδωσέ το Δημοσιεύτηκαν οι προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών και πίνακας απορριφθεισών αιτήσεων απόσπασης …